Pulski stanovi poskupjeli, a dubrovački pojeftinili!

Istražili smo po kojim cijenama prodavatelji u većim hrvatskim gradovima nude svoje stanove na tržištu

Davno opjevana sintagma “Tko bi gori – sad je doli” i dalje jasno kao dan ocrtava aktualnu situaciju na tržištu nekretnina. Podaci portala Crozilla ponovno nam pokazuju kako prodavači iz mjeseca u mjesec spuštaju i podižu cijene, no gledamo li prosječnu cijenu za cijelu Hrvatsku, ispada kako su se u svibnju ipak odlučili sniziti cijene ne bi li privukli što veći broj potencijalnih kupaca.

Minimalni pomaci

Naime, prema podacima portala Crozilla, svibanjske cijene stanova na mjesečnoj razini zabilježile su pad od 0,8 posto, dok godišnji pad cijena u prosjeku iznosi 0,4 posto. Ipak, detaljnijom analizom pojedinih gradova dolazi se do drastičnih razlika u cijeni na mjesečnoj i godišnjoj razini. Krenimo redom. Većina je gradova tijekom svibnja na mjesečnoj razini zabilježila pad cijena, a najveći pad zabilježen je u Zadru, gdje su cijene u prosjeku pale 4,7 posto.

Tri grada u plusu

Konkretnije, u svibnju se za zadarski stan tražilo 1785 eura po kvadratu, pa ispada kako je u mjesec dana cijena zadarskih stanova u prosjeku pala 62 eura po kvadratu. Ostali gradovi, kada je u pitanju trend cijena na mjesečnoj razini, bilježe znatno manje razlike u postocima. Pad cijena od 1,7 posto zabilježen u Varaždinu gdje se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 1102 eura, što znači kako su varaždinski stanovi u prosjeku pojeftinili 19 eura po kvadratu.

Nadalje, cijene osječkih stanova na mjesečnoj su razini pale 1,1 posto, pa se prosječna tražena cijena stana spustila na 977 eura po kvadratu, što je 11 eura po kvadratu manje nego u travnju. Na Jadranu, u Splitu, jednom od naših najskupljih gradova kada je o stanovima riječ, prosječna tražena cijena stana iznosila je 2167 eura po kvadratu, a taj je iznos, prema statistikama portala Crozilla, 1 posto manji no mjesec ranije. Preračunato u kune, splitski stanovi jeftiniji su 22 eura po kvadratu nego u travnju.

Grad pod Marjanom slijedi i Šibenik, koji je tijekom svibnja zabilježio pad cijena od 0,9 posto, a za jedan se tamošnji kvadrat u prosjeku tražilo 1377 eura. U odnosu na travanj, ta je cijena 12 eura po kvadratu niža. Najmanji pad, pak, zabilježen je u Puli, gdje su prosječne tražene cijene stanova iznosile 1319 eura po kvadratu, što je tek 2 eura, odnosno 0,2 posto manje nego tijekom travnja.

Čak 9000 eura skuplje

S druge strane, na mjesečnoj razini porast je prema statistikama portala Crozilla zabilježen u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku. Riječki stanovi u svibnju su se prodavali po prosječnoj traženoj cijeni od 1371 euro po kvadratu, što je tek 0,7 posto više nego u travnju. Računamo li u kunama, razlika iznosi 9 eura po kvadratu. Statistike pokazuju kako je za 0,4 posto porasla cijena zagrebačkih stanova. Za jedan se kvadrat u glavnom gradu u prosjeku tražilo 1587 eura, pa ispada kako su stanovi u metropoli poskupjeli 6 eura po kvadratu.

Istu mjesečnu razliku, 0,4 posto, bilježi i Dubrovnik, gdje cijena po kvadratu stana iznosi 3130 eura, a to je 14 eura po kvadratu više nego u travnju. Zanimljivo, dok Dubrovnik bilježi porast na mjesečnoj razini, istodobno bilježi najveći godišnji pad. U odnosu na svibanj 2014., cijene dubrovačkih stanova niže su 6,9 posto, od-nosno čak 231 euro po kvadratu! Unatoč tome, Dubrovnik ostaje najskuplji grad po pitanju stanova. Promatramo li i dalje promjenu na godišnjoj razini, slijedi Šibenik u kojem su cijene u godinu dana pale 75 eura po kvadratu, a u Zadru čak 116 eura po kvadratu! Također, vrijedi vidjeti u kojim gradovima rastu cijene.

U odnosu na isti mjesec lani, više vrijednosti bilježe se u Puli, Zagrebu i Splitu. Pritom zagrebački i splitski stanovi bilježe male promjene: u Zagrebu su stanovi skuplji 29, a u Splitu 33 eura po kvadratu, dok su pulski stanovi skuplji 150 eura po kvadratu! Što to znači? Traži li kupac u Puli stan površine 60 kvadrata, danas bi ga platio 9000 eura više nego lani.

Foto: Shutterstock i arhiva Cropix

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:05