Reorganizacija životnog prostora

Dva rješenja za stan u kojem će živjeti roditelji i njihova kći

Čitateljica kupuje stan u Zagrebu pa joj treba pomoć, tj. savjet arhitekta. Želja joj je dobiti stan s dvije spavaće sobe i kupaonicom na desnoj strani. Jedna spavaća soba je roditeljska, a druga za tinejdžericu. Kupaonica bi također trebala biti veća od trenutne. Na lijevoj strani tlocrta od dvije velike prostorije čitateljica želi napraviti kuhinju s blagovanjem i dnevni boravak.

Uvidom u postojeće stanje možemo vidjeti da se stan sastoji od pristupnog hodnika sa zahodom, dvije veće povezane sobe na lijevoj strani i jedne manje sobe na desnoj strani, kuhinje s izbom te prolaznom kupaonicom. Prostornom analizom dolazimo do zaključka da radikalne mjere na desnoj strani tlocrta nisu moguće. Ograničavajući faktor su postojeće instalacijske vertikale (dimnjaci i odvodnja). Predlažemo dva prostorno slična rješenja s organizacijom dnevnog trakta (kuhinje s blagovanjem i dnevnog boravka) na lijevoj strani tlocrta te spavaćeg trakta (dvije spavaće sobe s kupaonicom i balkonom) s desne strane tlocrta, kako je čitateljica i zahtijevala.

Dnevna zona smještena je na lijevoj strani tlocrta, a boravak se može odvojiti policom ili sofom

Dnevni trakt se sastoji od otvorene kuhinje s blagovanjem u produžetku kuhinjskog šanka te garniture za sjedenje s televizorom i niskom komodom. U prvome rješenju garnitura za sjedenje je okrenuta leđima prema blagovanju pa se između te dvije zone formira uska polica s knjigama s malim radnim prostorom. U drugome rješenju garnitura za sjedenje je vizualno odijeljena od blagovanja komodom na kojoj su televizor i polica za knjige, a radni prostor se seli u roditeljsku sobu. Rušenjem pregradnog zida između hodnika i dnevnog trakta dobivamo vizualno veći prostor koji u predloženom rješenju djelomično pregrađujemo policom za knjige. Spavaći trakt sastoji se od roditeljske i dječje sobe sa zajedničkom kupaonicom koja se u oba rješenja zbog prostornih mogućnosti minimalno povećava. Razlika između ponuđenih rješenja u samom je pristupu u kupaonicu. U prvome rješenju pristup ostaje na poziciji kao i u postojećem stanju, uz naknadno otvaranje prozora koji je trenutačno zazidan. Kupaonica se sastoji od kade i umivaonika. U drugome rješenju u kupaonicu se ulazi iz hodnika pa se kupaonici dodaje još jedan zahod i tuš-kada umjesto ležeće kade. Spavaće sobe smo pokušali organizirati što kvalitetnije u postojećem prostoru, na žalost, s limitiranim prostorom za garderobne ormare.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:36