male bitne razlike

Satenska ili polusjajna boja? Evo kako odabrati i nanijeti ispravnu završnu obradu

 Behr Paint
Odabir odgovarajućeg sjaja za vaš projekt gotovo je jednako važan kao i pronalazak boje koju volite

Uz odabir savršene boje za unutrašnjost vašeg doma, postoji još jedan čimbenik koji vam može uljepšati ili pokvariti prostor - završna obrada. Danas proizvođači boja nude mnoštvo završnih obloga koje bi trebalo odabrati prema količini svjetlosti koju soba prima, stilu i boji vašeg namještaja, kao i arhitekturi sobe.



"Odabir odgovarajućeg sjaja za vaš projekt gotovo je jednako važan kao i pronalazak boje koju volite", kaže Jessica Barr iz Behr Paint. Ovdje Barr objašnjava što treba imati na umu prilikom odlučivanja između satenske i polusjajne završene obrade.

Ako tražite završnu obradu koja nije tako blistava kao polusjajna, satenska boja je za vas. "Satenski završetak svestrani je sjaj za cijelu kuću i pruža sjaj poput bisera i lak je za čišćenje koji najbolje djeluje u područjima kuće s umjerenim i velikim prometom", kaže Barr.



Ovaj je završetak idealan za dodavanje doze dramatičnosti zidovima i oblogama i dobar je izbor ako tražite opciju koja će vam pomoći prikriti nedostatke. Razmislite o tome za dnevne sobe, kupaonice, kuhinje, pa čak i dječje sobe, gdje je trajnost potrebna. Imajte na umu da je saten sjajan i za male prostore. "Satenski sjaj dodaje dubinu malim prostorima i reflektira svjetlost nešto više od sjaja ravnih ploča ili ljuske jajeta, oživljavajući projekt/sobu", objašnjava Barr.

Jednostavnom maramicom ili vlažnom krpom s malo deterdženta lako možete očistiti zidove sa satenskim završetkom. Zidovi se mogu oštetiti ako prejako trljate ili ako je otopina za čišćenje previše abrazivna.



Polusjajne završne obrade mogu se pohvaliti elegantnim, vrlo blistavim sjajem i mogu prikazati arhitektonske detalje sobe. Ovaj je završetak najbolji za prometna područja, poput kupaonica, kuhinja i predsoblja. Također je prikladna za ormare ili ugrađene dijelove, obloge i vrata.

Uz svoje estetske prednosti, to je i praktičan izbor. Polusjajna boja je također odlična za površine koje se često koriste, jer se lako briše. "Zapamtite, što je veći sjaj, to se lakše čisti", kaže Barr. "Ako imate mališane ili planirate buduću obitelj ili kućne ljubimce, bojanje bojom s više sjaja dobar je prvi korak da zaštitite svoje zidove."



Postoji jedna mana polusjajne boje. Ako vaši zidovi već imaju puno vidljivih nesavršenosti, viši sjaji privući će im više pozornosti. "Viši sjaj obično naglašava ove površinske nedostatke zbog svjetlosti koja se lako odbija od sjaja razvijenog na vašem zidu", objašnjava Barr.

I satenske i polusjajne završne obrade imaju svoje prednosti i nedostatke. Da biste odabrali najbolji završetak, razmotrite vrstu prostorije koju bojate, trajnost koju želite, već postojeće nedostatke na zidovima i cjelokupni izgled koji želite postići. Postoji i još jedan savjet koji Barr predlaže za nanošenje bilo kojeg završnog sloja. "Kada nanosite ovakve završen obrade, nanesite više tankih slojeva, a ne jedan debeli sloj, radi glatke završne obrade koja se lako čisti", kaže Barr. "Ova tehnika pomoći će u postojanosti boje kao i u izgledu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:36