Još malo i službeno će započeti sezona roštiljanja. Zar niste presretni? Mi itekako jesmo, ali nešto smo manje sretni kad vidimo stanje našeg roštilja. Nećemo ulaziti u to kako se našao u tom stanju, možda smo bili malo lijeni, možda je vrijeme i loše odlaganje preko zime učinilo svoje, bez obzira o čemu se radi imamo rješenje kako ga očistiti da bude kao nov.
Budite spremi odvojiti malo vremena za ovaj zadatak i naravno, zavrnuti rukave jer čišćenje roštilja nije ni malo jednostavan posao. Srećom vjerojatno već imate sve potrebno za čišćenje rešetke roštilja, a većinu mukotrpnog posla možete preskočiti ako rešetku prije namočite u jednostavnu otopinu octa i deterdženta.
Napomena: Imajte na umu da, čak iako savršeno funkcioniraju za vašu pećnicu, kemijski proizvodi specijalizirani za to nisu baš najbolji izbor kada je roštilj u pitanju jer za razliku od pećnice ovdje se hrana stavlja direktno na rešetku i ne želite ostatke kemikalija na vašem odresku.
Sljedeće se upute odnose na čišćenje rešetki od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika. Porculanske rešetke zahtijevaju dodatnu njegu i trebali biste ih očistiti običnom četkom, pažljivo slijedeći upute proizvođača.
Evo što vam je potrebno za čišćenje rešetki roštilja - i kako to učiniti sigurno.
Zagrijte svoj roštilj, nebitno je li u pitanju paljenje vatre ili je električni roštilj. Dok se roštilj grije omotajte rešetku u aluminijsku foliju. Toplina će pomoći da se olabave ostatci hrane na rešetci, a folija će pojačati učinak topline. Nakon što se rešetka dovoljno zagrijala ostavite je da se ohladi da možete rukovati s njome. Pažljivo odmotajte foliju i s metalnom četkom za čišćenje sastružite sve što možete. Nakon ovoga postupka pomiješajte toplu vodu, nekoliko šalica bijelog octa i nekoliko kapi deterdženta za suđe u većoj posudu u koju može stati rešetka roštilja. Ostavite rešetku u otopini nekoliko sati. Kad je rešetka dovoljno odstajala izvadite ju iz otopine i još jednom izribajte s metalnom četkom. U slučaju da postoji neka nakupina hrane koja se nije uklonila nakon ova tri koraka, napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite na ta tvrdoglava područja.
Na samom kraju temeljito isperite rešetku i osušite ju krpom. Kad se osuši, nanesite malo ulja na papirnati ručnik i utrljajte u rešetku; ovo će vam pomoći da se hrana ne lijepi na površinu i poštedijeti vas dugotrajnog čišćenja roštilja.