Praktični savjeti za kućanstvo

Sačuvajte stare vrećice od čaja! Evo zašto...

11 pametnih primjena starih vrećica s čajem

Za vrijeme proljetnog čišćenja kuhinje pronašli ste davno otvorenu i zaboravljenu kutiju čaja u vrećicama? Umjesto da ju refleksno bacite u smeće, možda ju možete za još nešto upotrijebiti. Postoji mnogo korisnih primjena starih vrećica s čajem, a mi smo izdvojili njih 11, koje možete isprobati već danas!

Pripremite svoje tegle za sadnju cvijeća

Kako bi vaše biljke još uspješnije rasle, poslužite se vrećicama čaja! Nakon što u teglicu stavite sloj supstrata koji omogućuje otjecanje vode, na njega smjestite vrećicu čaja prije nego što zasadite svoju biljku. Ona će omogućiti da zemlja zadrži dio vode, a ispuštat će korisne nutrijente koji će dodatno hraniti vašu biljku.

Kontrolirajte pepeo iz kamina

Idući put kada odlučite očistiti nakupljeni pepeo iz svog kamina, otvorite vlažnu vrećicu čaja i posipajte mokre listiće po površini. Te će čestice spriječiti da se prašina počne dizati i olakšat će vam sakupljanje izgorenih ostataka.

Uklonite masnoću s posuđa

Nakon ukusne večere vaše je posuđe prekriveno masnim mrljama i tragovima hrane? Napunite toplom vodom sudoper i ubacite u nju nekoliko iskorištenih vrećica čaja te pustite da stoji pet minuta. Vaš će se sudoper pretvoriti u golemu šalicu čaja koji će početi rastapati masnoću s vaših tanjura. Pritom budite oprezni kada se radi o posebno osjetljivom posuđu.

Potaknite rast ruža

Ružama odgovara tanin iz listića čaja, pa iskoristite to i posipajte sadržaj starih vrećica čaja oko ružinih grmova. Kada ih budete zalijevali, nutrijenti iz čaja ispuštat će se u zemlju i poticati rast vaših ruža.

Obojite svjetli namještaj

Imate namještaj od svjetlog drva, a želite dobiti izgled starog i tamnog namještaja? Vjerovali ili ne, za to možete iskoristiti čaj! Za to će vam, uz čaj, trebati ocat i čelična vuna, a postupak možete pronaći na poveznici.

Dovedite svoja ogledala do punog sjaja

Nakon što popijete svoju šalicu crnog čaja, iskoristite vlažnu vrećicu kako biste očistili svoje ogledalo. Prijeđite vlažnom vrećicom cijelu površinu ogledala, a potom istrljajte površinu suhom krpom dok ne uklonite sve tragove.

Uklonite neugodan miris sa svojih ruku

Idući put kada budete rezali češnjak i luk ili rukovali nekom drugom "mirisavom" namirnicom, sjetite se ovog trika s čajem koji će izvući neugodan miris iz vaših ruku. Dok perete ruke u sudoperu, istrljajte ih vrećicom čaja kako biste spriječili dugotrajan i dosadan smrad.

Iskoristite ih za igru sa svojim klincima

Simpatična proljetno-ljetna aktivnost za vaše najmlađe može biti bojanje pomoću čaja! Trebaju vam bočice s raspršivačem, različite vrećice starog čaja i obična tkanina. Poprskane i natopljene vodom, vrećice čaja počet će ispuštati boju koja će omogućiti vašim klincima veselu igru bojanja tkanine.


Osvježite stare tenisice

Dugotrajno nošenje tenisica za vrijeme fizičkih aktivnosti često uzrokuje neugodne mirise, pa se poslužite starim vrećicama čaja kako biste ih suzbili. U svaku tenisicu na dijelu gdje su prsti smjestite suhu vrećicu čaja pa ostavite da djeluje preko noći i upija mirise.

Nahranite svoju paprat

Ova raskošna biljka voli kiselost pa, kako biste joj pomogli da raste još bolje i bogatije, smjestite vlažne listiće čaja u zemlju oko same biljke.

Ublažite opekline od sunca

Idući put kad se netko iz vaše obitelji vrati kući s crvenom kožom i blagim opekotinama od sunca, iskoristite vrećice tek skuhanoga čaja kako biste smanjili crvenilo tako što ćete ih položiti izravno na ozlijeđenu kožu.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 13:27