DOBRE IDEJE

Radni prostori, klupe i vrtovi: Intervencije kako biste što bolje iskoristili prozore

 CRIS_FARHAT/
Funkcija prozora ne mora ostati samo na ovome na što smo navikli, postoji niz rješenja drugačijih rješenja

Obično je prozor vanjski otvor koji osigurava rasvjetu i ventilaciju unutrašnjosti građevina ili doma. Ova povezanost s kontekstom, dodana odgovarajućoj rasvjeti, čini ovaj prostor temeljnim u kući. Funkcija prozora ne mora ostati samo na ovome na što smo navikli, postoji niz rješenja kako ovaj dio može u potpunosti transformirati prostoriju u kojoj se nalazi. Moguće je poboljšati dizajn područja oko prozora tako da ima različite namjene. Stoga smo sakupili nekoliko savjeta o tome kako iskoristiti pragove za dodjeljivanje novih funkcija sobi.

Klupa

Jedan od najklasičnijih dizajna ima dnevni boravak s klupama u prozoru. To je bilo sadržano u prethodnim stoljećima, posebno u viktorijanskoj arhitekturi kroz erker. Ovaj dizajn pruža udoban prostor za razgovor, čitanje ili razmišljanje o krajoliku.

Ured

Sve je više potrebno imati radni prostor unutar kuće. To može biti izazovno u malim prostorima, ali uz dobar dizajn moguće je iskoristiti prednost osvjetljenja koje prozor može pružiti i stvoriti mali ured oko njega.

Pult

Budući da su otvori, prozori uvijek povezuju prostore. Između prostorija ili na pročeljima, mogu se projektirati na visinama da služe kao pultovi, što može pomoći da se zamagle granice između interijera i eksterijera te arhitekturu učiniti propusnijom i slobodnijom.

Vrt

Nismo mogli ne spomenuti kvalitetu svjetla oko prozora, jedan od glavnih razloga zašto uz njega postaviti žardinjere ili vaze. Arhitektonsko zelenilo može stupiti u dijalog s gradskom vegetacijom i donijeti osjećaj proširenja prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 05:41