Originalni ukrasi

PROFIL Mozaici od kamenčića i školjaka Nikole Kuljiša

Upoznajte 82-godišnjeg umirovljenika sa zanimljivim hobijem

Nikola Kuljiš, 82-godišnji umirovljenik, došao je na ideju kako originalno ukrasiti vanjske zidove svoje kuće za odmor u Komiži na Visu. Naime, nakon što je sam skinuo žbuku koja se na pojedinim mjestima već i osipala sa zidova, naišao je na kamen koji je fugirao, ali mu se to činilo dosta sivo i depresivno.

Dosjetio se tada da bi mogao napraviti nešto s kamenčićima i školjkama, kojih na plažama ima napretek, a kao rezultat nastali su originalni mozaici.

- Po žalima sam tražio i prikupljao kamenčiće i školjke, a dio praznih školjki dali su mi i u ribljem restoranu. Bez ikakvog prethodnog proučavanja te tehnike počeo sam izrađivati mozaike, bilo je dosta naporno jer sam to radio potpuno amaterski, ali sam bio zadovoljan finalnim izgledom - kaže Kuljiš i vodi nas dvorištem pokazujući mozaike, od kojih je većina uglavnom cvjetnih motiva i oblika, pronađu se tu i oblici riba, neki su šareni i jednostavni bez ikakvih motiva, a neki uokvireni. Ponosan je na mozaik s pet riba, od kojih dvije veće predstavljaju njega i suprugu, a tri male unuke, s tim da veličina ribica ovisi o starosti unuka. Također, na dijelu zida je napravio imitaciju cigle bojom za beton.



U dvorištu se uočavaju i drugi ukrasi, kao što je jedrilica koju je sam izradio ili, pak, morski kutak s bovom, odnosno kolutom za spašavanje i konopom s brodova.

- Za izradu mozaika, osim kamenčića, koristim i oble komadiće cigle, ali i keramiku. Izrada dosta dugo traje, a kamenčiće lijepim smjesom cementa i pijeska te ih premažem bezbojnim lakom kako bi se isticali. I susjedi me znaju pitati kako sam ih izradio, onda im pokažem postupak, ali ne znam jesu li se upuštali u projekt. Pokazao sam i unucima pa možda oni nastave kad malo odrastu - kaže Kuljiš koji je tijekom života radio u Švedskoj, gdje je završio studij informatike, da bi po povratku u Hrvatskoj radio u bankama. No, sada u mirovini vrijeme često provodi na Visu za kojeg je posebno vezan, budući da su mu od tud i roditelji.


Foto: Vojko Bašić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:00