Ukradi ideju

Salata i blitva u organizatoru za cipele!

Naša stalna suradnica, urbana vrtlarka Andreja Čoh, pokazuje kako se vertikalni vrt može kreirati od vrlo jednostavnog materijala koji stoji samo 20-ak kuna.

Vertikalni vrt može se kreirati u samo nekoliko minuta. Glavnu ulogu igra plastificirani viseći stalak za cipele u vrijednosti od 20-ak kuna sa šest džepova u kojima će se uzgajati biljke. Odmah na početku treba imati na umu da će džepovi kada se napune zemljom i zaliju imati određenu težinu zbog koje bi moglo doći do pucanja materijala. Zato je prije sadnje potrebno procijeniti da li će konstrukcija izdržati teret ili ne.

Postoje dva načina kako pristupiti problemu ako nismo sigurni u čvrstoću samog materijala. Prvo, mjesta koja su potencijalno problematična, gornji i donji dio konstrukcije, mogu se pojačati drvenim letvama te sve zajedno učvrstiti na zid, čime će se rasteretiti materijal od težine.

Drugo, ravnomjerno rasporediti težinu tako da se sa zemljom ispuni samo jedan dio džepova. Budući da je materijal plastificiran i time vodootporan, nije bilo potrebno dodatno zaštititi unutrašnjost džepova, nego smo mogli odmah krenuti sa zabavnim dijelom posla.

Kako bi se konstrukcija rasteretila od težine, potrebno je koristiti zemlju koja ima u sebi veći udio kokosovih vlakana jer je takav supstrat lakši i dobro zadržava vlagu. Naime, vertikalni vrtovi u džepovima imaju jedan bitan nedostatak, a taj je da se zemlja za sunčanih dana vrlo brzo može isušiti. Zato moramo svakodnevno provjeravati supstrat i zalijevati biljke po potrebi, posebno kada biljke narastu, pa im se i kapacitet za vlagom poveća.

Kada se zemlja jednom osuši, ponovno vraćanje vlage u nju više nije tako lagano, pa se može dogoditi da voda kojom zalijevamo biljku samo prođe kroz zemlju. U tom slučaju teglu treba uroniti u kantu s vodom na 10-ak minuta, a to će biti prilično teško kada je riječ o ovakvim konstrukcijama, zbog čega treba pripaziti da uopće ne dođe do ovakve situacije.

Kod odabira jestivih biljaka koje će se uzgajati u vertikalnom vrtu treba uzeti u obzir samu veličinu džepa i u skladu s tim izabrati biljku. U ovom organizatoru zapremnina džepa je maksimalnih 3 litre, dovoljno duboko za većinu začinskih biljaka i lisnato povrće - salata, blitva, špinat, ali ne i za rajčicu koja se inače sadi u tegle od 25 litara.

Prilikom sadnje treba izbjegavati natrpavanje džepova zemljom do samog vrha jer će to ubuduće otežati zalijevanje, štoviše može doći do izlijevanja vode preko ruba tegle.

Prvo se zemljom do pola napuni džep, zatim pažljivo posadi presadnica i onda do kraja napuni zemljom pazeći da je 3 - 4 cm do vrha slobodno i na kraju se sve dobro zalije vodom.



Foto: Brislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:57