Šalabahter za adaptaciju kupaonice

Cjenik za izvođenje radova i sanitarnu opremu, najčešće pogreške …

Smjernice za adaptaciju

• Prije samog preuređenja, dobro promislite kakva vam je kupaonica potrebna. Hoće li kupaonicu koristiti stariji ljudi ili djeca? Jesu li potrebna dva umivaonika, ako više članova obitelji ujutro istodobno koristi kupaonicu? Hoćete li u kupaonicu smjestiti i perilicu te sušilicu rublja, ormariće za odlaganje ručnika, kozmetike ili čak hladnjak za šminku? Kakav ugođaj kupaonice želite postići: funkcionaln, raskošan, intiman?

• Angažirajte stručnjake i obavite razgovore s nekoliko arhitekata, dizajnera i majstora kako biste pronašli najpovoljniju ponudu. Izbor majstora jako je bitan, pa pokušajte saznati nešto više o obrtu. Poželjno je da majstori imaju više iskustva u radu s kupaonicama nego u drugim prostorijama. Pokušajte im jasno dočarati sliku koju želite prikazati s novom kupaonicom.

• Izradite snimak postojećeg stanja: odredite točne mjere zidova i točnu poziciju instalacija kako bi se prostor iskoristio na najbolji mogući način.

• Odredite vremenski okvir: koliko će dugo trajati adaptacija i u kojim fazama? Je li potrebno mijenjati instalacije ili izvoditi veće zahvate koji ograničavaju vašu slobodu pri preuređenju?

• Odredite budžet. Kada razgovarate s trgovcima u dućanima, ne pozivajte se na zahtjev “samo najjeftinije, molim”. Trgovci i proizvođači razumiju taj stav, ali jako je bitno shvatiti da je najbolje odrediti ukupan budžet, a onda vidjeti što od opreme uzeti u nižem, a što je bolje uzeti u srednjem ili višem cjenovnom razredu, ovisno o funkcionalnosti samog proizvoda i učestalosti uporabe.

Tuš kada ili kada?

Danas se sve više klijenata odlučuje za ugradnju tuš kade u svoju kupaonicu, kaže Andrea Ćus iz tvrtke Špina. Razlog tome prvenstveno je veličina kupaonice koja jednostavno ne dopušta ugradnju ležeće kade. Osim zbog veličine kupaonice, na tuš kadu se klijenti odlučuju i zbog funkcionalnosti te velikog izbora modela i dimenzija tuš kada. Danas na tržištu postoji cijeli niz raspoloživih dimenzija tuš kada. Od klasičnih dimenzija 80×80 cm ili 90×90 cm, zatim 100×90 ili 120×80 cm pa do veoma komfornih tuš kada dimenzija 180×100 cm. Materijal koji je najzastupljeniji u proizvodnji tuš kada je akril, iako su sve traženiji novi materijali kao što su čelik i Duralight. Prednosti čelika i Duralighta su jednostavnost održavanja, dugotrajnost i garancija. Što se tiče izvedbe i montaže tuš kade, klijenti se sve više odlučuju na tuš kade koje se montiraju u ravnini poda, tvoreći tako s podnim keramičkim pločicama jednu cjelinu. Osim u standardnoj bijeloj boji, tuš kade je moguće dobiti u paleti boja što omogućava kombiniranje s odabranim podnim pločicama.

Kako riješiti rasvjetu?

Rasvjeta u kupaonici je ključna i zahtijeva dosta planiranja, slažu se arhitekti, naročito ako je riječ o površinom maloj kupaonici ili onoj bez prozora. Najbolje ju je riješiti s više različitih rasvjetnih tijela: iznad, na ili pored ogledala, ugradbeno u strop i ukrasno viseće. Postavljanje rasvjete uz ogledalo pruža najbolje svjetlo i umanjuje sjene. Rasvjetu treba staviti na obje strane ogledala, u visini lica. Budući da je rasvjeta smještena u visini lica, ona je savršena za namještanje frizure, šminkanje ili brijanje. Važno je imati opću rasvjetu koja osvjetljava cijeli prostor, ali i neku diskretnu rasvjetu koja stvara ugodnu atmosferu prilikom kupanja. Svjetlost bi trebala biti toplog spektra, nikako hladna, bijela. Svjetlo pomaže pri vizualnom povećanju prostorije, posebice kao se u njoj koriste glatke, sjajne površine ili ogledala koja reflektiraju svjetlost. Stoga se u malim kupaonicama preporučuje upotreba mramora, porculana, keramike s glazurom… No, najvažnije je da sva rasvjetna tijela imaju posebnu zaštitu za vlažne prostore (IP zaštita).

U kojem stilu urediti kupaonicu?

U kupaonici je najbitnije da bude jednostavna za održavanje i funkcionalna, a stil može, ali i ne mora pratiti stil ure enja ostatka stana. Dizajnerica interijera iz studija Kubus, Nikolina Jelic, istice kako je kupaonica intiman prostor i može biti osoban, u stilu koji god vama odgovara. Ona predlaže da boje budu svijetle zato što se na njima manje primijeti neizbježan kamenac i sitna necištoca, a ako je kuponica prostrana i ima dosta dnevnog svjetla, mogu se koristiti pune i jake boje. No, prije vizualnog doživljaja važniji je miris, koji mora biti svjež i ugodan. Osim kozmetickim posudicama, nosacima za rucnike i držacima za sapune i cetke, u kuponicama mogu biti i biljke, skulpture, uokvirene fotografi je i postere, rimske ili pakte zavjese ili drvene ili metalne žaluzine…

Kojim detaljima podignuti dojam?

Dekorativni elementi u kupaonici mogu biti ogledalo, neobičan umivaonik, slike ili fotografije, fina rasvjeta, ugodini mekani ručnici, fin i osvježavajući miris, zavjesa, držaći ručnika, cvijeće… ali definitivno glavni je dojam da je sve na svojem mjestu, kaže dizajnerica interijera iz studija Kubus Nikolina Jelić i dodaje kako je dojam uvijek pozitivan ako je kupaonica pomalo sterilna, odnosno pospremljena. Stoga je bitno imati namještaj projektiran za sve vaše potrebe i sitnice, od malih ladica i plitskih ormarića za kozmetiku, većih elemenata za čiste ručnike, ugradbene ili dekorativne košare za rublje, ormarić za deterdžente… Omiljena glazba tijekom tuširanja ili boravka u kadi uz zagušenu rasvjetu ili nekoliko svjećica pridonijet će boljem opuštanju i ugodnijem boravku.

Popularni materijali

Danas je svima dostupan veliki izbor materijala koji se koristi za podne i zidne obloge, sanitariju te ostale kupaonske elemente. Najčešći je odabir za podove i zidove keramika, a u ponudi su sve više zastupljene pločice koje vjerno imitiraju sve moguće materijale i apliciraju pregršt uzoraka, od jednostavnih čistih ploha do šarenih s raznolikim uzorcima, u svim formatima, nijansama i obradama. Popularni su mozaici svih vrsta, stakleni, keramički, od prirodnog kamena i drvenih obloga koje su specijalno tretirane za korištenje u prostorijama s pojačanom vlagom u zraku. Stakleno se kao element pojavljuje na zidovima, bojano, iscrtano ili sa zalijepljenom fotografijom… Za podove su sve popularniji epoksi smola i cementni premazi, dok se Corian ili LG HIMACS koriste za zidne i podne obloge, ali i za izradu umivaonika, kada i tuš kada. Umivaonici se izrađuju i od kamena, stakla, sanitarne keramike u bezgraničnim oblicima i dimenzijama, nabraja dizajnerica interijera iz studija Kubus Nikolina Jelić.

Dizajnerski noviteti

Standardna riješenja kakva znamo iz prošlosti mijenjaju se zbog novih potreba korisnika te pružanja funkcionalnosti i udobnosti, a ta tema zaokuplja i poznate svjetske dizajnere, kaže Jadrana Ćurković iz tvrtke Hansgrohe. Vizija kupaonice braće Bouroullec tako je izazvala pravu revoluciju u našem poimanju tog prostora. Philippe Starck predstavio je miješalicu za umivaonik koja ima odvojena upravljanja temperaturom vode i ventil za otvaranje i zatvaranje vode. Do tog rješenja došao je prateći standardna rješenja kada je uvidio da nakon što operemo ruke mokrim rukama močimo tijelo miješalice prilikom zatvaranja, te onda obrišemo ruke. Kako je ventil za otvaranje i zatvaranje vode na njegovoj miješalici na kraju izljevne cijevi, mokrim rukama uopće ne prelazimo preko kromirane površine miješalice i tako ne nastaju ružne mrlje od vode, tj. od kamenca u vodi. Starck, ali i Patricija Urquiola, dali su svoju viziju i kada je u pitanju otvorena kupaonica. Starck je tlocrtnim rješenjem naglasio da jedino što se u potpunosti odvaja zidovima je prostor za nuždu, dok je Patricija Urquiola razmišljala kako u takav prostor dodati toplinu i bar neku izolaciju od spavaće sobe, koja će biti atraktivno naglašena. Njezino je rješenje samostojeći paravan koji dijeli spavaću sobu i kupaonicu, a ujedno je i – radijator!

Savjeti plus

• Kupaonice trebaju biti prostrane i svakako pogodne za opuštanje i relaksaciju. Stoga koristite namještaj jednostavnih linija, detalji neka budu nenametljivi, a od materijala najbolji su izbor krom i inoks. Okviri ogledala od tih materijala kupaonicama pružaju moderan, futuristički dojam. Karakteristike modernih kupaonica su glatke plohe, prirodno svjetlo, namještaj podignut od poda, kromirane atraktivne armature i instalacije.

• Ukoliko nemate mjesta za kadu, ili se pri izlasku iz iste sudarate s WC školjkom, dobro rješenje je i tuš-kabina, koju možete smjestiti u jednom od kutova prostorije. Tuš-kabinu najbolje je napraviti od prozirnog stakla, koje omogućava veću prozračnost prostorije. Pod tuš kabine može biti obložen podlogom od tikovine ili, kako bi pojačali efekt, izvedite pod u dvije visine kako bi se voda prelijevala niz rubove.

• Ukoliko je kupaonica površinom manja, pripazite na veličinu pločica, jer preveliki formati mogu optički smanjiti prostor. Također, poželjno je da boja pločica bude usklađena s bojom zidova, kako se prostor ne bi doimao optički teškim.

• Kako bi vizualni dojam bio što efikasniji, neka prostor za bide i WC školjku ne bude direktno vidljiv kada se vrata kupaonice otvaraju.

• Prostor iznad ugradbenog vodokotlića iskoristite za police ili ugradbeni ormar.

• Predvidite utičnice na odgovarajućim pozicijama za sušilo za kosu, brijaći aparat… utičnica nikad nije previše.

• Rasvjeta mora biti sa IP zaštitom.

• Ako je moguće, perilicu rublja smjestite izvan kupaonice ili u izbu kako ne bi dodatno zauzimala prostor i umanjivala vizualan dojam kupaonice. Dobro je rješenje i ugraditi perilicu u stolarski element, npr. ormar, čime je ona manje vidljiva, a u gornjem dijelu se dobiva iskoristiv prostor za odlaganje ručnika, sredstava za čišćenje i sl.

• Kako bi vam osvjetljenje bilo prilično dobro dok se uređujete ili šminkate ispred ogledala te kako bi dodatno istaknuli ljepotu umivaonika, neka ono bude sastavni dio kupaonskog elementa jer takva ogledala obično sadrže ugrađeno pozadinsko svijetlo. Uz to, ugradnjom umivaonika u ormarić dobiva se koristan prostor ispod njega.

• U kupaonskom prostoru manjih dimenzija važno je dobro uskladiti boje. Ne bi trebali kombinirati više od tri osnovne boje, koje pri tome trebaju biti nježnijih nijansi, poput bijele, bež, razne nijanse pastelnih boja, jer tamniji tonovi optički smanjuju prostor. Neutralne boje, kao i hladni tonovi su također zanimljivi, poput zelene i plave, stvarajući pritom mirniju i ugodniju atmosferu. A ako ste ipak ljubitelji nekih jačih boja, onda to iskoristite za detalje, koji također mogu pridonijeti vizualnoj zanimljivosti prostora.

Najčešće pogreške

Najčešće pogreške događaju se ukoliko se premještaju instalacije i sanitarije. Tada je, ističu arhitekti iz kreativnog studija Dizarre, najvažnije poštivati pozicije vertikalnih odvoda. Ako se elementi pozicioniraju predaleko od vertikalnog odvoda, dolazi do sporog otjecanja vode i lakšeg zaštopavanja cijevi. Isto tako, treba dosta paziti na nagibe cijevi u podu kako bi bili što bolje napravljeni. WC školjke ne bi smjele biti udaljene više od jednog metra od vertikalnog odvoda. Negdje u samom podu trebao bi biti smješten i odvod vode koja se nakupi prskanjem prilikom tuširanja i sl. Obvezno bi trebao imati nagib od 0,5% do 1% prema tom odvodu. Kod izbora pločica, pak, izrazito je važno paziti da se na pod ne stave zidne pločice, a ako se kupaonica boja treba koristiti vodootporne boje.

Cjenik za sanitarnu opremu

Povoljna kupaonica

• keramičke pločice 60-150 kn/m2 • klasična WC školjka 250 kn • umivaonik 200-500 kn • tuš kada 500-1200 kn • zavjesa 50-250 kn • kada 500-1800 kn • armatura za kadu 500 kn • armatura za umivaonik 200-500 kn • radijator 500 kn • kupaonska galanterija 500 kn

Srednja kupaonica

• keramičke pločice 200-400kn/m2 • viseća WC školjka 800-1500 kn • ugradbeni vodokotlić 600-900 kn • tipka za vodokotlić 250-900 kn • umivaonik 1000-2500 kn • tuš kada 2000-5000 kn • staklo 800-5000 kn • kada 2000-5000 kn • armatura za kadu 1500-5000 kn • armatura za umivaonik 1000-2000 kn • radijator 1000-2000 kn • kupaonska galanterija 1000-2000 kn

Luksuzna kupaonica

• keramičke pločice 500-2000 kn/m2 • viseća WC školjka 2000- 8000 kn • ugradbeni vodokotlić 900-1500 kn • tipka za vodokotlić 1000-3000 kn • umivaonik 2500-15.000 kn • tuš kada 5000-10.000 kn • staklo 5000-20.000 kn • kada 5000-50.000 kn • armatura za kadu 5000-20.000 kn • armatura za umivaonik 2000-8000 kn • radijator 3000-20.000 kn • kupaonska galanterija 2000-6000 kn

*pripremio Arhitektonski ured Križnjak

Cjenik za izvođenje radova

Kupaonica od 8 kvadrata: 26.000 – 27.000 kn

• Cijena bez PDV-a uključuje apsolutno sve radove: adaptaciju, nabavu i dostavu materijala, kompletni vezni materijal…, a ne uključuje sanitarije, keramičke pločice, rasvjetna tijela…

• Vrste radova: zaštita, demontaža i odvoz, vodoinstalaterski radovi, radovi centralnog grijanja, električarski radovi, zidarski radovi (žbukanje i glazura), suhomontažni radovi, hidroizolaterski radovi, keramičarski radovi, soboslikarski radovi Kupaonica od 4 kvadrata: 19.000 – 20.000 kn

• U cijeni su svi radovi koji uključuju adaptaciju, nabavu, dostavu materijala, kompletni vezni materijal…, a nisu uključene sanitarije, keramičke pločice, rasvjetna tijela, grijači…

• Vrste radova: zaštita, demontaža i odvoz, vodoinstalaterski radovi, radovi centralnog grijanja, električarski radovi, zidarski radovi, hidroizolaterski radovi, keramičarski radovi, soboslikarski radovi

*pripremila tvrtka Izgradnja Bolanča

Foto: Living4Media, Guliver Image, Axor/Hansgrohe, Špina, Art interijeri, Petrokov

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 19:14