Uradi sam

Sami svoji majstori: Kad roditelji odluče svojoj djeci napraviti kućicu za igru i zabavu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vita i Petar imat će zabavno djetinstvo. Pobrinuli su se za to njihovi roditelji, Ružica i Viktor, koji su im sagradili samo njihovu sretnu utvrdu. Evo priče!

Viktor i Ružica Knezević roditelji su iz Velike Mlake koji su svojoj djeci, Viti (4) i Petru (6), odlučili uljepšati djetinjstvo, pa su im napravili genijalnu kućicu za igranje i zabavu, i to u dvorištu obiteljske kuće u kojoj žive.

- Oboje radimo u jednom zagrebačkom lancu pekarnica, ali sve slobodno vrijeme kod nas je u potpunosti podređeno našoj djeci. Vozimo se biciklima, igramo nogomet, crtamo... Uglavnom, nikad nam nije dosadno - otkrivaju Viktor i Ružica.
Dugo su imali u planu projekt savršene kućice za djecu, ali nisu ga realizirali zbog nedostatka vremena. Situacija s pandemijom koronavirusa neočekivano im je omogućila više slobodnog vremena i boravka kod kuće, pa su odlučili da je vrijeme da kućica ugleda svjetlo dana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sve je bilo gotovo za tri tjedna, glavni izvođač radova je tata Viktor, a idejna začetnica projekta je majka Ružica

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Prvo smo htjeli kućicu smjestiti ispred, ali smo se ipak odlučili za stražnji dio dvorišta, prije svega zbog hlada popodne. Isto tako, taj dio dvorišta je puno intimniji i mirniji - objašnjavaju i dodaju kako nisu htjeli napraviti nepotrebno veliku kućicu, pa su se odlučili na veličinu od 2,5 sa 1,5 metara.

- To je sasvim dovoljno za dob i potrebe naše djece. Glavni izvođač radova bio je tata Viktor, a ja sam idejni začetnik. Zapravo, mama zamisli, a tata realizira - smije se Ružica, koja priznaje da su se tijekom radova svi zajedno odlično dopunjavali idejama, imali su istu viziju, pa je zato gradnja tekla glatko. Sve je bilo gotovo za tri tjedna.

- Nismo imali točno isplaniran projekt po koracima, nego smo većinu toga radili iz glave. Bilo je i jako puno improvizacije u hodu. Kako smo bili u kojoj fazi gradnje, tako su nam ideje padale na pamet. Stupovi i ograda su tako od punog drveta, sami zidovi kućice od šperploče, na krovu je šindra, temelji su od izrezanih velikih rubnjaka, betonirani, a metalni nosači za stupove su napravljeni u kućnoj radinosti. Lojtrice su također urezivane i postavljene na nosače. Zaista je jako puno truda uloženo - kažu Viktor i Ružica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ispod kućice je parking za bicikle, unutra mjesto za boravak s klupama, stolom, kuhinjom i igračkama, a vani terasa za uživanje s prijateljima i tobogan

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dobar dio materijala za gradnju su, otkrivaju, dobili od šogora, ali su dodatno potrošili još 2500 kuna za kupnju tobogana, boja, krova, vijaka...

- Na tržištu su vrtne dječje kućice prilično skupe, a cijene im se kreću od 5000, pa sve do 15.000 kuna i više, ali mi smo htjeli kućicu prema našem dizajnu. Uostalom, gušt je i sam je izrađivati, planirati, uređivati... Neopisivo je gledati djecu kako se raduju i nestrpljivo čekaju da se završi - tumače i priznaju kako su djeca, sada kad je sve gotovo, stalno u kućici, igraju se, druže se u njoj s prijateljima, penju se na nju, spuštaju na toboganu ili se jednostavno zatvore unutra pa crtaju.

Ispod kućice su dobili i parking za bicikle, a unutra sjajno mjesto za boravak s klupama, stolom, kuhinjom i spremištem za igračke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Sigurno je puno lakše kada se kupi gotova kućica ili kad se gradi po nekoj šabloni, ali i ovakav način ima puno pluseva i zadovoljstva. Sada kad smo sve prošli s gradnjom ove kućice, vjerujemo da bismo drugi put mogli napravili sve puno brže. Zapravo, napravili bismo je bez pola muke jer znamo što i kako - smiju se Viktor i Ružica, koji su nam za kraj otkrili kako su u osmišljavanju ove kućice koristili Chromosove boje za drvo i metal kupljene u Bauhausu, a cijela je kućica zaštićena lak lazurom za drvo (bezbojni Dekor, Sitolor). Svi bojani dijelovi premazani su temeljnom bojom. Šindra je također kupljena u Bauhausu, tegle za cvijeće kupljene su u Offertimisimi, a tobogan je naručen s web stranice bazzar.hr.

- Budući da je suprug i keramičar, naravno da ni kućica nije ostala nezaštićena te su svi spojevi ispunjeni masom za brtvljenje i ispunjavanje fuga za drvo Tekadom parquet. Tbog toga u unutrašnjosti kućice nema kiše ni insekata - tumači Ružica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:06