BLAGDANSKO ČIŠĆENJE

Riješite se suvišnih stvari u ormaru u tren oka! Pravilo od 10 posto za čišći dom

 STEVECOLEIMAGES/ISTOCK/
Postoje trenutci u kojima si moramo priznati da imamo previše stvari, da je zbog toga teško održavati red i da je vrijeme za promjene

Proljetno i jesensko čišćenje i pripreme za blagdane svake nam godine pomažu da svoj dom i svoj život pročistimo od suvišnih stvari i obaveza te se spremimo za novo razdoblje, novu godinu i uvedemo željene promjene.

Što učiniti kada se doista dovedemo do nezavidne situacije u kojoj ne znamo kako se riješiti suvišnih stvari u domu? Kada se suočavate s poteškoćama i ne možete se odlučiti eliminirati višak stvari, primijenite metodu od 10 posto kako biste si olakšali proces čišćenja, pogotovo ako čuvate veći broj istih predmeta u svome domu.

image
STEVECOLEIMAGES/ISTOCK/

Kako se točno primjenjuje metoda od 10 posto?

Prvi zadatak vam je izvaditi sve primjerke istog predmeta i posložiti ih uredno na pod u boravku ili kuhinji. Cilj je da pojmite koliko istih predmeta zapravo imate i da shvatite kako ne možete koristiti sve te predmete u isto vrijeme. Odličan primjer su cipele koje se nakupe, a da nismo toga ni svjesni.

Izvadite li, primjerice, sve svoje tenisice na svjetlo dana i posložite ih u red, dobit ćete uvid u to koliko ih zapravo imate. Potom razmislite možete li se riješiti 10 posto od toga što gledati pred sobom? U cijeloj hrpi tenisica sigurno postoji barem jedan par koji više nikada nećete nositi jer su istrošene, više vam se sviđaju ili ne odgovaraju više vašem stilu odijevanja.

Grupiranje sličnih stvari koje posjedujete pomaže vam da vidite i procijenite do kojih vam je stvari doista stalo. Pritom je ova metoda izvrsna jer ne razmišljate o cjelokupnom kaosu koji morate riješiti nego o manjim, pojedinačnim stvarima te ih eliminirate malo pomalo zbog čega se nećete osjećati preopterećeno.

Isti princip možete primijeniti na odjeću, kozmetiku, kuhinjske potrepštine i čak knjige. Prisjetit ćete se stvari koje doista volite, a riješiti onih prema kojima ste ravnodušni i koje su već odslužile svoje. Ova metoda prisilit će vas potom da uredno vratite stvari na mjesto, a čim se riješite nečega osjećat ćete se bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:28