dobro je znati

Samo jednu vrstu hrane tijekom ljetnih vrućina možete držati na sobnoj temperaturi i neće se pokvariti!

 SHUTTERSTOCK
Pravilnim skladištenjem hrane tijekom ljetnih vrućina sačuvat ćete njezinu svježinu, ali i vaše zdravlje

Nakon svih onih kiša koje nisu prestajale padati, jedva smo dočekali ljeto i sve što dolazi s njim. Duži dan, osvježavajuća pića, ukusna i lagana hrana, godišnji odmori i poseban osjećaj bezbrižnosti. Kada znamo da ćemo se uskoro odmarati bez briga na pameti, čak je i ljetne vrućine lakše podnijeti.

No, koliko god voljeli ljeto, vrućina predstavlja izazove kada je u pitanju očuvanje svježine namirnica. Visoke temperature mogu ubrzati razgradnju hrane i dovesti do lakšeg kvarenja, što zahtijeva posebnu pažnju pri skladištenju namirnica. Prva stvar koju treba imati na umu je da je hladnoća najbolji saveznik kada je riječ o očuvanju svježine hrane, no također treba paziti na rok trajanja namirnica te jesu li one sirove ili kuhane.

Lako kvarljive namirnice

U ovu kategoriju spadaju namirnice proteinskog podrijetla poput jaja, ribe, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i kremastih kolača ili sladoleda. S obzirom na to da su proteini idealno okruženje za rast i razvoj mikroorganizama, navedene namirnice čest su uzrok trovanja hranom tijekom ljeta ako se ne čuvaju na pravilan način. Drugim riječima, čuvajte ih uvijek u hladnjaku te potrošite u roku od nekoliko dana. Nikako ih ne ostavljajte duže od pet minuta na otvorenom.

Kuhana hrana

Da bi se očuvala njezina svježina i spriječio rast bakterija, kuhanu hranu koju niste uspjeli pojesti u jednom obroku odmah premjestite u posude s poklopcem. No, prije nego je stavite u hladnjak, pustite da se kuhano jelo ohladi. To možete napraviti polijevanjem posude s hranom hladnom vodom ili uranjanjem posude u vodu s ledom.

image
SHUTTERSTOCK

Gotova jela

Jedino hranu koja je hermetički zatvorena u konzerve ili staklene posude možemo čuvati na sobnoj temperaturi. No, jednom kad je otvorimo, važno je da ostatke premjestimo u posude za skladištenje i stavimo u hladnjak. Nikako je nije dobro ostaviti u otvorenoj konzervi jer sadržaj može promijeniti kvalitetu zbog naglog pristupa zraku.

Povrće i voće

Voće i povrće su posebno osjetljivi na visoke temperature. Da biste produžili njihovu svježinu, skladištite ih na hladnom i suhom mjestu. Ako je moguće, držite ih u hladnjaku, ali izbjegavajte miješanje voća i povrća. Neki plodovi, poput jabuka, mogu ispuštati plin etilen koji ubrzava zrenje i kvarenje drugog voća i povrća. Također je dobro da se voće i povrće pere neposredno prije konzumacije kako bi se uklonile bakterije i ostaci prljavštine.

Skratite vrijeme skladištenja

Osim čuvanja hrane u zasebnim posudama, važno je tijekom ljeta uskladištiti namirnice u što kraćem roku nakon dolaska iz trgovine. Osim što će ostavljanje na sobnoj temperaturi pokrenuti rast bakterija na hrani, povećava se rizik i od kontaminacije insektima, prašinom, kemikalijama ili drugim štetnim tvarima koje mogu utjecati na sigurnost i kvalitetu namirnica.

Uložite u kvalitetan uređaj

Ako ste umorni od toga što u vašem hladnjaku hrana ne može ostati svježa dulje od nekoliko dana, vrijeme je da uložite u novi, kvalitetniji uređaj. Gorenje samostojeći hladnjaci riješit će sve vaše probleme s pohranjivanjem hrane zahvaljujući pametnim značajkama i funkcijama koje u svakom trenutku možete prilagoditi svojim navikama.

image
GORENJE

Jedan od čestih problema kojeg izazivaju stari hladnjaci jest širenje jakih mirisa hrane koja je u njima pohranjena, svaki put kad ih otvorite. Funkcija IonAir s MultiFlow 360° u Gorenje hladnjacima generira negativno nabijene ione te tako uklanja neugodne mirise. Ovom funkcijom čuva se izvorni okus i savršen oblik svih namirnica u hladnjaku.

Ako obožavate povrće, ali nikada nemate dovoljno mjesta za njega u hladnjaku, taj problem možete riješiti s Gorenje hladnjakom s ConvertFreshZone dodatkom. Njime se ladica za meso lako pretvara u ladicu za voće i povrće.

Dugoročno i pametno rješenje

Kupnja hrane preko ljeta može biti itekako izazovan pothvat, posebice ako se u vašoj košarici često nalaze smrznuti proizvodi. Dugom vožnjom od trgovine do kuće ili još gore, ako morate pješačiti po vrućini, riskirate otapanje hrane. Uz Gorenje NoFrost hladnjak više nećete morati brinuti o svježini hrane, a funkcije poput FastFreeze, XtremeFreeze i NoFrostPlus jamče visoku kvalitetu smrznutih namirnica.

image
GORENJE

Ulaganje u kvalitetan hladnjak dugoročno je rješenje koje će vas poštedjeti nepotrebnog bacanja hrane, a time i novca. Ono što će vam dodatno olakšati život su pametne značajke koje nisu rezervirane samo za mobilne uređaje. Gorenje hladnjaci s ConnectLife imaju pametnu WiFi značajku putem koje možete postaviti željenu temperaturu sa svog pametnog telefona dok kupujete. Osim toga, možete uključiti funkciju SuperCool kako biste hladnjak pripremili za novu turu hranu i pića.

I na kraju, ne morate se bojati da će vam se ponoviti greška kada ste zaboravili zatvoriti vrata hladnjaka pa se hrana pokvarila. Pametno upozorenje obavijestit će vas kada ste zaboravili zatvoriti vrata ili je temperatura drastično porasla. Zaista sjajno rješenje!

Uz svaki Gorenje NoFrost hladnjak kupljen u razdoblju od 08. svibnja do 30. lipnja 2023. dobivate Konzum poklon bon u vrijednosti od 30 do 50 eura! Više informacija možete saznati na gorenje.hr.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:10