Kupaonica

Promjena kupaonice za malo novca

 

Kupaonice su najčešće male, pa stoga pogodne za brze promjene. Ako vam se čini da ni nakon čišćenja taj mali prostor nije zablistao kako treba, možda je vrijeme za odlučnije korake. Evo kako kupaonicu možemo osvježiti brzo, lako i uz vrlo malo troškova - a govorimo o rasponu cijena od 35 do 400 kuna.

Trošak: oko 35 kuna

Stari i provjereni trik svodi se na bojanje jednog zida u kupaonici u neku jaku, kontrastnu boju. Možda vam je ostalo boje od ranijeg krečenja stana? U tom slučaju kupite samo jednu tubu boje za nijansiranje, razmutite u bijeloj tako da dobijete nijansu koju želite. Sama tubica za nijansiranje stoji oko 35 kuna.

Trošak: oko 70 kuna

Fuge u kupaonici s vremenom potamne, što može prilično narušiti vizualni dojam čitave prostorije, tim gore kada su pločice svijetle. Ako se više ne daju oprati kako treba, nestašne fuge uvijek možemo ukrotiti s malo boje. Dok u inozemnim dućanima u tu svrhu postoje specijalizirani flomasteri za fuge koji se preko interneta mogu kupiti za koji euro, u domaćim dućanima naći ćemo također učinkovito i jeftino sredstvo – a to je boja za fuge. Ona služi za vizualno osvježenje ili potpunu promjenu boje, a koristi se jednako za fuge na podnim i zidnim keramičkim pločicama. Boje za fuge sadrže nizak udio štetnih tvari, neškodljive su za okoliš i odbijaju vodu i prljavštinu. Otporne su na sredstva za čišćenje, ali ne i na struganje. Zato ih nemojte naknadno ribati žicom ni čistiti kemijskim abrazivnim sredstvima!

Prije nanošenja boje, fuge valja temeljito očistiti spužvom i sredstvom za čišćenje, sve dok ne nestanu i posljednji tragovi plijesni, nečistoće i kamenca. Očišćene površine dobro isperite i pustite da se osuše, a na suhu podlogu nanosite boju za fuge.

Nova boja spriječit će stvaranje plijesni i gljivica na fugama, a vaše pločice djelovat će kao da ste ih jučer montirali.

Trošak: oko 150 kuna

Stvar je u detalju! Dodavanjem novih ručnika ili novog zastora za tuš postižemo veliku promjenu u kupaonici. A ona košta koliko i dva-tri ručnika i odgovarajući PVC zastor za tuš, dakle ukupno to može biti i manje od 150 kuna ako navedene detalje odaberete u Ikeinom centru u Rugvici.

Ako vam nedostaje ljeto, možete ga rekreirati u okviru iste cijene u vlastitoj kupaonici. Naravno, odabirom motiva koji će vas asocirati na Jadran, plaže, cvrčke i ružičaste flamingose na napuhavanje.

Trošak: oko 350 kuna

Boja - to je ono čemu se uvijek vraćamo, u svim varijantama i budžetima. Što malo boje čini za kupaonske zidove, pogledajte na donjim slikama koje prikazuju istu kupaonicu prije i poslije hrabre uporabe boja. Ova rješenja – i kad je riječ o samom bojenju zida i kad je riječ o dodavanju zidne naljepnice – u načelu ne bi trebala koštati više od 400 kuna. Troškovi padaju ako imate svoju ideju i spretnu ruku, pa umjesto naljepnice na zid postavite vlastitu slikariju.

Police od iverice mogu se naručiti u bilo kojem domaćem trgovačkom centru koji prodaje materijale za uređenje doma, pa i ovaj prijedlog (slika dolje) koji uključuje i novu boju i policu od iverice s pouzdanjem smještamo u cjenovni razred do 350 kuna.

I evo nas opet na 35 kuna!

Biljke u kupaonici uvijek su dobrodošlo osvježenje, naravno ako u kupaonici ima dovoljno mjesta i prirodnog svjetla. Budući da biljaka ima u svim varijantama i po vrlo različitim cijenama, ovom prilikom ćemo vam preporučiti najpovoljniji odabir - paprat. Ona voli vlagu, ne traži previše svjetla, i naprosto će obožavati ako je stavite na stroj za pranje rublja. Ne vjerujete? Isprobajte. Iz prve ruke svjedočimo da paprat obožava centrifugiranje i s njime povezano treskanje. Bit će da tu drevnu biljku skakutanje veš-mašine podsjeća na vremena formiranja naše planete, kad se tlo - obraslo papratima! - stalno treslo od potresa i teških koraka dinosaura. Paprat koju kupite za 30-ak kuna uz povoljne će uvjete (i dosta centrifugiranja) i u vašoj kupaonici narasti do doista impresivnih razmjera. Ako ne volite paprat, onda pak predlažemo malu sablju i teglu u obliku dinosaura.

Foto: Pinterest, Ikea

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 21:15