SADRŽAJ OMOGUĆUJE VELUX

Savjeti dizajnerica interijera za trendi uređenje prostora

Birajte prirodne materijale, pametno pozicionirajte rasvjetu i iskoristite kosine

Tina Kurpez iz studija Karas i Nikolina Jelić iz studija Kubus objasnile su kako nedostatke ovakvih interijera pretvoriti u prednosti i stvoriti šarmantan prostor

Dizajneri i arhitekti su složni kako su potkrovlja prilično zahtjevan prostor za uređenje i stoga zahtijevaju individualni pristup prilikom projektiranja i opremanja. Kosine krova, nosive grede i razne niše specifične su za svako potkrovlje te oblikuju njegovu osobnost i raspored.

Obično su to otvoreni prostori i omogućavaju pregrade gdje god stanarima odgovara. S druge strane, ograničavajući faktor su njegove male visine u pojedinim dijelovima, pozicija greda i količina prirodnog svjetla. Domovi smješteni u potkrovljima uvijek su netipični, originalni i drugačiji te odišu posebnim šarmom, a dizajnerice interijera upitali smo kakvi će trendovi prevladavati 2018. kada je u pitanju uređenje takvih prostora.

- Trend prisutan već neko vrijeme, koji koristim i koji me inspirira pri kreiranju interijera, kombinacija je luksuznih materijala i ugodnih boja. Drvo tretirano uljima ili obrađeno tako da je zadržalo prirodni izgled kao baza i nositelj atmosfere u stanu upotpunjuje se tapeciranim namještajem u nijansama sive ili zemljanih tonova. Kamen i metal pojavljuju se u detaljima i pridonose dojmu luksuza - navodi Tina Kurpez iz studija Karas.

Dodaje da prirodni materijali i boje u interijeru dopuštaju korištenje namještaja izuzetno jednostavne forme koji će, ako je kvalitetno izrađen, uvijek izgledati puno i interesantno. Također je poželjno kombiniranje različitih nijansi i tekstura koje čine skladnu cjelinu, a upravo takvo kombiniranje dat će interijeru puninu.

POPULARNE BOJE

- Ne smiju se zanemariti zidne plohe. Poželjno je pojedine obložiti materijalom interesantne teksture. Ponekad je to tapeta ugodne boje ili je dovoljno zid obojati tonom koji se uklapa. Rasvjeta je presudna u kreiranju atmosfere. Njome treba naglasiti arhitekturu tipičnu za ovaj dio građevine, kosinu stropova ili vidljive drvene elemente konstrukcije krovišta. U kose dijelove stropa dobro je ugraditi rasvjetu s gibljivim grlom kako bi se snop svjetla mogao usmjeriti prema dolje te kako bi se njime naglasila određena zona. Zbog kosine stropova zidna rasvjeta također je vrlo primjenjiva.

Bez obzira, visilica iznad blagovaonskog stola komad je koji se ne smije zanemariti i obavezno ga predlažem. U principu kojim se interijer oprema prirodnim bojama i materijalima, visilica je komad koji redovito odskače i idealan je moment za unošenje glamura - napominje Tina Kurpez i predlaže da, koliko je to moguće, drveni elementi konstrukcije krovišta ostanu vidljivi.

Nikolina Jelić iz studija Kubus, pak, savjetuje da manje prostore treba ispuniti svijetlim bojama, dok će se bojanjem jedne veće plohe u tamniju nijansu prostor vizualno povisiti. Dodaje i kako stropove i kosine uvijek trebaju biti bijele ili vrlo, vrlo svijetle nijanse kako bi interijer djelovao otvorenije i svježije.

- Manje i tamnije prostore opremite laganim jednostavnim namještajem elegantnih linija i oblika. Veći i prozračniji prostori dopuštaju da im postavimo teži i kompaktniji namještaj. Uzorci su dopušteni, ali s mjerom i pravilnom pozicijom, a preporučam ih na foteljama ili stolcima, dekorativnim jastucima ili dekor zavjesama.

Trendi boje su crno-plava, maslinasto zelena i prljavo roza za sjedeće garniture, fotelje, stolce, tepihe i zidove. Ako se koristi metal, trebao bi biti u izvedbi poliranog rozog zlata i bakra ili u mat izvedbi crne i antracit nijanse, i to na rasvjetnim tijelima, detaljima, policama, nogicama ili ručkicama na namještaju, ogradi...

Pliš je materijal koji se sada često koristi za tapecirani namještaj, i to jednobojni ili s geometrijskim ili floralnim uzorcima u različitim strukturama, dok je kod izrade namještaja po mjeri preporučljivo birati neutralne mat tonove od toplo sivog do hladno sivog tona u svim intenzitetima te sve nijanse bijele boje u visokom sjaju - detaljno pojašnjava Nikolina.

ORGANIZACIJA ZONA

Budući da postoji više različitih tipova potkrovlja, nemoguće je dati univerzalne smjernice za organizaciju zona. Ako je riječ o niskom potkrovlju, Tina Kurpez savjetuje da je u njemu najbolje organizirati neki intimni kutak poput spavaće sobe, a ako je u toj situaciji moguće otvoriti prozor i dobiti atraktivan pogled, to može postati najdraži i najugodniji dio stana i mjesto u kojem se često boravi.

UREDITE POTKROVLJE UZ OSOBNOG VELUX SAVJETNIKA

Ako upravo uređujete svoje novo potkrovlje ili želite zamijeniti prozore u vašem tavanskom stanu, pošaljite kontakt, adresu i opis prostora na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

VELUX stručnjak javit će vam se i posjetiti vas u vašem domu kako bi vam pomogao u donošenju najbolje odluke.

- U slučaju kada je potkrovlje visoko i otvoreno, predlažem da se istakne njegovu monumentalnost i luksuz koji takva arhitektura ima sama po sebi - zaključuje Tina dok Nikolina dodaje kako je položaj prozora jako važan jer niže postavljeni prozor u visini očiju pruža neometani pogled na okoliš i vizualni kontakt s eksterijerom, a visoko ugrađeni će osvijetliti prostor u dubinu.

POVRŠINA PROZORA

Prema njezinim riječima, optimalna površina prozora treba iznositi najmanje 1/7 ukupne površine poda promatrane prostorije. Veličinu prozora diktira orijentacija prostorije u odnosu na strane svijeta, kao i sama namjena prostora te je preporuka za dnevne sadržaje poput boravka, blagovaonice, dječje i radne sobe da površina ostakljenja bude oko 25 posto od ukupne površine prostorije.

- Bolji su prostori sa strmijim kosinama krova. Za ugodan boravak visina sljemena krova ne smije biti manja od 2,4 metra, a ako je visina 4,5 metara i viša, moguće je sagraditi galeriju za spavanje, čitanje ili rad. Površine niže od dva metra pogodne su za smještaj garniture za sjedenje u dnevnom boravku, police, komode, ormara i spremišta, ležeće kade, perilice, zahoda i bidea u kupaonici te kreveta i radnog stola. Visine niže od jednog metra također se mogu iskoristiti za niske ormariće i ugrađena spremišta - zaključuje Nikolina.

Foto: VELUX, Living4media, Bang & Olufsen

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Veluxa, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:25