Sad je pravo vrijeme za kupnju kuća!

Pogledajte što se nudi na zagrebačkom tržištu nekretnina

Uoči ljeta većina aktivnosti na tržištu nekretnina obično se događa na Jadranu kada potencijalni kupci, a u velikoj je mjeri riječ o domaćim i stranim turistima, prije godišnjih odmora razmišljaju o kupnji zemljišta, apartmana i kuća za odmor u kojima bi provodili ljetne mjesece. Stoga krajem ljeta i početkom jeseni redovno dolazi do ponovne živosti na zagrebačkom tržištu nekretnina. U prvom redu, tu su studenti koji većinom traže stanove za najam, ali povratkom Zagrepčana s godišnjih domora te početkom novih poslovnih aktivnosti situacija se u Zagrebu itekako mijenja. O tome što možemo očekivati u nadolazećoj jeseni, traže li se više stanovi ili kuće te kako se kreću njihove cijene razgovarali smo s Dubravkom Ranilovićem, vlasnikom agencije Kastel nekretnine.

Najlošiji mjesec

– Osim živosti vezane uz potražnju stanova za najam, ljetne odluke utječu na aktivnosti uz prodaju i kupnju stanova, no često realizacije kupoprodaja ne prate povećane aktivnosti. Ugovori se zaključuju ponajviše standardno prije godišnjih odmora ili prije dolaska zime i zimskih praznika. Kolovoz je u Zagrebu najlošiji mjesec za nekretninske transakcije, pa je i logično da se sve akumilira za rujan ili jesen. Neovisno o uobičajenim trendovima, treba ipak priznati da je tržište malo življe nego što je bilo posljednjih pet godina – kaže Ranilović. Dodaje kako je potražnja ipak veća za stanovima, nego za kućama. – Ako ne uzmemo u obzir kuće na najboljim lokacijama koje uvijek imaju zainteresirane potencijalne kupce, traže se isključivo kuće po niskim cijenama. Osim toga, kupci vode računa i o budućim troškovima te obvezama koje kuća nosi pa se u ovim kriznim i neizvjesnim vremenima odlučuju više za stanove. Prodaju se stanovi koji moraju biti povoljni, s dobrim rasporedom i u pješačkom dosegu javnog tramvajskog prijevoza. Sve se ostalo, osim iznimno kvalitetnih stanova, prodaje vrlo teško. Znači, ono povoljno ili ono najbolje. Dojam je da nedostaje tzv. pristojnih stanova na tržištu. Stanovi koji imaju dobar omjer cijene i kvalitete uz već spomenuti dobar tlocrt i funkcionalnost – ističe Ranilović.

Pogreške investitora

Na tržištu se nude sve vrste kuća, od velikih i skupih do trošnih malih. Nude se kuće u zgusnutim naseljima, ali i one s većim parcelama na sjeveru. – Dobru cijenu za kuću možete dobiti samo u nekoliko najboljih zagrebačkih ulica, ali će teže biti vlasnicima kuća koje su previše na sjeveru i daleko od centra jer su tu cijene najviše pale. Sad je pravo vrijeme za kupnju kuća u Zagrebu koju možete dobiti za cijenu prosječnog četverosobnog stana – ističe Ranilović. Pričamo li o novogradnji, Ranilović napominje kako su neki investitori pogriješili kada su u prigradskim zonama gradili stanove koristeći maksimalnu izgradivost, a nisu ponudili tržištu kvalitetu stanovanja u kućama organiziranim u smišljeno naselje. Takve bi kuće, smatra, imale puno bolji uspjeh na tržištu.

Uspješan projekt

– U Zagrebu se vrlo malo gradi, iako potražnja za stambenim projektima postoji. Investitorima je iznimno teško, pa tako i naći kvalitetno zemljište po realnoj cijeni u tramvajskoj zoni. Ako se grade stanovi na opisanoj lokaciji, ako se realno formira cijena u skladu s nivoom gradnje i, naravno, ako se raporedom prostorija pogode potrebe kupca, tada investitori mogu biti sigurni da će imati interes na tržištu i da će imati uspješan stambeni projekt. Ako još i osmisle kvalitetan koncept, imaju lijepu arhitekturu i ne misle da je boja breskve najljepša boja fasade, uspjeh je zajamčen. Bilo bi najbolje da za razliku otprije nekoliko godina ipak kontaktiraju struku kao savjetodavca i prije kupnje zemljišta jer jednostavno ne možete u svemu biti najbolji. Često investitori proizvedu neželjene stanove pa kada se ne uspiju prodati, od posrednika traže nemoguće – napominje. Što se tiče cijena stanova, one se u Zagrebu sve više polariziraju. Neki stanovi i kuće još nisu dosegli cjenovno dno, a nekim iznimnim nekretninama je cijena čak i porasla. – Naravno, riječ je o iznimkama tako da će prosječna cijena u realizaciji i dalje padati, ali ne više za velike postotke kao što je to bilo prošlih godina. Tržište je u Zagrebu napokon dosegnulo realne okvire, što zaključujemo iz statistike realiziranih vrijednosti, a manje kroz tražene cijene. Ukratko, sada je pravo vrijeme za trgovanje nekretninama u Zagrebu, pa predviđam vrlo živu jesen – zaključuje.

Traže se kuće u Samoboru, Puli i Osijeku

Slab interes za kućama i građevinskim zemljištim a na području Zagreba tijekom kolovoza potvrđuju i podaci portala za nekretnine i turizam Crozilla. Naime, tijekom kolovoza u Zagrebu su se najviše pretraživali stanovi, dok su kuće i zemljišta bili traženi na moru i pojedinim gradvima u unutrašnjosti Hrvatske. Tako su se najviše pretraživale kuće u Samoboru, zatim neočekivano u Osijeku, pa u Puli i tek onda u Zagrebu. Što se tiče stranih posjetitelja, u najvećem su broju dolazili iz BiH, Njemačke, Srbije, Slovenije, Austrije i Švicarske, a pokazali su interes isključivo za obalu. Naime, pretraživali su kuće u Puli, Crikvenici, Poreču, na Krku (najviše Malinskoj) i u Malom Lošinju.

U nastavku pogledajte što se nudi na zagrebačkom tržištu nekretnina.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:04