UNESITE STIL I KARAKTER

Prešli ste tridesetu? Vaš dom mora odrasti!

Ovo je 10 odličnih savjeta kojima ćete u svoj životni prostor unijeti stil i karakter

Kad dođemo u određene godine, jasno je da se prioriteti mijenjaju. Tako češće kupujemo stvari svojoj kući ili stanu nego sebi i postajemo svjesni da naš životni prostor govori puno o nama. Naravno, nije nužno da sve postane sterilno, ozbiljno i dosadno, već da dodate osobni štih svom domu malim intervencijama. Donosimo vam 10 odličnih savjeta kojima ćete u svoj životni prostor unijeti stil i karakter.

1. Počnite pratiti rasprodaje i misliti na svoj budžet

Razmislite dobro o tome što vam treba i čekajte najpovoljniji trenutak. Ne bacajte letke koji vam stižu u poštanski sandučić, oni su vrijedan izvor informacija o rasprodajama. Također postoje i internetske stranice koje uspoređuju cijene i traže najpovoljnije dućane. Ako kupujete neki novi komad namještaja, možda vam se čini kako je najbolje otići u prvi centar, kupiti to i završiti sa svime, ali malo strpljenja bi vam se moglo višestruko isplatiti. Kada nakon par tjedana čekanja kupite ono što želite za manje novca, za razliku si priuštite onu veliku vazu koju već drugo želite ili svilene plahte.

2. Prestanite kupovati pokućstvo u najjeftinijim trgovinama

Naravno da je OK kupiti najjeftinije plastične čaše za tulum ili kanticu za zalijevanje cvijeća, ali kupovati lampe, tepihe ili drugo pokućstvo sumnjive kvalitete u trećerazrednim trgovinama je loša ideja. Takve stvari na prvi pogled daju dojam jeftinog, a osim toga, neće trajati tako da su uvijek promašena investicija.

3. Zaboravite setove!

Iako vam se čini lijepo i praktično, stilski više niti jedan dizajner ne preporučuje setove. Trosjed, dvosjed i fotelja u kompletu su totalno out. Odaberite sofu klasičnijeg modela i neutralne boje i naglasnu foteljicu u totalno otkačenoj boji ili uzorku. Kupaonski tepih, onaj čudni tepih ispred WC školjke i tuš zavjesa u istoj boji su potpuni promašaj, radije birajte različite stvari iz različitih dućana, a šapnuti ćemo vam i da se kompleti čaša - čaša za četkice - dozer - četka za WC bili popularni u prošlom desetljeću.

4. Pazite što naglašavate

Možda vam se prije deset godina činilo da je odlična fora kupiti crvene prekidače i utičnice ili obojiti radijatore u zeleno, a okvire svih vrata u različite boje, ali razmislite ponovo. Neke stvari u domu naprosto nisu zamišljene da se ističu. Prekidači i radijatori trebaju biti stopljeni s okolinom, a ne naglašeni. Crveni prekidači imaju smisla samo ako su na crvenom zidu! Moramo vam reći: četka za WC treba biti neprimjetna, a ne ljubičasta s bijelim točkicama, ona nije modni dodatak, već neophodno pomagalo. Naglasite i istaknite lijepe stvari koje posjedujete, primjerice tepih, fotelju, luster...

5. Miješajte trgovine

Nemojte kupiti sve u istoj trgovini (znate na koju mislimo). Koliko god vam neka trgovina ili robna kuća bila draga, nastojte kombinirati namještaj više proizvođača kako vam stan ne bi izgledao kao bezlični katalog nekog brenda. Zavirite u manje trgovine koje imaju duha i kombinirajte neobične detalje s karakterom s klasičnijim komadima iz većih robnih kuća.

6. Nabavite sobno bilje (ne plastično!)

Kao prvo, sve plastično bilje ili nedajbože cvijeće ovoga trena bacite u smeće. Kupite nekoliko živih sobnih biljaka i lijepe teglice i rasporedite ih po svom domu. Zaista nisu zahtjevne za održavanje, a “podižu” svaki interijer u sekundi. Pokušajte i s najdražim začinom u kuhinji, možda vam se svidi pa s vremenom napravite svoj mali začinski vrt.

7. Prebojite okvire...

Ukoliko na zidu imate mnoštvo okvira, jasno je da su fotografije i slike u njima već u nekoj boji, a ako su pritom okviri različitih oblika, dimenzija i tekstura, dobiva se dojam kaosa.. Odličan trik je usklađivanje boje svih okvira. Jednostavno skinite sve okvire, poslažite ih na papir i obojite bojom u spreju. Vaši zidovi će izgledati urednije, a slike će biti naglašenije i elegantnije. Vrući trend su okviri u boji zida. Dakle, bijeli okviri na bijelom zidu su stilski pun pogodak.

8.... i ružne stare zidove

Svježi sloj boje odmah će dati svakom prostoru dojam urednosti, čistoće i prozračnosti. Probajte suzbiti želju za narančastim ili crvenim zidovima. Ako baš morate, budite smjeli na jednom zidu a ostale obojite u bijelo ili neutralne tonove. Otkačena tapeta je također dobar izbor za dodavanje karaktera.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:14