Razvoj grada Sv. Donata

Stranci bi za stan od 80 m2 u Zadru dali 220.000 eura

Iako cijene i dalje popuštaju pod teretom krize, kupovna moć domaćih kupaca i dalje je u padu pa je njima, ako i razmišljaju o kupnji, prioritet nekretnina za stanovanje, dok se za kuće za odmor i nekretnine sličnog tipa čekaju neka bolja vremena. No, na sreću prodavatelja, stranci pokazuju sve veći interes za hrvatske nekretnine, s obzirom na to da su cijene kod nas još uvijek nerijetko niže nego u zemljama iz kojih dolaze. Najtraženije su nekretnine na Jadranu pa je u pojedinim gradovima uz more, tradicionalno u ovo vrijeme godine, zabilježen blag porast cijena. Prema podacima portala za oglašavanje nekretnina Crozilla.com, dva su grada u kojima je u lipnju zabilježen porast cijena stanova. To su Pula i Zadar u kojem je prosječna tražena cijena u odnosu na svibanj porasla za 39 eura te je iznosila 1940 eura po kvadratu. Upravo je Zadar i najtraženije područje na Jadranu kada su u pitanju upiti stranaca, naročito Nijemaca, Austrijanaca i Švicaraca.

Uzlet turizma

Naime, čak 40 posto upita poslanih s portala Immowelt.de, na kojem su vidljivi i oglasi portala Crozilla, odnosi se na stanove na području Zadarske županije. U istoj su županiji potencijalni strani kupci bili spremni izdvojiti najveći iznos za kupnju nekretnine: za stanove između 70 i 80 kvadrata na području Zadarske županije u prosjeku su voljni dati 220.700 eura.

Velik interes za Zadar i okolicu potvrđuje nam i Nikica Begonja, vlasnik agencije Nina-dom iz Privlake i predsjednik Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretninama Zadarske županije, koji ističe da je razvoj Zadra u posljednjih nekoliko godina rezultirao povećanjem turističkog prometa, a to je kao rezultiralo i rastom tržišta nekretnina budući da su očigledno Zadar i okolica postali destinacija primamljiva za investicijski lobi. – Dakako, u tome velik udio ima i dobra povezanost Zadra s kontinentalnim dijelom, odnosno ostvarivanje dobre suradnje s aviokompanijama – kaže Begonja. Ipak, dodaje kako je o samim cijenama teško govoriti jer je to više individualna stvar upita prema agencijama za nekretnine, ali općenito se može reći da variraju od 100.000 do 300.000 eura.

Traži se pogled na more

– Trenutačna situacija na tržištu nekretnina u Zadru i okolici uglavnom je zadovoljavajuća jer je od travnja puno veća potražnja za nekretninama, s obzirom na prošlu godinu u isto vrijeme. Osobno i u razgovoru s kolegama primjećujemo da se najviše traže atraktivne lokacije zemljišta uz samo more, stanovi površine od 50 do 80 kvadrata na elitnim lokacijama u Zadru te apartmani diljem županije, a traženiji su oni s pogledom na more. U pravilu je takva i ponuda – kaže. Ističe da najviše upita ima za male obiteljske vile u okolici Zadra, uređene u dalmatinskom stilu i s bazenom. Njih je zaista malo, ali se najbolje prodaju.

Što se tiče kupaca, gotovo jednak je broj stranaca i naših ljudi zainteresiran za kupnju samih stanova u Zadru, a kad je riječ o ostalim nekretninama u okolici Zadra, tu ipak prevladavaju stranci, oko 75 posto, a među njima su najaktualniji Slovaci, Nijemci i Nizozemci. Pretražujući portale i oglasnike, naišli smo na nekoliko dobrih prilika, primjerice na trosobni stan površine 58 kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Zadru, dvadesetak metara od Foruma i Kalelarge, čija je cijena 145.000 eura ili, pak, nešto skuplje: luksuzni apartman od 100 kvadrata u resortu Punta Skala, koji se prodaje po cijeni od 256.000 eura. A kako kotiraju ostale županije? Prema podacima portala Crozilla, nakon Zadarske, druga najtraženija županija s 19 posto upita je Primorsko-goranska u kojoj su stranci spremni potrošiti nešto više od 77.000 eura za stan.

Split bilježi pad cijena

Slijedi Splitsko-dalmatinska županija (10 posto) u kojoj je najveći broj upita u prosjeku poslan za stanove površine oko 60 kvadrata, a prosječna tražena cijena stanova za koje su se stranci najviše raspitivali na području te je županije iznosila 105.000 eura. Zanimljivo je spomenuti kako je upravo u Splitu zabilježen najveći pad cijena stanova na mjesečnoj razini pa se u lipnju tražilo 2061 euro po kvadratu, što je 73 eura manje nego u svibnju. Kao i za Splitsko-dalmatinsku, i za Istarsku je županiju bilo deset posto upita, dok je na Zagreb i Zagrebačku županiju otpalo tek osam posto upita. Najveći broj tih upita odnosio se na stanove površine 60-ak kvadrata, s prosječnom cijenom nešto nižom od 100.000 eura.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:04