ORGANSKI DODATAK

Ni mi nismo vjerovali, ali u omiljenom zimskom voću je tajna najsjajnijih posuda i kućanskih aparata od nehrđajućeg čelika

 ZSTOCKPHOTOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jednostavne kućne metode čine kuhinjske predmete ljepšima i duže izgledaju kao novi
Jednostavne kućne metode čine kuhinjske predmete ljepšima i duže izgledaju kao novi

Nehrđajući čelik već je desetljećima omiljeni materijal u kuhinjama zbog svoje izdržljivosti, modernog izgleda i otpornosti na hrđu i koroziju. Ipak, unatoč svojoj dugotrajnosti, površina čelika lako pokazuje otiske prstiju, mrlje od vode i sitne ogrebotine koje mogu narušiti elegantan dojam.

Pravilna njega ključna je za očuvanje blistavog izgleda. Površinsko brisanje ili korištenje običnog deterdženta često nisu dovoljni, prirodni trikovi iz kuhinjske smočnice daju najučinkovitije rezultate. Među njima, prema pisanju portala cnet.com, posebno se ističe naranča koja svojim prirodnim uljima ne samo da uklanja mrlje, već i daje površinama sjaj i svježinu.

image

Pravilno održavanje prduljuje vijek trajanja posuđu od nehrđajućeg čelika

/SHUTTERSTOCK

Uzela je običnu naranču i otišla pod tuš, ono što se dalje dogodilo sada svi kopiraju!

Redovito održavanje nehrđajućeg čelika pomaže očuvanju estetskog dojma kuhinje, ali i produžuje vijek trajanja aparata i posuđa. Svaka mrlja ili otisak prsta uklanja se jednostavnim rutinama koje kombiniraju svakodnevno brisanje, tjedno poliranje i mjesečnu zaštitu uljem.

Svakodnevna rutina

Najjednostavniji način održavanja čelika je redovito uklanjanje mrlja od hrane, prašine i masnoće mekom kuhinjskom krpom. Bitno je brisati u smjeru zrna čelika, jer linije na površini određuju smjer za najljepši sjaj. Horizontalno ili vertikalno brisanje, ovisno o strukturi materijala, sprječava nastanak tragova i zadržava ujednačen izgled.

Ova svakodnevna pažnja omogućuje da se nehrđajući čelik ne zasuši ili matira, a površine ostaju glatke i spremne za tjedno poliranje narančom.

Zašto vrtlari svoje biljke hrane sokom od naranče i trebate li to probati

Moć naranče koristiti svaki tjedan

Jednom tjedno površine se nježno poliraju unutarnjom stranom kore naranče. Prirodna ulja iz kore vraćaju sjaj, uklanjaju sitne mrlje i stvaraju zaštitni sloj koji smanjuje pojavu otisaka prstiju i mrlja od vode.

Osim praktične funkcije, naranča kuhinji dodaje svjež citrusni miris, što prostor čini ugodnijim. Ovaj jednostavan, prirodan trik učinkovito zamjenjuje agresivne kemikalije, a istovremeno čini kuhinju vizualno privlačnom i mirisom ugodnom.

image

Prirodna ulja iz kore vraćaju sjaj, uklanjaju sitne mrlje i stvaraju zaštitni sloj

DARKO TOMAS/CROPIX

Zaštita jednom mjesečno

Jednom mjesečno površine se tretiraju uljem radi dodatne zaštite. Najprije se čelik obriše bijelim octom u smjeru zrna, a zatim se utrljava mala količina maslinova ili mineralnog ulja. Ovaj sloj sprječava oksidaciju, smanjuje nakupljanje mrlja i čini površine otpornijima na svakodnevnu upotrebu.

Redovita mjesečna zaštita osigurava dugotrajni sjaj i očuvanje strukture materijala, a kuhinja zadržava elegantan i profesionalan izgled.

Dodatni trikovi za održavanje čeličnog posuđa

Soda bikarbona
Pasta od sode bikarbone i vode učinkovita je za tvrdokorne mrlje i blage ogrebotine.

Ocat i voda (1:1)
Pomaže ukloniti mrlje od kamenca i vraća sjaj većim površinama.

Limun i topla voda
Osvježava površine i uklanja neugodne mirise.

Suha krpa nakon pranja
Sprječava nastanak mrlja od vode i održava sjaj.

Izbjegavanje naglih promjena temperature
Nagle temperaturne promjene mogu uzrokovati mrlje i dugoročna oštećenja.

image

Svoj primjerak blagdanskog broja magazina D&D jednostavno naručite putem webshopa!

D&D
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 06:27