zima sa stilom

Recite zbogom radijatorima, vrijeme je za novi sustav grijanja: štedljiv, komforan i estetski

 Toa Heftiba, Unsplash
Jeste li znali da oko 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru? Što znači da temperatura određuje kvalitetu našeg života

U svom domu nitko ne želi biti ograničen, bez obzira radi li se o uređenju malog ili velikog životnog prostora, zar ne? U domu se želimo osjećati sigurno. Dom je mjesto gdje možemo pjevati, plesati i biti svoji, a da nas nitko zbog toga ne osuđuje. Zato odvajamo puno vremena kako bismo ga uredili baš kako želimo. Pomno biramo i usklađujemo boje, tražimo savršenu kuhinju, rasvjetu i dekoracije, jer želimo da sve bude tip-top i točno onako kako smo zamislili. U domu nema mjesta za kompromise. No, osim dragih premeta, stvarčica i elementa koji nam boravak unutar četiri zida čine ljepšim, prilikom uređenja nikako ne smijemo zanemariti ugodu i komfor koji osjećamo kada se u jutro probudimo i još mamurni laganim koracima po toplom podu odšećemo do kupaonice gdje započinjemo svoje jutarnje rituale.

Baš kao što tražimo idealnu sofu i fotelju u kojoj u trenucima opuštanja možemo u miru čitati omiljenu knjigu, tako bismo trebali birati i sustav grijanja. Što znači da treba biti u skladu s našim suvremeni potrebama i načinom života.

I zato, recite zbogom radijatorima koji nam oduzimaju dragocjeni prostor i kvare dojam uređenja. Vrijeme je da ugradite podno grijanje koje će vam pružiti više mogućnosti da se prepustite svojim idejama. Podno grijanje je nevidljivo i ne utječe na dizajn interijera. Uz to, riječ je o estetskom i komfornom načinu grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivijem i ekonomičnijem od radijatorskog. Dakako, odabir ovisi o individualnim potrebama i mogućnostima.

image
Podno grijanje
TECE

PREDNOSTI PODNOG GRIJANJA

No, važno je sagledati sve aspekte, a sustav podnog grijanja donosi uštedu, brzo zagrijava prostor, jednostavno se održava, ima tih način rada i estetski se uklapa u svaki pa i najmanji prostor, a pogodno je za gotovo sve strukture podova. Stoga ne čudi da je podno grijanje postalo sve češći sustav grijanja u većini novoizgrađenih kuća i stanova, ali i u prostorima koji se renoviraju. Razlog porastu popularnosti podnog grijanja je i udobnost koju ono pruža te činjenica da se ugradnjom podnog grijanja oslobađa prostor, jer vam radijatori više nisu potrebni, što znači da prostor možete maksimalno iskoristiti!

Uz to, ne smijemo zanemariti ni prednosti koje ovaj sustav ima na naše zdravlje. Naime, podno grijanje ne diže prašinu i ne isušuje zrak, što je posebice bitno za osobe koje pate od alergija, a i koža nam je finija!

image
Radijatorsko grijanje
TECE

Za razliku od pojedinačnih radijatora podno grijanje osigurava ravnomjernu raspodjelu topline u cijeloj prostoriji i možete biti sigurni bez obzira gdje stojite ili sjedite da neće biti hladnih ili previše toplih zona, već ugodna klima u cijeloj prostoriji.

Kod radijatorskog grijanja najtopliji dio je pri vrhu prostorije gdje je temperatura 24°C, a na podu je tek 16°C, dok kod podnog grijanja najtopliji dio je pod i njegova maksimalna temperatura ne prelaziti 29°C pa je tako temperatura u visini glave između 20-22°C, a na vrhu prostorije 16°C. Može li bolje? Može.

image
Distribucija topline
TECE

Također, podno grijanje je ekonomično i štedljivo jer treba manje energije za zagrijavanje prostora. Temperatura vode za podno grijanje treba biti zagrijana do maksimalnih 45°C, dok je kod klasičnog centralnog grijanja za postizanje iste temperature u istom prostoru potrebno dvostruko više energije, jer je vodu potrebno je zagrijati na temperaturu najmanje od 60°C.

Ako ste još uvijek u nedoumici jer ste čuli da se podno grijanje ne može kombinirati s parketom ili da uzrokuje oticanje nogu u nastavku vam donosimo odgovore na sva ta pitanja.

MIT 1: PODNO GRIJANJE JE PUNO SKUPLJE NEGO RADIJATORI.

Točno je da je cijena instalacije podnog grijanja 30% veća od klasičnih radijatora no podno grijanje je investicija koja se dugoročno isplati. Budući da je sustav energetski učinkovitiji i zahtijeva manje održavanja, korisnici će otkriti da su njihovi računi i ukupni troškovi sustava mnogo manji od klasičnih radijatora.

image
TECE
image
TCB pod
B.C.GASSNER

MIT 2: KUĆA S PODNIM GRIJANJEM NIKAD SE NE ZAGRIJE.

Iako je istina da podno grijanje ne proizvodi toliko topline kao klasični radijator, ono stvara dovoljno topline za stvaranje ugodnog okruženja. Sustav radi na načelu ravnomjerne raspodjele topline po cijeloj podnoj površini, tako da sobna temperatura može doseći i do 25°C. Vlasnici čak mogu podesiti termostat za nekoliko stupnjeva i biti sigurni da ne gube toplinu.

MIT 3: PODNO GRIJANJE JE INSTALIRANO SAMO U POD.

Ovo može biti iznenađujuće, no u stvarnosti podno grijanje možete ugraditi iza poda. Možete ga također ugraditi u zidove ili stropove kako bi brže zagrijali prostorije. Ukupno gledajući, podno grijanje ne zahtijeva dodatni prostor stoga ga možete savršeno integrirati u bilo koji moderni interijer.

MIT 4: PODNO GRIJANJE UZROKUJE OTICANJE NOGU.

U ranim danima podnog grijanja, temperatura poda je mogla porasti na više od 35°C, a u tom slučaju vaša stopala otiču. Današnji sustavi sprječavaju ove situacije, osobito ako je vaša kuća dobro izolirana. Zapravo, kombiniranje podnog grijanja s dizalicom topline omogućuje sustavu hlađenje, što je plus u vrućim ljetnim mjesecima.

image
TCB TECE pod
TECE

MIT 5: PODNO GRIJANJE NIJE ZDRAVO.

Podno grijanje sprječava cirkulaciju čestica prašine koje mogu izazvati alergije ili bolest. Vlasnici kuća također mogu iskoristiti razne prednosti podnog grijanja kao što su viša razina vlažnost i zdravija okolinu bez grinja i plijesni, što je osobito korisno za ljude koji imaju alergije ili probleme s disanjem.

MIT 6: NE MOŽETE KOMBINIRATI PODNO GRIJANJE I PARKET

Ako imate stabilnu vrstu drva koja je otporna na vlagu i višeslojnu izvedbu, slobodno krenite u ugradnju! Ako se ide na parket kao završna obloga idealna opcija je upravljanje putem termostata s osjetnikom poda.

Primjena ovakvih sustava je moguća u svim vrstama objekata: stanovima, kućama, uredima, proizvodnim halama, radionicama, nogometnim igralištima, sportskim dvoranama...

Više informacija potražite na: www.tece.com/hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:27