SPREMNI STE SE BACITI NA POSAO?

SAVJETI DIZAJNERA Renovacija kupaonice

Evo što sve treba imati na umu pri uređenju kupaonice!

Kao i kod većine velikih pothvata u domu, tek kad se nađemo usred posla postanemo svjesni koliko je potrebno donijeti važnih odluka u procesu stvaranja savršenog interijera. Kada se radi o renovacijama, ulozi su još i veći pa si ne možemo dopustiti mnogo prostora za pogreške jer bi nas one mogle skupo stajati. Pogrešan odabir rasporeda elemenata, materijala ili rasvjete može potencijalno fantastičan prostor pretvoriti u pravu katastrofu u koju na kraju dana neće biti ugodno boraviti. Kupaonice pogotovo moraju zadovoljiti visoke standarde zato što je boravak u njoj dio svačije jutarnje i večernje rutine. Primjer renovacije kupaonice koji se nalazi u nastavku projekt je dizajnerice Senalee Kapelevich iz tvrtke SVK koja je izdvojila i nekoliko korisnih savjeta!

Kupaonica koju je Senalee renovirala nalazi se u kući peteročlane obitelji. Vlasnici su željeli modernu kupaonicu, a Senalee je sve njihove želje uspješno smjestila u rustikalno okružje kuće koja je već generacijama u obitelji. Osmišljavanje prostora kupaonice započela je odabirom konzole na kojem će se nalaziti umivaonik, a to je ujedno i prvi element kupaonice za koji bi izdvojila više novca prilikom uređenja. Budući da je upravo predio umivaonika pravi fokus kupaonice, u njega vrijedi uložiti.

Iduće stavke na koje bi se trebalo malo više potrošiti pločice su na podu kupaonice i u tušu. Odmjereniju potrošnju preporučuje pri kupnji rasvjete i samog umivaonika te svih slavina s pripadajućim cijevima. Veća ušteda može se ostvariti pri kupnji samo toaleta, kade, ugradbenog umivaonika, ogledala, ventilacije i željezarije poput ručkica i prečki za vješanje ručnika.

Pri uređenju je lako pretjerati uvođenjem prevelikog broja različitih materijala, boja i tekstura u prostor. Najjednostavnija rješenja su najčešće i najelegantnija, a lijepa kupaonica može se ostvariti kombinacijom dvije ili tri vrste pločica (podne pločice, pločice za tuš i eventualno pločice za zidnu nišu ako postoji) i jedne boje zida. Klasična bijela boja za kadu, umivaonik i toalet provjereno je rješenje za usklađeni izgled, a malo topline u prostor unesite drvenim elementima kao što je konzola umivaonika ili ormarić za ručnike.

Ljudi se često ne usuđuju smjestiti drvene površine u kupaonice, a zapravo bez opravdanog razloga. Drvo u kupaonici potrebno je samo dobro zaštititi različitim premazima koji mogu imati ili sjajan ili mat efekt na površinu. Također je važno naglasiti da taj premaz treba i održavati te ponovno nanositi otprilike svakih pet godina.

Dizajnerica je izdvojila pravila u dizajnu kupaonica kojih bi se bilo korisno držati:

1. Imate li u svojoj kupaonici prozor, pokušajte umivaonik s ogledalom smjestiti tik uz njega. Prirodno svjetlo bit će vam od velike pomoći pri uređivanju.

2. Ako toalet ne možete odvojiti od ostatka kupaonice, smjestite ga u zavučeni kutak kako bi stvorili barem malo privatnosti. Tako sama školjka neće biti prva stvar koju ugledate kad uđete u kupaonicu.

3. Umivaonik s ogledalom i ormarićem koji se vide već s vrata izvrstan su fokus prostorije i mnogo su ljepši prizor od prethodno spomenutog toaleta kada vrata vaše kupaonice slučajno ostanu otvorena.

4. Prostor tuša neka ne bude manji od 1 x 1 m, no nemojte ni pretjerati - tuševi veći od 1,5 x 1,5 m mogu izgledati preveliko i prazno.

5. Pri odabiru rasvjete ključ je imati više izvora svjetlosti. Korisna je značajka imati i mogućnost reguliranja njezine jačine. Kombinirajte ambijentalnu rasvjetu koja dopire sa stropa i jaču rasvjetu pokraj ogledala i umivaonika koja će vam omogućiti preciznost prilikom šminkanja i sličnih radnji. Fluorescentna rasvjeta rijetko kada izgleda dobro u interijeru pa se odlučite za LED rasvjetu i klasične električne žarulje koje bacaju toplo svjetlo.

6. Svi bismo rado izbjegli skliske podove, a to se može ostvariti pažljivim odabirom popločenja kupaonice. Pravo rješenje su ploče većih dimenzija koje imaju određenu teksturu površine ili, pak, manje i uglačane pločice koje zahtijevaju brojne fuge koje će stvoriti otpor i umanjiti klizavost poda. Veće uglačane površine pločica od materijala kao što je mramor pokušajte izbjegavati jer mogu biti opasne.

7. Pločice u tušu ipak ne bi smjele imati preveliku teksturu jer će ih biti teško čistiti. Nakupine sapuna bit će vam puno lakše ukloniti sa zidova u tušu ako se nalaze na glatkim pločicama.

8. Budite oprezni s tapetama u kupaonici. Želite li uzorak na svojim zidovima, uvijek ga možete naslikati, ali ako ste se zaista zaljubili u određene tapete, provjerite može li ih se koristiti i u vlažnim prostorima kao što je kupaonica kako vodena para ne bi u kratkom roku učinila svoje i uništila tapete.

9. Kad god možete, otiđite u dućan i uživo pregledajte i opipajte cijevi i sanitarije koje planirate ugraditi u svoj dom. Sve je popularnije naručivanje pojedinih elemenata preko interneta, no osobni kontakt s prodavačem i razgovor sa stručnom osobom može vam pomoći da izbjegnete greške u odabiru. Ako ipak ne možete uživo vidjeti predmete koje kupujete, provjerite ima li stranica s koje naručujete mogućnost povrata novca. Primjerice, možete kupiti dva različita stila slavine koji vam se sviđaju pa potom vratiti jednu natrag i dobiti povrat novca.

10. Kada osmišljavate dizajn svoje kupaonice, imajte na umu da on mora biti funkcionalan barem petnaest godina ili čak i više! Odlučite li se za klasičan dizajn s dugom tradicijom, uvijek ćete imati izvrsno uređenu kupaonicu koja odolijeva promjenama trendova u uređenju.

Izvor: Rue Mag

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 23:34