POPRAVITE NA VRIJEME

Pukotine u betonu nisu veliki problem, ali ako se ne poprave mogu uzrokovati veliku štetu

 Unsplash
Pukotina sama po sebi nije uvijek veliki strukturalni problem: ali veći je problem što pukotine rastu

Beton je jedan od najstarijih i najtrajnijih građevinskih materijala, ali kao što može potvrditi svatko s betonskim zidom ili prilazom on je sklon pucanju. Pukotina sama po sebi nije uvijek veliki strukturalni problem: ali veći je problem što pukotine rastu. Pogotovo u hladnijim klimama, pukotine u betonu su osjetljive na ciklus smrzavanja/odmrzavanja. Pune se vodom, voda se smrzava, a pukotina se širi, što može dovesti do kvara konstrukcije.

Dobra vijest je da je pukotine u betonu prilično lako popraviti, a kada se ispravno poprave, možete sačuvati strukturni integritet vašeg zida, prilaza, terase, bazena ili nogostupa.

image
Unsplash

Što je živa pukotina?

Pukotine u betonu uvijek se događaju s razlogom. U gotovo svim slučajevima, pukotine nastaju zbog jednog od dva uzroka: stresa ili problema s drenažom. Slijeganje temeljnih zidova i drugi oblici pomicanja stvaraju unutarnje sile unutar betona, što rezultira pukotinama i drugim oblicima oštećenja. Ili, neadekvatna drenaža omogućuje stvaranje pritiska vode oko betonskih zidova, što također može rezultirati pucanjem uzrokovanim naprezanjem. Kada otkrijete pukotinu u betonskoj konstrukciji, uvijek je dobro označiti krajeve napuknute površine i izmjeriti širinu pukotine na najširoj točki. Nadgledajte je nekoliko tjedana: ako se pukotina nastavi produljivati ​​ili širiti, to je živa pukotina i najbolja opcija je konzultirati se s inspektorom ili građevinskim inženjerom koji će vam pomoći identificirati i otkloniti izvor pukotine.

image
Unsplash

Priprema za sanaciju pukotina

Bez obzira na to je li betonska pukotina na koju ste naišli na ravnoj, horizontalnoj površini kao što je prilaz ili okomitoj površini poput temeljnog zida, postupak popravka je prilično isti. Ključno je da se riješite što je moguće više pokvarenog betona. Upotrijebite dlijeto ili sličan alat za uklanjanje labavog betona (obavezno nosite zaštitnu opremu, posebno zaštitu za oči, i masku za čestice). Cilj je stvoriti utor u obliku lastinog repa unutar i oko pukotine. Trebao bi biti širi pri dnu nego na vrhu kako proizvod za popravak betona ne bi jednostavno ispao iz pukotine kada se stvrdne. Ovo je najteži dio postupka. Izbjegavajte korištenje brusilica ili drugih mehaničkih alata, jer biste trebali nastojati zadržati što više izvornog betona netaknutim dok još uvijek izrezujete utor ispravnog oblika.

Nakon što ste isklesali sav labav materijal i oblikovali utor, upotrijebite žičanu četku da uklonite preostale krhotine i obrišite mjesto popravka vodom—ili, ako u tom području imate mrlje na bazi ulja, koristite deterdžent za asfalt ili čak deterdžent za pranje posuđa. Pustite da se područje popravka osuši, a zatim ga pripremite tankim slojem vezivnog sredstva za beton na bazi lateksa, što je posebno važno za šire pukotine.

image
Unsplash

Popravak velikih pukotina

Za veće pukotine koristite mješavinu za sanaciju cementnog betona, koja se često prodaje u kutijama, iako su dostupne i manje veličine. Ove suhe mješavine praha imaju mali agregat tako da se mogu prilagoditi malim i kutnim prostorima, ali su inače oblikovane na isti način kao mješavina betona u vrećama.

Slijedite upute za miješanje - gotovo je uvijek dobra ideja koristiti lateks vezivno sredstvo kao tekući aditiv umjesto obične vode, iako mnogi proizvodi koji se danas prodaju imaju već umiješan vinil ili lateks aditiv tako da ne morate dodavati vezivno sredstvo osim ako to stvarno ne želite. Tekućina od lateksa (ili u nekim slučajevima polimerizirana) čini proizvod za popravak savitljivijim i lakše se razmazuje, a također dodaje fleksibilnost nakon stvrdnjavanja tako da se može lagano pomicati.

Smjesu za popravak nanesite šiljastom lopaticom, čvrsto je utisnuvši u pukotinu i samo malo napunite. Obavezno nosite rukavice, jer je portland cement u ovim proizvodima nagrizajući za kožu. Zagladite površinu lopaticom nakon što je postavljena, dovodeći je da se poravna s okolnim površinama. Ako betonska konstrukcija koja se popravlja ima teksturu, možete upotrijebiti žičanu četku, ali pokušajte to učiniti prije nego što se betonski proizvod stvrdne – unutar sat vremena od nanošenja.

Proizvodi za popravak cementnog betona mogu se bojati (kada se stvrdne) bilo kojom bojom za zidove ili brtvilom koje biste inače koristili na zidu ili prilazu, uključujući boju za garažne podove na bazi epoksida.

image
Unsplash

Brzi popravci: popravak malih pukotina

Manje pukotine mogu se jednostavno zatvoriti jednim od mnogih dostupnih proizvoda za popravak pukotina u betonu. Prodaju se u patronama, ovi su proizvodi tradicionalno na bazi poliuretana, iako su neki noviji proizvodi izrađeni s manje kaustičnim polimerima ili čak mogu koristiti epoksid. Budući da ovi proizvodi imaju vrlo visoko prianjanje, izrezivanje utora u obliku lastinog repa općenito nije potrebno - samo očistite pukotinu žičanom četkom, isperite i nanesite proizvod pištoljem za brtvljenje prema uputama na pakiranju. Iako je prikladan i vrlo fleksibilan (što je dobro), popravak s ovim proizvodima ima jednu lošu stranu u tome što se proizvod za popravak ne može normalno oblikovati ili brusiti nakon nanošenja, a mnogi ne podnose dobro boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:01