Preuređenje donjogradskog stana

Rušenjem zidova do većeg dnevnog prostora

U stanu veličine 55 kvadrata nužno je uređenje kuhinje i kupaonice. Hodnik mi nije toliko važan i rado bih na njegovu štetu povećala kvadraturu kuhinje, kupaonice ili obje prostorije. Molim vašu pomoć prijedlogom rješenja. Zahvalna čitateljica U ovom primjeru nije moguće napraviti prostornu revoluciju. Pozicija mokrih čvorova i vertikalnih odvoda ne omogućuje nam mnogo varijanti, ali moguće je zamijeniti mjesta kuhinje i kupaonice pa dnevne prostore kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka sjedinjujemo u jedno.

Spajanje soba

Dnevni boravak u sadašnjem postavu stana je površine od samo 12 kvadrata, što je vrlo malo. Njegovo spajanje s kuhinjom i dijelovima hodnika je prema tome nužno. Postojeći raspored prostorija i prolazna soba odaje nam shemu stana kakva je česta u donjogradskim blokovima s početka 20 stoljeća. Tako da je originalno dnevni boravak bio u jednoj od sadašnjih spavaćih soba, koje su najvjerojatnije okrenute prema ulici. Uklanjanjem zidova između dnevnog boravka te hodnika i kuhinje dobivamo jedinstven prostor koji više nije klaustrofobičan.

Direktan pogled

Ispred ulaza potrebno je staviti svojevrsni paravan za vješanje kaputa, koji s druge strane u dnevnom boravku sadrži televizijski prijemnik i policu. Time se priječi direktan pogled s ulaza u dubinu stana, ali ako policu napravimo do visine max 1,80 m, ona se ne doživljava kao zidna pregrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:55