Prostorna reogranizacija

Dva rješenja za vječni problem: Treba nam još jedna soba u stanu

Poštovani, razmišljamo o kupnji stana od 64,5 kvadrata, ali nam trenutni tlocrtni raspored ne odgovara pa bismo vas zamolili za prijedlog. Je li moguće organizirati tlocrt da se dobije još jedna, dječja spavaća soba. Molim prijedlog kako bi se što bolje iskoristio prostor za bračni par s djetetom. Također vas molim i tlocrtni raspored namještaja. Hvala!

Poštovani, s obzirom na poziciju vertikala, nosivih zidova i vaših zahtjeva, predlažemo dvije varijante organizacije prostora kako bi se osiguralo funkcionalno rješenje stambenog prostora. Ulazni prostor zadržava postojeće dimenzije i služi kao pretprostor kuhinje, dnevnog boravka te hodnika koji vodi u kupaonicu i roditeljsku spavaću sobu. U varijanti 1 su vrata dnevnog boravka, kuhinje i hodnika zamijenjena kliznima kako bi se rasteretio mali ulazni prostor, dok su u varijanti 2 zadržana zaokretna vrata prema kuhinji. U varijanti 1 je prostor blagovanja i dnevnog boravka povezan s kuhinjom preko ulaznog prostora.

Kako bi se osiguralo dnevno svjetlo umjesto pregradnog zida između kuhinje i dnevnog boravka predlažemo parapet s plitkim šankom, čime se stvara i vizualna komunikacija. U varijanti 2 je komunikacija između kuhinje i dnevnog boravka riješena otvaranjem kuhinje prema dnevnom boravku, stvarajući kružnu komunikaciju oko otoka na kojemu su organizirani šank i komoda s TV-om. TV zonu u obje varijante čine kutna garnitura, klub stolić i komoda za TV. Polica za knjige proteže se cijelom dužinom zida odmah uz ulaz u dnevni boravak. Blagovanje je u varijanti 1 organizirano bliže ulazu kako bi se smanjila udaljenost između kuhinje, dok je u varijanti 2 prostor blagovanja orijentiran na loggiu.

Preko staklenih stijena loggie dnevni boravak, blagovanje i kuhinja dobivaju dnevno svjetlo. Na poziciji postojećeg blagovanja predlažemo organizaciju dodatne spavaće sobe postavljanjem novog pregradnog zida. U prostor kupaonice i roditeljske spavaće sobe ulazi se preko hodnika u kojem se organizira ugradbeni ormar s perilicom za rublje. U obje varijante je mali prostor kupaonice povećan pomicanjem pregradnog zida prema spavaćoj sobi stvarajući ugodniji i prostraniji prostor kupaonice. Elementi kupaonskog namještaja minimalno su izmijenjeni, s razlikom u razmještaju, što je vidljivo na varijantama 1 i 2, također u varijanti 2 je kada zamijenjena tuš-kadom. Prostor roditeljske spavaće sobe je prostran. Ovisno o potrebama korisnika, spavaća soba može se koristiti kao veći, komforniji prostor s krevetom većih dimenzija i garderobnim ormarom i komodom unutar sobe kao što je prikazano u varijanti 1 ili se može u sklopu spavaće sobe organizirati garderoba kao u varijanti 2.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:59