u kupaonici

Nanesite ovo na silikon u kupaonici i gledajte kako nestaje ružna, crna plijesan

 MARK HOCHLEITNER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Događa se da su silikonske fuge u tušu ili na umivaoniku prekrivene crnim mrljama. Ova prljavština je plijesan, koja može negativno utjecati na vaše zdravlje. To ne treba podcjenjivati.

Pojava crne plijesni na silikonskim brtvama u kupaonici čest je problem. Trebali biste ga početi uklanjati čim ga primijetite. Zahvaljujući tome izbjeći ćete njegov daljnji razvoj, a kupaonska oprema će biti higijenska i sigurna za korištenje.

Ukratko, plijesan nastaje zbog vlage. Ako prostorija, u ovom slučaju kupaonica, nije dovoljno prozračena, mogu se pojaviti karakteristične crne mrlje na silikonu u tušu ili umivaoniku. Osim vode, na brtvama se talože i ostaci kozmetike, što stvara još bolje uvjete za razvoj plijesni. Događa se i da se plijesan pojavi na mjestima gdje prodire silikon.

Ako voda dospije ispod brtve, stvara se idealno okruženje za rast plijesni. Bez obzira na uzrok, trebali biste znati kako ukloniti crnu plijesan sa silikona. Ako ništa ne poduzmete, nastavit će rasti, što može imati negativan učinak na zdravlje. Mnogi ljudi vjeruju da se plijesan može ukloniti samo korištenjem korozivnih kemikalija, poput proizvoda s klorom. Stručnjaci kažu kako to nije istina. Postoji nekoliko kućnih recepata koja vrijedi koristiti za uklanjanje prljavštine s brtvila. Sigurniji su za vaše zdravlje i ne opterećuju prirodni okoliš.

Za borbu protiv plijesni trebat će vam samo proizvodi koje vjerojatno već imate u kuhinji.

1. Ocat

Pomiješajte s vodom u omjeru 1:1. Poprskajte ‘zaražena‘ područja i pričekajte oko 15 minuta. Zatim obrišite silikon vlažnom krpom.

2. Soda bikarbona ili prašak za pecivo

Dodajte malo vode ili ulja čajevca u sodu bikarbonu ili prašak za pecivo kako biste napravili gustu pastu. Nanesite na kalup i pričekajte 15-20 minuta. Zatim izribajte brtvu četkicom za zube.

3. Sok od limuna

Nanesite ga na isti način kao i mješavinu vode i octa.

Kako drugačije ukloniti crnu plijesan sa silikona?

Ako u kuhinji nemate sredstvo za uklanjanje plijesni, možete upotrijebiti neki drugi domaći lijek.Ovaj put ćete ga naći u kupaonici. Za čišćenje silikonskih spojeva možete ih premazati pastom za izbjeljivanje zuba, prenosi Jedna istina. Najučinkovitiji će biti onaj koji sadrži aktivni ugljen. Ostavite proizvod da djeluje 15 minuta, zatim četkicom za zube istrljajte silikon. Nečistoća bi trebala nestati nakon ovog nanošenja, ako ne, ponovite postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:28