Najčešća pogreška

Rasvjetu ne biste trebali birati prema izgledu i stilu interijera, već ovim karakteristikama

 Michael Browning/Uunsplash
Rasvjetno tijelo ne bi trebalo dominirati prostorom i arhitekturom, nego bi ju trebalo nježno pratiti i činiti jednu vrstu simbioze

Generalno razlikujemo opću, akcentnu, radnu i signalnu rasvjetu. Direktna ili indirektna rasvjeta samo je način usmjeravanja svjetlosnog toka.

Pozicija ili način ugradnje definira izraze kao što je ugradna, nadgradna, stojeća ili zidna, ali to je samo mjesto na ili u koje ugrađujemo lampe.

image
Kam Idris/Unsplash

Funkcija lampe određuje njenu osnovnu karakteristiku. Bitno je odrediti njenu namjenu; koristimo li lampu za opću rasvjetu, akcentiramo li neki objekt ili samo određujemo smjer kretanja, ili nam služi kao radno svjetlo. Dizajneri rasvjete i arhitekti u svojim projektima za kuće često koriste ‘noćnu’ rasvjetu koja je potpuno odvojena od ostale rasvjete, pali se automatski kad padne noć i služi samo za osnovno snalaženje i kretanje po prostoru, bez potrebe da palimo dodatnu rasvjetu. U tu svrhu koristi se obično crveno svjetlo jako malog intenziteta, pozicionirano tako da se izbjegne direktan očni kontakt sa svjetiljkom, a istodobno pružajući dovoljno svjetlosti za sigurno kretanje prostorom.

Inače je projekt rasvjete vrlo kompleksan elaborat i tu nema univerzalnih pravila koja u svakoj situaciji i svakom prostoru na jednaki način funkcioniraju.

image
PERSSON, PER MAGNUS/LIVING4MEDIA

TRENDOVI

Trendovi u svijetu rasvjete ne postoje. Čovjek i njegove potrebe su iste ili slične. Noć je uvijek noć, oko je uvijek oko i biološki se ništa nije promijenilo. Razlika je samo u dostupnoj tehnologiji u određenom trenutku i sve većim znanstvenim saznanjima o utjecaju svjetla na čovjeka. Trendovi su prisutni samo u dekorativnom smislu. Neovisno o tome je li prostor u arhitektonskom i dekorativnom smislu tradicionalan, minimalistički ili eklektičan, rasvjeta mora zadovoljiti sve funkcionalne potrebe današnjeg čovjeka.

image
Reinaldo Kevin/Unsplash

Dakle, neovisno o stilu interijera ili arhitekture, svjetlo prati funkciju korisnika u određenom trenutku. Kad razmišljate o rasvjeti u svom domu, ne razmišljajte o stajaćoj lampi, lusteru ili slično. Razmišljajte kako prostor mora biti osvijetljen dok čitate, gledate TV, večerate sami ili u društvu, kad nakon večere i dalje sjedite za stolom, pijete vino i razgovarate, ili se odmarate na kauču i gledate televiziju dok netko drugi želi čitati. Svaka ta radnja zahtijeva drugačiju rasvjetnu scenografiju u istom prostoru. To je ispravan princip razmišljanja o rasvjeti i to su osnovne smjernice kada dizajnirate rasvjetu u domu.

image
Beazy/Usplash

Svaka od ovih različitih scena morala bi se dogoditi pritiskom na dugme, što omogućuju kvalitetni sustavi upravljanja rasvjetom. Potrebno je razjasniti da se na tržištu nude različiti upravljački sustavi kojima često nije moguće postići željeni rezultat. Smart sustav u konačnici mora biti dostojan svog imena - mora biti jednostavan za upravljanje i izuzetno kvalitetan jer se u suprotnosti korisnici nađu u velikim problemima prilikom uporabe ili održavanja. Sama tehnologija tog sustava određuje i definira korisnikove mogućnosti upravljanja rasvjetom, što direktno utječe na vizualni komfor u prostoru.

image
Vinicius Amnx Amano/Unsplash

Najkvalitetniji sustav ima američki proizvođač Lutron koji osim besprijekorne kvalitete osigurava trajan i jednostavan način upravljanja svim integriranim sustavima rasvjete, prozorskih sjenila, audio- video sustava, alarma i svih ostalih uređaja koji su na njega spojeni.

Što se tiče cijene, bazična kvalitetna rasvjeta za stan od 70 kvadrata obično košta oko 50 tisuća kuna, a ona high end i oko 200.000 kuna.

Od profesionalnih sustava inteligentnog upravljanja rasvjetom najbolji su: Lutron, Bentley, među arhitektonskom rasvjetom je i Guzzini, Viabizzuno, Xal, a među dekorativnom Flos, Artemide, Axo i brojni drugi brendovi.

Koje su najčešće pogreške i što treba svakako izbjegavati?

Najčešća pogreška je biranje i pozicioniranje rasvjetnih tijela prema njihovom izgledu, a ne prema efikasnosti, trajnosti, kvaliteti, optičkim karakteristikama i sl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:50