Prematalice i elementi za odlaganje

Komadi namještaja koji trebaju svakoj sobi za bebu

Prematalica je vrlo važna stavka kod uređenja dječje sobe. Ona može biti smještena na krevetiću ili može biti komoda s ladicama te podlogom za previjanje i kupanje bebe. Ako je riječ o komodi, njezina je prednost to što se u ladicama mogu držati stvari za prematanje te što se podloga, kada ju dijete preraste, može odvojiti pa ormarić ostaje za robu i igračke. Komodu bi također bilo preporučljivo staviti u roditeljsku sobu, no ako ona površinom nije dovoljno velika, može biti dislocirana i smještena, primjerice, u kupaonici. Kasnije se ona, ako ne stane u roditeljsku sobu, može premjestiti u dječju sobu.

Komode i ormare, preporučuju naši sugovornici, isplati se raditi po mjeri jer se tako najbolje iskorištava prostor sobe. Elementi koji su sigurno povoljniji ako se kupuju gotovi su kinderbet i prematalica, a njihova ponuda na tržištu zaista je velika. No, govorimo li o odlaganju i skladištenju stvari, ovo je vrijeme idealno da se roditelji posvete čišćenju cijelog stana ili kuće od suvišnih stvari i pripreme svoj životni prostor za dolazak treće osobe. – Treba biti vrlo realan u utvrđivanju onoga što nam zaista više ne treba i što od postojećih stvari više ne koristimo. Zapitajte se: kada ste posljednji put neku stvar trebali, kada ste ju posljednji put koristili, podsjeća li vas pojedina stvar na nešto lijepo ili na nešto ne tako lijepo… Sve stvari za koje ne znate zašto ih čuvate te sve stvari koje imalo u vama izazivaju negativne emocije, sigurno nisu stvari koje vam trebaju u životnom prostoru.

Znati donijeti odluku što vam zaista treba i u čemu ćete uživati, svakako je vrijedna vještina, pogotovo pri dolasku bebe, kada ćete početi itekako gomilati razne sitnice. Ako za nešto niste sigurni hoće li vam još trebati ili ne, odložite takve stvari u jednu kutiju, sklonite tu kutiju u podrum, na tavan ili ispod kreveta, i pregledajte je za šest mjeseci ili godinu dana. Ako se u tom razdoblju niste sjetili i niste trebali ništa iz te kutije, znači da vam ne treba. A ako vam ne treba, to ne znači da ju morate baciti – takve stvari možete darovati, reciklirati ili prodati – savjetuje Kristina Brkić.

U galeriji pogledajte prematalice i komode iz domaćih trgovina!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:53