18 načina

Sapun nije samo za pranje ruku: Evo kako ga možete koristiti u vašem kućanstvu za razne namjene

 Unsplash
Nevjerojatno je koliko dobra može učiniti jedna mala obična kockica tvrdog sapuna, u nastavku se i sami uvjerite

Čak i ako ste ljubitelj tekućeg sapuna, nemojte odustati od staromodnog tvrdog sapuna jer se njime možete koristiti za neke prilično nevjerojatne stvari u vašem domu. Možete čak napraviti i vlastiti tekući sapun. Jednostavno odaberite svoju omiljenu marku i miris ili ponesite kući besplatne primjerke iz hotela.

Evo naših 18 najboljih razloga da tvrdi sapun držite pri ruci.

image
Unsplash

Popravite ladice i klizna vrata

Kada se ladice ili klizna vrata ne otvaraju glatko, protrljajte komadić sapuna po rubovima ladica ili vrata kako bi sve lako klizilo.

Svježe ladice, ormari, koferi i automobili

Prije nego što upotrijebite sapun, dajte mu još jednu namjenu tako da ga pospremite u ladice i ormare s odjećom kako biste dodali svježinu. Uklonite sve vanjske omote i zamotajte sapun u malo tkanine (stara krpa za pranje funkcionira odlično) i postavite ih na mjesta gdje vam neće smetati. Izvrsno funkcionira i u smrdljivim cipelama i čizmama.

Olakšajte montažu namještaja

Bez obzira jeste li majstor ili se jednostavno trudite sastaviti obični ormar za knjige, uvrtanje vijaka u drvo može biti teško. Olakšajte ga premazivanjem navoja vijka s malo sapuna.

Sakrij grešku

Ako imate nekoliko malih rupa koje su vidljive na zidovima nakon uklanjanja okvira, odaberite komad sapuna koji odgovara boji vašeg zida. Trljajte njime rupu kako biste je popunili dok ne dođe vrijeme za trajniji ispun rupe i ponovno bojenje.

Spriječite mrlje od boje

Kada dođe vrijeme za bojanje dijelova uz staklena vrata ili zrcala, utrljajte komadić sapuna na staklo pored dijela koji planirate obojati. Ako malo boje slučajno završi n na staklu, sapun olakšava uklanjanje, a ova metoda je puno brža od lijepljenja trake.

image
Unsplash

Otpustite čvrstu bravu

Ako je brava na vratima kruta, povucite ključ preko suhog sapuna kako biste premazali površinu. Umetnite obloženi ključ u bravu i pokrenite ga nekoliko puta. Brava bi trebala postati lakša za korištenje.

Spriječite zamagljivanje ogledala i naočala

Ako mrzite zamagljeno ogledalo nakon vrućeg tuša, komadić sapuna može riješiti problem. Kada se ogledalo potpuno osuši, utrljajte komadić sapuna preko stakla. Nemojte dodavati vodu, samo uklonite tragove suhom krpom. Sljedeći put kad se budete tuširali neće biti zamagljivanj. Ovo dobro funkcionira i na naočalama i sunčanim naočalama.

Zaustavite škripanje

Sapun će riješiti škripave šarke na vratima i podne daske. Jednostavno utrljajte suhi komad sapuna na rubove škripavih područja. Testirajte i ponovno nanesite ako je potrebno.

Odredite curenje

Ako jednostavno ne možete uočiti gdje curi guma ili dječji bazen, navlažite komadić sapuna i utrljajte ga preko sumnjivih područja. Sapunasti pokrov će stvoriti mjehur kada zrak izađe. Ako osjetite dašak pokvarenih jaja, pokrov od sampuna također će djelovati na utvrđivanje opasnog curenja plinovoda.

Zaštitite svoj namještaj od kućnih ljubimaca

Ako imate štene koji žvače namještaj, zeca ili tvora, premažite noge i rubove drvenog namještaja komadom sapuna kako biste spriječili oštećenja.

Olakšajte čišćenje prljavih ruku

Prije nego što krenete kopati u vrtu ili se date u popravak zauljenog automobila, zabijte nokte u komadić sapuna. Sapun će spriječiti da vam zemlja ili masnoća uđu ispod noktiju.

Zaštitite svoje biljke

Objesite komad sapuna na grane ili ga grubo naribajte na tlo kako biste odbili nametnike. Upotrijebite mrežastu torbu ili stare najlonke kako biste olakšali vješanje.

image
Unsplash

Olakšajte čišćenje posuda za kuhanje

Prije nego što stavite posudu od lijevanog željeza ili aluminija na otvorenu logorsku vatru, premažite dno vlažnim komadom sapuna kako biste znatno olakšali čišćenje čađe.

Odlijepite patentni zatvarač

Pređite suhim sapunom preko zubaca zatvarača kako bi patentni zatvarač lakše klizio.

Lakše šivanje

Koristite komad sapuna za označavanje rubova i linija šavova radi lakšeg šivanja. Napravite jastučić za pribadače tako što ćete prekriti sapun s malo lijepe tkanine. Pohranjivanjem igala i iglica u sapun, one će s lakoćom kliziti kroz tkaninu.

Uklonite tvrdokorne mrlje

Iako postoje posebni sapuni koji se promoviraju za uklanjanje mrlja, za tretiranje masnih i blatnih mrlja možete koristiti gotovo bilo koji sapun. Odaberite sapun bez dodanih regeneratora i utrljajte ga u mrlju.

image
Unsplash

Napravite vlastiti tekući sapun

Uštedite nešto novca tako što ćete napraviti vlastiti tekući sapun. Izribajte 100 grama sapuna i pomiješajte s četiri šalice kipuće vode. Miješajte dok se sapun ne otopi, ostavite da se potpuno ohladi i ulijte u svoje dozatore. Dodatni sapun spremite na hladno mjesto i dobro protresite posudu prije upotrebe.

Napravite domaći deterdžent za rublje

Sapun je bitan sastojak domaćeg deterdženta za pranje rublja. Samo dodajte malo sode za pranje, boraksa i sode bikarbone kako biste uštedjeli novac na svakom punjenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 18:15