Razmnožite bilje koje vam se sviđa

Brojne vrste moguće je razmnožiti iz jednostavnih reznica ili trganaca. Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu pokazuje kako u par koraka samostalno uzgojiti nove mladice za svoj vrt, bez potrebe za presađivanjem cijele biljke

Budući da živim u prilično frekventnom dijelu Zagreba, koji je postao turističko središte, nerijetko se dogodi da mi se na vratima dvorišta pojave turisti, privučeni biljem koje je kod njih nepoznato. Često me na engleskom pitaju kako se razmnožava neko bilje. Također, kada sam posjetio malo mjesto na obali, uočio sam naše turiste, pritom prvenstveno mislim na Zagrepčane, koji su se znatiželjno vrzmali oko ružmarina i smilja i na glas razmišljali kako bi bilo zgodno posaditi ih doma. Nažalost, u malom mjestu nije bilo ni poštene trgovine, a kamoli vrtnog centra gdje bi kupili sadnice. Jedini način koji su “pronašli” da se domognu bilja bio je da ljudima otuđe cijele biljke, što sam uočio prošavši toga dana kasnije tim prolazom. To stvarno nije bilo lijepo, ali ni potrebno. Shvatio sam da ima puno vrtlarskih entuzijasta koje oduševljavaju biljne vrste na koje naiđu, rado bi ih posadili doma, ali nemaju pojma na koji način to napraviti a da ne uzmu cijelu biljku. Nekada su se ljudi više bavili zemljoradnjom, a nije bilo ni toliko vrtlarskih centara gdje su mogli kupiti sadnice, pa su znali nešto na što smo danas pomalo zaboravili. Prisjetilo me to na moju baku koja bi u prolazu kod susjede otkinula komad biljčice koja joj se svidjela i uzgojila svoju. Susjeda ne bi ni primijetila da nedostaje koji centimetar na biljci. Naravno, kada bi je pitala, susjeda joj je bez problema dala cijelu biljku, ako je imala viška, ali je bilo posebno zadovoljstvo kada bi uspjela sama razmnožiti svoju. Stoga sam vam odlučio pokazati dva načina kako možete razmnožiti biljku, a da pritom ne učinite drugome štetu.

Napomena: Postoji više načina na koje se pojedino bilje razmnožava. Reznice i trganci samo su neki od načina na koji možete razmnožiti puno biljnih vrsta, no nije moguće sve vrste razmnožiti na ova dva načina.

Neke od biljnih vrsta koje je moguće razmnožiti reznicama:

lovor višnja (Prunus laurocerasus), tisa (Taxus baccata), lavanda (Lavandula angustifolia), crnjuša-erika (Erica x darleyensis), kadulja (Salvia o cinalis), bosiljak (Ocimum basilicum), paprena metvica (Mentha x piperita), ružmarin (Rosmarinus o cinalis), smilje (Helichrysum italicum), kamelija (Camelia japonica), origano (Origanum vulgare), lovor (Laurus nobilis) i dr.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:57