RJEŠENJE OD 3 EURA

Pronašao je način kako ukloniti hrđu s WC školjke: ‘To mi je bio najbolji potez‘

 /SHUTTERSTOCK

Ako se suočite s tvrdokornim mrljama od hrđe u svojoj WC školjci, znate da vas čeka teška bitka. Srećom, postoji niz metoda koje možete primijeniti, ovisno o navikama, željenom rezultatu i alatima koje imate pri ruci. Onima koji je ekologija visoko na listi prioriteta odlučit će se za prirodna sredstva poput octa, limuna i soli, pa čak i češnjaka, a neki bi radije jača, specijalizirana komercijalna sredstva za čišćenje.

Jeste li se ikada zapitali zašto hrđa uopće nastaje u WC školjama? Hrđa ili željezni oksid, kako ga znanstvenici nazivaju, nastaje kada željezo i kisik reagiraju u prisutnosti vode. Da, znamo da WC školjke nisu od željeza. Uzrok se zapravo krije u vodi koja teče cijevima. Naime, ta voda nosi sitne čestice željeza koje se s vremenom talože na površini WC školjke, gdje reagiraju s kisikom u vodi ili na zraku te pokreću proces hrđanja. Ovaj problem obično je vidljiviji u starijim domovima s dotrajalim cijevima. Također, neki proizvodi za čišćenje - posebno oni koji sadrže izbjeljivač - mogu ubrzati proces hrđanja reagirajući s mineralima u vodi.

image
/SHUTTERSTOCK

Na koji način, dakle, ukloniti tu hrđu? U ovakvoj situaciji posezanje za kamenom plavcem može se pokazati najboljim potezom. Riječ je o sto posto prirodnoj šupljoj i spužvastoj stijeni vulkanskog porijekla, odnosno kamenu razvijenom iz lave ohlađene na zraku. Kamen plavec najpoznatiji je po tome što se često koristi za uklanjanje zadebljanje kože na petama, no može poslužiti i kao odličan dodatak tlu u vrtu. Također, zahvaljujući svojim prirodnim abrazivnim svojstvima može se koristiti i za uklanjanje hrđe s WC školjke. Bitno je samo nježno trljati mokrim kamenom po nakupinama hrđe, ali bez snažnog grebanja i pritisaka, jer to može dovesti do oštećenja porculanske WC školjke.

Kamen plavac može se kupiti već od tri eura, ovisno o veličini, a na društvenim se mrežama može vidjeti je li ova metoda obećavajuća. Tako je jedan YouTuber pokazao kako je očistio ne samo WC školjku nego i umivaonik u kupaonici, gdje su bile mrlje od boje za kosu, te zahrđali umivaonik u garaži.

Drugi se YouTuber iznenadio koliko je kamen plavac nježan, a učinkovit. Prije je za uklanjanje hrđe i kamenca u WC školjci koristio čeličnu vunu, no ona se, kako je rekao, pokazala preagresivnom.

"Bio sam zabrinut da će kamen plavac biti agresivan, jer mi je izgledao poput noža kojim sam oštrio noževe, ali to su potpuno dva različita proizvoda", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 06:08