Program POS

Zbog PDV-a na građevinsko zemljište smanjuju se kamate za kupnju stana

Ovo će biti godina jeftinih stanova. Iako negativne trendove bilježimo još od 2008., cijene nekretnina dosegnule su dno i nisu aktivirale promet na oslabljenom tržištu nekretnina u onoj mjeri u kojoj bi se to moglo očekivati, a sada je i država odlučila priskočiti u pomoć: pojeftinjuju stanovi građeni u sklopu programa društveno poticajne stanogradnje. Konkretnije, POS-ovi stanovi u Zagrebu moći će se kupiti za nešto više od 1000 eura po četvornom metru, a iznajmiti za samo 20 kuna po kvadratu!

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo je sredinom tjedna Vladi izmjene i dopune Zakona o poticajnoj stanogradnji, prema kojima se propisuju niže kamate na dio kredita koji se otplaćuje državi, ali i uređuje gradnja stanova za najam. U Ministarstvu kažu da su se odlučili za smanjanjenje kamate kako bi kompenzirali poskupljenje cijena novosagrađenih stanova, a koje je rezultat plaćanja PDV-a na građevinsko zemljište. Cilj je da državni stanovi, istaknula je ministrica Anka Mrak Taritaš, budu još konkurentniji u odnosu na stanove kupljene kreditima komercijalnih banaka.

Značajna ušteda

– Izmjene i dopune zakona imaju dvije bitne stvari. Smanjuje se kamata onima koji su u sustavu POS-a ili će tek kupiti stan po tom sustavu. Danas se kredit otplaćuje na dva načina, jedan dio ide komercijalnoj banci, a iza toga se plaća onaj dio u kojem je država aktivirala svoja sredstva. Za taj drugi dio ljudi su za poček plaćali dva posto kamate, a potom pet posto, a sada će poček biti jedan posto, a kasnije će se plaćati tri posto kamate. Dakle, ako odete u komercijalnu banku i tražite kredit za stan od 60 kvadrata, na isti broj godina, taj ćete stan platiti oko 100.000 eura, a u sustavu POS-a 85.000 eura, što je značajna ušteda – rekla je ministrica.

Znači, za stan od 60 kvadrata prema kreditnoj liniji POS-a, usporedno s komercijalnim kreditnim linijama, ušteda nakon otplatnog razdoblja iznosi oko 15.000 eura, odnosno 15,3 posto. Ministrica je dodala da uz kupce očekuje i velik broj najmoprimaca jer je u spomenuti Zakon ugrađena stavka prema kojoj će se neprodani stanovi moći iznajmljivati. Primjerice, u Zagrebu se na dvije lokacije trenutačno gradi 850 stanova u sklopu programa POS-a, a njihova je cijena od 1035 do 1085 eura. Većina će se stanova prodavati, ali dio će se iznajmljivati za samo 20 kuna po kvadratu! Najmoprimac će imati priliku i otkupiti stan, a plaćene mjesečne rate za najam odbit će mu se od konačne cijene stana.

Također, i u Sopnici-Jelkovcu je 70 stanova stavljeno na raspolaganju za najam. Vlada je još 2013. najavljivala model prema kojem je država od banaka trebala uzeti na upravljanje 2000 neprodanih stanova i potom ih davati u najam, a na to se osvrnula i ministrica Mrak Taritaš. – U jesen 2013. razgovarali smo s predstavnicima šest banaka, željeli smo naći način da se njihovi stanovi mogu unajmljivati i da ih kasnije ljudi, ako su u mogućnosti, kupe, no na kraju su nas svi bankari odbili.

Ostale su samo dvije banke i one su nam ponudile stanove po tržišnoj cijeni – pojasnila je na obilasku dvaju zagrebačkih gradilišta, u Zapruđu i Klari. Prva useljenja očekuju se već u rujnu, a mi smo proučili kakvi se stanovi nude. U Zapruđu se gradi 519 stanova, 10 poslovnih prostora i 539 garažno-parkirališnih mjesta. U ponudi su različiti stanovi, od jednosobnog s balkonom, površine 42 kvadrata, do troipolsobnog stana s tri spavaće sobe, kupaonicom i odvojenim zahodom te lođom, površine 93 kvadrata.

Prometna povezanost

Zgrada je na lokaciji dobro prometno povezanoj s čak četiri tramvajske linije te brojnim javnim sadržajima, kao što su vrtić, škola, trgovački centri, jezero Bundek… Svaki stan ima pripadajuće garažno mjesto, a grijanje je osigurano preko gradske toplane. Zgrada ispunjava preduvjete za ishođenje energetskog certifikata B energetskog razreda, a stanovi se prodaju po prosječnoj cijeni od 1053,60 eura po kvadratu. Prva faza radova bit će gotova u rujnu ove godine, a druga u srpnju sljedeće.

U Klari se grade 332 stana, 12 poslovnih prostora i 355 garažno-parkirališnih mjesta. I ovdje nude različite stanove, od garsonijere s balkonom, površine 33 kvadrata, pa sve do četverosobnog stana s tri spavaće sobe, radnim prostorom, kupaonicom i odvojenim zahodom te dvije lođe, površine 105 kvadrata i više. Kvalitetna gradnja Zgrada je također dobro prometno povezana te je u neposrednoj blizini vrtića, škole, parkova, ambulante i trgovačkih centara, svaki stan ima pripadajuće parkirališno mjesto, griju se dizalicom topline, najsuvremenijim sustavom za grijanje i hlađenje s niskom potrošnjom energije koji koristi obnovljivi izvor, a zgrada kao takva ispunjava preduvjet za ishođenje energetskog certifikata A razreda.

Ipak, ti su stanovi nešto skuplji, a prodaju se po prosječnoj cijeni od 1083 eura po kvadratu. Zgrada bi za useljenje trebala biti spremna u rujnu ove godine. U Ministarstvu su istaknuli da bi stanovi bili još jeftiniji da se u projekt uključila gradska uprava, kao što se u drugim hrvatskim gradovima uključuje lokalna vlast. Na taj je način Grad mogao osigurati zemljište, a ovako ga je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama kao investitor projekta morala kupiti, što je povećalo cijenu kvadrata.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:49