PREGLEDAJTE DOM

Računi za struju su vam veliki? Otkrijte fantomska opterećenja i uštedite novce

 Unsplash
Ona mala svjetla dobar su pokazatelj koliko električne energije naši domovi troše dok mi – i naši uređaji – spavamo

Jeste li se ikada probudili usred noći i mogli se kretati cijelim svojim domom bez uključivanja i jednog svjetla, zahvaljujući sjaju vašeg računala, televizora ili nekog drugog elektroničkog uređaja? Ta mala svjetla dobar su pokazatelj koliko električne energije naši domovi troše dok mi – i naši uređaji – spavamo.

image
Unsplash

Kada noću pogledate po svom mračnom domu, mogli biste vidjeti desetke elektroničkih uređaja u mirovanju, koji čekaju da budu korišteni ili priključeni na punjače dugo nakon što dostignu punu snagu. Energija koju troše ovi uređaji dok ostaju u stanju pripravnosti naziva se fantomsko opterećenje, opterećenje u stanju pripravnosti ili čak "snaga vampira". Ovi gadgeti troše vrijednu energiju kada ih ne koristimo, a trošak se može zbrajati. Srećom, ne morate zvati istjerivače duhova da biste isključili ove uređaje; evo nekoliko jednostavnih savjeta da shvatite kamo ide vaša struja i kako smanjiti gubitak.

Način na koji koristimo električnu energiju može značajno utjecati na naš mjesečni račun. Minimiziranjem fantomskih opterećenja možete uštedjeti do 10% na računu za struju.

Što su fantomska opterećenja?

Fantomsko opterećenje je količina energije koju troši elektronički uređaj kada nije u upotrebi, ali je još uvijek priključen. Usporedite to s radnim opterećenjem, što je količina energije koju uređaj koristi kada je u upotrebi. Možete odrediti radna i fantomska opterećenja tako da potražite energetske specifikacije uređaja na mreži ili ih izravno izmjerite mjeračem. Iako bi moglo biti očito da neki uređaji (hladnjak) stalno troše struju, drugi, poput vašeg televizora, mogu biti prikriveni.

image
Unsplash

Starija elektronika obično nema fantomsko opterećenje; potpuno se isključuju kada se ne koriste. Međutim, novija elektronika često čeka u stanju pripravnosti umjesto da se isključi kako bi nam bila dostupna u trenutku kada nam je potrebna. Znamo da je naše računalo uvijek spremnojer se pali čim ga dotaknemo, zahvaljujući stanju pripravnosti. Ali ova pogodnost ima cijenu; mnoga elektronika nastavlja crpiti struju čak i kada mislimo da je isključena, a ovaj dosljedan protok energije se zbraja.

Nemaju svi električni uređaji fantomsko opterećenje, ali ako vidite blagi sjaj kada nisu u upotrebi, to povlači struju. Smanjivanje fantomskog opterećenja izvrstan je način uštede novca jednostavnim prekidom napajanja kada ne koristite uređaj.

Kako možete prepoznati fantome u svom domu?

Kao i kod minimiziranja potrošnje vode, prvi korak prema smanjenju potrošnje električne energije jest osvijestiti svoje navike. Možete provesti energetski pregled doma kako biste utvrdili koliko električne energije vaš dom troši u fantomskim opterećenjima. Lakše je nego što mislite: energetski pregled kućanstva pomoći će vam da saznate kamo ide vaša struja i istražite korake za smanjenje potrošnje električne energije.

image
Unsplash

Da biste proveli energetski pregled, počnite tako što ćete brzo prošetati kroz svaku sobu u kući i pogledati što je priključeno na svaku utičnicu. Ima li priključenih uređaja koji se ne koriste? Kada saznate što je priključeno, možete početi kvantificirati koliko energije troši svaki uređaj. Postoje dva načina za postizanje ovog zadatka: Potražite potrošnju energije svog uređaja na mreži ili izravno izmjerite potrošnju energije pomoću priključnog mjerača električne energije.

Kako možete smanjiti ili eliminirati fantomska opterećenja?

Nakon što ste identificirali uređaje odgovorne za fantomsko opterećenje u vašem domu, možete minimizirati snagu koju crpe. Za televizore, računala, telefone i igraće konzole upotrijebite postavke za uštedu energije ako su dostupne. Da biste uklonili fantomsko opterećenje, isključite sve uređaje koje ne koristite. Druga mogućnost je korištenje pametnog razdjelnika koji će isključiti uređaje kada se ne koriste ili koji omogućuje nadzor energije i pametno zakazivanje vaših uređaja. Jednostavne radnje poput ovih se zbrajaju, možete uštedjeti puno novaca godišnje isključivanjem uređaja ili korištenjem pametnog razdjelnika.

Što je s onim očitim? Hladnjaci i zamrzivači uvijek rade; podešavanjem zadane temperature možete osigurati da vaša hrana ostane svježa, a istovremeno smanjuje napor koji vaš uređaj treba da bi radio. Pogledajte trenutnu ciljnu temperaturu i prilagodite je prema potrebi.

image
Unsplash

Promjena postavki temperature također je moćan alat za bojlere; što je postavka temperature viša, to se dosljedno troši više snage za održavanje vode na toj temperaturi. Podešavanje samo jednog ili dva stupnja neće biti vidljivo na izlazu iz slavine, ali može umanjiti vaš račun za struju.

Ušteda električne energije može vam uštedjeti novac i prava je stvar za okoliš. Mnoge lokalne elektroenergetske tvrtke također pružaju besplatne kućne energetske preglede. Provjerite sa svojim lokalnim davateljem usluga da vidite što je dostupno u vašem području. Ove korake je lako izvesti, a uštede mogu biti znatne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2022 09:13