Na vrijeme ih spriječite

Primijetili ste neobičan miris u spavaćoj sobi? Evo kako uočiti rane znakove stjenica i na što obratiti pozornost

 BYMURATDENIZ/GETTY IMAGES

Spavaća soba je utočište za mnoge, mjesto za opuštanje na kraju dana, ali s porastom slučajeva stjenica, dobro je znati prepoznati znakove zaraze u spavaćoj sobi s obzirom na to da je topli krevet njihovo najdraže stanište.

Stjenice je teško uočiti, zbog čega mogu postati veliki problem ako do zaraze ikada dođe. U nastavku su stručnjaci podijelili znakove koji bi mogli pokazati njihovu prisutnost.

1. Neobičan miris

- Jedan od ranih znakova stjenica je čudan, pljesniv miris koji se zadržava u vašoj spavaćoj sobi i madracu, unatoč tome što nema jasnog razloga za to, kao što je prljava hrpa odjeće, objasnili su stručnjaci iz tvrtke Bed Kingdom.

- Kad se stjenice osjećaju ugroženo, emitiraju feromone za uzbunu koji imaju blagi miris maline i badema. U ozbiljnim slučajevima stjenica, ovaj će se miris pomiješati s mirisom mrtvih stjenica što stvara miris hrđe.

image
DIMA BERLIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Ugrizi

Ako se probudite s crvenim ugrizima na koži koji svrbe, to bi mogao biti znak stjenica jer se obično hrane noću.

Štetočine imaju tendenciju napadanja ruku, šaka i nogu i pojavit će se u malim skupinama, ali se mogu pojaviti i kao pojedinačni ugrizi.

- Ovi ugrizi obično nisu opasni, ali ako ste na njih alergični - pa osjetite jak svrbež, oteklinu, mjehuriće ili temperaturu, ključno je potražiti pomoć liječnika, savjetuju.

3. Mrlje od krvi

- Kada se stjenica prestane hraniti, krv može curiti ako je zgnječite tijekom sna naglim pokretima poput prevrtanja, dodaju stručnjaci.

- Ako primijetite bilo kakve mrlje krvi na posteljini ili odjeći, prvo provjerite imate li na tijelu bilo čega što bi moglo biti uzrok, poput kraste. Ako nema vidljivog uzroka krvi, vjerojatno je da su ove mrlje nastale od stjenice.

image
MATTEO LANCIANO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Jaja

Jaja stjenica teško je uočiti, a većina ih je duga samo 1 mm. Ipak, obratite pozornost na posteljinu jer izgledaju poput malih zrna riže.

Mogu se lijepiti na različite vrste materijala, ali obično će se lijepiti na šavove i spojeve madraca ili iza uzglavlja, prema riječima profesionalaca.

5. Čahure

Stjenice se "presvlače" nekoliko puta tijekom različitih faza životnog ciklusa, što znači da njihove čahure dolaze u različitim veličinama. Međutim, mogu biti pokazatelj zaraze, u ranoj ili kasnoj fazi.

- Možete ih uočiti po njihovoj žutoj, prozirnom izgledu u šavovima, naborima i pukotinama madraca ili čak na drugim mjestima kao što su pukotine u zidovima i namještaju, napominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:50