Evo kako uštedjeti na režijama!

Proživljavate napadaj panike? Logično, stigao je račun za plin ...

Pogledajte praktične savjeti kojima možete izbjeći gomilanje brojnih neplaćenih računa

Proživljavate napadaj panike? Logično, stigao je račun za plin i upravo ste postali svjesni da uz ostale režije morate platiti još dvije tisuće kuna (koje nemate) za grijanje i toplu vodu. Što god napravili, vaša potrošnja plina bit će tolika kolika jest, ali uz cjelogodišnje praćenje stanja brojila nećete se dovesti u bezizlaznu situaciju.

Provjerite cijevi

Upravo zato donosimo pravila i savjete na koji način bi se trebalo pristupiti plaćanju i u konačnici uštedjeti ili barem olašati mjesečna opterećenja režijama. Prvo pravilo zasigurno je provjera stanja brojila, vode, struje i plina i to na mjesečnoj razini. Primjerice, veći račun za vodu može značiti da cijevi negdje kontinuirano ispuštaju vodu, što nikako nije dobro za vašu nekretninu, ali i za račune za vodu.

Ako niste promijenili svoje navike i ako nemate novog člana obitelji, zaključit ćete da je vaš vodomjer posljednjih mjeseci zabilježio veću potrošnju i pronaći uzrok novonastale situacije. Najveće opterećenje budžeta tijekom zimskog razdoblja zasigurno jest plaćanje grijanja koje, ovisno o kvadraturi vašeg stana, može iznositi i po nekoliko tisuća kuna. Praktičan savjet, da biste izbjegli plaćanje golemih iznosa tijekom zime, je plaćanje tijekom cijele godine. Izračunajte koliko vas otprilike godišnje stoji grijanje i podijelite iznos na 12 mjeseci. Iako ćete tijekom ljeta platiti više nego što potrošite, puno ćete lakše živjeti cijelu godinu i nećete nagomilati dugove. Slično je i sa strujom.

Orijentacija je važna

Još jedan nezanemariv detalj u vezi s uštedom na grijanju zimi je pametna kupnja nekretnine. Valja paziti na orijentaciju vaše buduće nekretnine. Naime, ako je okrenuta prama sjeveru, logično je da će u tom stanu biti hladnije i da će zahtijevati više grijanja. Također, važna je izolacija. Primjerice, ako se vaš stan nalazi između dva stana s grijanjem, puno će manje trebati da postignete ugodnu temperaturu u vašem domu.

Većina građana smatra da je pričuva nepotrebno bacanje novca. Ako se uselite u tek sagrađenu zgradu, pitat ćete se zašto biste plaćali skuplju pričuvu s obzirom na to da je zgrada tek useljena. Takvo razmišljanje je pogrešno jer kad-tad zgrada će trebati novac s računa i dobro je da se on na vrijeme počne prikupljati. U konačnici, i to je ušteda. Uštedjeti se može i na telefonskom računu.

Mobilno ili fiksno?

Naime, vremena u kojima je telefoniranje mobitelom preskupo odavno su za nama. Brojni operateri nude iznimno povoljne tarife koje uključuju besplatne minute prema svim mobilnim i fiksnim linijama. Postavlja se pitanje, čemu uopće zadržati fiksni telefon.

Razmislite i ako ste zadnji put kućni telefon koristili kad vas je netko nazvao zbog ankete, doista nemate potrebe za njim. Iako ćete uvijek morati platiti ono što ste potrošili, s pravom možete reći da su režije preskupe i da velik dio mjesečnih primanja odlazi na njih, važno je pronaći model tako da plaćanje ne koči normalan život.

Savjeti za pet

* budite u tijeku: provjeravajte svoja brojila na mjesečnoj razini kako biste znali kolika vam je trenutačna potrošnja

* provjerite koliko godišnje plaćate plin i podijelite iznos na 12 mjeseci. Kontinuirano plaćajte tu svotu da ne biste došli u situaciju da vam račun za plin tijekom zime bude i po nekoliko tisuća kuna

* isto napravite i sa strujom

* ako nemate potrebe za fiksnim telefonom, odrecite ga se. Mobilne mreže nude besplatne minute prema svim fiksnim i mobilnim mrežama pa ‘kućni’ telefon više nije nužan

* ako kupujete nekretninu pazite na orijentaciju (izbjegavajte hladniji sjever) izolaciju i kvalitetu prozora i vrata. Tako možete uštedjeti na grijanju

* iako imate stan u novoj nekretnini, dogovorite se sa suvlasnicima da ne plaćate minimalnu pričuvu jer ćete prije ili kasnije doći u situaciju da će vam trebati sredstva s računa koja nećete imati. I ovo je oblik štednje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 00:09