U TRENU

Samo jedna šalica ove namirnice može ukloniti vlagu u domu, neugodne mirise...

 /SHUTTERSTOCK

Osim što je jedna od namirnica koje se najviše konzumiraju na svijetu, riža je i odličan izvor za čišćenje doma! Japanska nas tradicija uči da je izvrstan saveznik za njegu kože te je zapravo dio vaše svakodnevne njege. Međutim, to nije jedina njezina upotreba; zapravo, riža može pomoći u rješavanju nekih malih problema koji se često nalaze u kući. Danas ćemo vam pisati o nekim od najpopularnijih načina korištenja riže, potrebna je samo jedna šalica!

Zbogom vlaga

Vlaga je vrlo čest problem, osobito u hladnijim mjesecima u godini. Ako ne posjedujete određene uređaje kako biste smanjili vlažnost, morate posegnuti za prirodnim rješenjima. Tu riža dolazi na scenu jer ima sposobnost prirodnog upijanja vlage. Sve što trebate učiniti je napuniti vrećicu ili zdjelu rižom i staviti je u kut prostorije iz koje želite izvući vlagu.

Za neugodne mirise

Ne samo vlagu, riža također brzo i učinkovito apsorbira loše mirise u kući! U ovom slučaju dosta nas podsjeća na sodu bikarbonu jer se radi o metodi bez mirisa koja se ipak pokazala kao jedan od najboljih izbora. Sve što trebate učiniti je staviti zdjelu punu riže na područja koja treba tretirati, na primjer, na kuhinju ili kupaonicu. Ako želite dodati i lijep miris, u posudu ulijte nekoliko kapi eteričnog ulja i promiješajte. Riža će pomoći u širenju mirisa.

image
/SHUTTERSTOCK

U kupaonici

Prijeđimo sada na kupaonicu, gdje je riža idealno rješenje za otklanjanje svih mirisa koji se tamo često nakupljaju. Bilo da je riječ o neugodnom mirisu iz kanalizacije, vlazi ili zatvorenom prostoru, ovaj sjajni sastojak uspijeva ih uhvatiti u tren oka i bez ikakvih troškova! Možete koristiti mnogo različitih metoda kao što je izrada vrećica i njihovo vješanje u nekom dijelu kupaonice ili stavljanje malih zdjelica s rižom na police. Pomiješajte rižu s nekoliko kapi eteričnog ulja ako želite i ugodan miris.

Za srebro

Možda zvuči bizarno, ali riža je izvrstan bakin trik za čišćenje srebra! Prilikom kuhanja riže nemojte bacati vodu od kuhanja jer sadrži mnogo škroba koji je idealan za čišćenje srebra. Predmete koje tretirate namočite u vodu, ostavite tako 4-5 minuta, zatim ih isperite i osušite vunenom krpom. Vidjet ćete da će izgledati savršen.

Za čišćenje boca

Posljednji trik s rižom je čišćenje boca. Toliko puta bismo htjeli zadržati vrlo lijepe i posebne boce za vino ili ulje, ali uklanjanje svih ostataka proizvoda pravi je zadatak. Ako želite brzu i učinkovitu metodu, sve što trebate učiniti je staviti šaku riže u bočicu, dodati 1 žlicu sapuna i vruću vodu. Protresite, zatim ispraznite i biti će kao nove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:08