SVE JE U PRIPREMI

Razmišljate o bojanju cigle? Donosimo vam nekoliko savjeta kako to ispravno napraviti

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES
Nanošenje boje na ciglene zidove nije tako jednostavan proces kao bojanje običnih zidova

Možemo se slobodno odmah složiti oko toga da cigleni zidovi u interijeru izgledaju fantastično. Ovaj trend uređenja traje već jedno vrijeme i izgleda da nema namjeru tek tako nestati. Dodatna prednost ovakvih zidova je što, osim što su dekoracija u svojem izvornom obliku, također mogu prostor učniti jako zanimljivijim ako se nađu u nekoj drugoj boji. Ako vam je dosadio izgled vaših ciglenih površina slobodno se odvažite na malo boje, ali imajte na umu da to nije tako jednostavan proces kao bojanje običnih zidova. Istražili smo i saznali kako se doista bojaju cigle.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

Nemojte bojiti potpuno novu ciglu.

Upravo izgrađeni zid od cigle nije dobro platno. Potpuno nova cigla ne upija dobro boju, pa joj želite dati najmanje mjesec dana da prije bojanja inače se boja neće zadržati.

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

Započnite s čistom ciglom

Morat ćete biti sigurni da površina cigle bude potpuno očišćena od bilo kakvih ostataka ili masnih mrlja. Ako aplicirate boju na neopranu ciglu ona se jednostavno neće zadržati i nakon nekog vremena će početi otpadati. Vanjsku ciglu po mogućnosti očistite s visokotlačnim čistaćem, a unutarnju temeljito izribajte s četkom uz pomoć vode i detrdženta. Dajte cigli dovoljno vremena da se osuši, a zatim po potrebi popravite nedostatke i fuge.

image
ASBE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vrijeme je za premaz

Bez obzira je li cigla koju bojite stara ili nova, unutarnja ili vanjska, nužno morate upotrijebiti temeljni premaz. Potražite temeljni premaz koji će cigla dobro upiti, što se bolje sjedine premaz i cigla to će vam uvelike olakšati bojanje. Odaberite temeljni premaz na vodenoj bazi ako planirate koristiti lateks boje ili ako se odlučite za uljane boje onda neka i premaz bude na bazi ulja.

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

Koristite prave alate

Budući da imate posla s materijalom koji je daleko grublji i porozniji od vašeg uobičajenog zida, trebat će vam aplikator koji je otporniji. Koristite četku od sintetičkih čekinja i nemojte škrtariti. Ako premazujete veća područja i želite upotrijebiti valjak, odaberite onaj koji će vam osigurati da temeljni premaz uđe u sve pukotine. A ako upotrebljavate raspršivač, nakon što jednom sve naprskate prijeđite površinu valjkom tako da ste sigurni da je premaz ušao u sve dijelove.

image
ASBE/GETTY IMAGES

Sada možete početi bojati

Nakon što se završe najvažniji pripremni radovi, možete krenuti i nanijeti prvi sloj boje na vaše cigle. Bilo koja boja, bilo sjajna ili obična dobro će izgledati jedino ako ste ispravno obavili pripremu. Lateks boje brže se suše i lakše se čiste, dok boja na bazi ulja ima tvđi završni sloj jednom kad se osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:33