SADRŽAJ OMOGUĆAVA PROSTORIA

SAVJETI TOP HRVATSKIH DIZAJNERA Kako dnevnu sobu urediti kvalitetno?

I kako izbjeći najčešće greške u dizajnu prostorije u kojoj provodimo najviše svog slobodnog vremena

Iako se po složenosti radova i opremanja ne može uspoređivati s kupaonicom ili kuhinjom, ni uređenje dnevnog boravka ne treba shvatiti olako. To je prostor u kojem najčešće provodimo većinu vremena kada boravimo kod kuće.

U njemu se odmaramo poslije posla ili škole, družimo se s obitelji i prijateljima, uživamo u omiljenim filmovima i glazbi ili pak provodimo sate u igri s najmlađima. Njegova namjena, dakle nije jednoznačna. Oprema, namještaj i detalji u dnevnoj sobi razlikuju se od doma do doma, ovisno o preferencijama i životnom stilu vlasnika, a u konačnici je najvažnije da se ukućani u njemu osjećaju ugodno i da je funkcionalan. Stoga smo odlučili za pomoć zamoliti nekoliko iskusnih dizajnera koji su nam odgovorili na pitanja kako pametno i kvalitetno urediti dnevni boravak, te koje su najčešće greške koje se javljaju tijekom tog procesa. Pročitajte njihova razmišljanja u nastavku.

TIHANA TARABA I FILIP DESPOT, dizajnerski kolektiv Grupa Studio

Dnevni boravak je prostor za opuštanje i jedna od ključnih stvari je odabrati dobru, udobnu sofu tapeciranu u kvalitetnoj prirodnoj tkanini ili koži. Osim udobnosti važna je i veličina sofe, koja bi trebala biti proporcionalna kvadraturi prostora. Prije svega garancija za kvalitetu nije cijena nego način izrade i upotreba kvalitetnih materijala. Ako kupujete namještaj od renomiranog proizvođača koji ulaže u dizajn i razvoj, gotovo sigurno ulaže i u kvalitetne materijale i kvalitetu izrade. Kod kvalitetno ojastučenog namještaja ne radi se samo o skupoj tkanini ili koži nego o svemu onome što ne vidimo jer je skriveno - konstrukciji i ispunama. Dnevni boravak ne bi trebao odavati dojam skladišta i biti pretrpan stvarima. Ako je boravak manje kvadrature, namještaj bi trebao biti uzdignut od poda kako bi se postigao dojam otvorenosti i prozračnosti.

Ključna je i dobra rasvjeta, po mogućnosti više lampi koje daju indirektno svjetlo, koje se mogu paliti prema potrebi i na taj način mijenjati osjećaj i doživljaj prostora. Pritom treba paziti na odabir žarulja i njihovu toplinu, jer ako nešto može “ubiti” toplinu prostora i učiniti ga hladnim - to je krivi odabir žarulja.

Dobro je i da se unese stilska eklektičnost u prostor. Nemojte ga urediti poput showrooma tvornice namještaja.

Foto: Ronald Goršić/Hanza Media

ANA TEVŠIĆ NAUKOVIĆ, produkt dizajnerica

Dnevni boravak, kao i svaka druga soba vašeg doma, treba biti uređen tako da je odraz vaše osobnosti. Time ćete postići maksimalnu ugodnost boravljenja u tom prostoru, što je na kraju dana ipak najbitnije.

Preporučila bih odabir kvalitetnog kauča zato što je to dugotrajna investicija; ne želite svake dvije godine mijenjati kauč zbog lošeg punjenja ili izvedbe. Također, rekla bih da je bolje birati neutralne boje za sve veće komade, a prostor ispuniti bojama i uzorcima po želji uz pomoć detalja. Drvo bih svakako navela kao poželjan materijal u dnevnom boravku, zbog topline koju pruža taktilno i vizualno.

Najčešća greška je pogrešno iskorišten prostor ili nelogično postavljen raspored namještaja u odnosu na kretanje po prostoriji. Odabir pojedinih komada ipak ovisi o osobnom ukusu pa to ne bih komentirala - ali svakako je najbitnije stvoriti prostor u kojem želite boraviti i u kojem se osjećate ugodno.

Foto: Mateja Vrčković

SVJETLANA DESPOT, produkt dizajnerica i dizajnerica interijera

Sam naziv dnevni boravak govori nam da je to prostor u stanu ili kući u kojem čovjek provodi najviše svog slobodnog vremena. Po meni prvo treba dobro poznavati samoga sebe i znati što najviše volite činiti u dnevnom boravku: sjediti na udobnom kauču ili fotelji i gledati televiziju, filmove i serije, možda imate puno knjiga i volite čitati, možda se opuštate slušajući glazbu, možda volite prazan prostor boravka, a možda se volite ušuškati u gomili jastuka i dekica.

Isprva moramo misliti o tim funkcijama vlastitog dnevnog boravka i prema sebi ili projektantu/dizajneru biti iskreni. Netko ima djecu koja se igraju u dnevnom boravku pa treba udovoljiti i njihovim potrebama, ili npr. potrebama kućnog ljubimca. To je često prostor rekreacije koja može biti i u obliku plesa, igranja videoigara, kućne yoge ili fitnessa uz TV trenera. Također je bitno u što volimo gledati dok se opuštamo, u vatru iz kamina, u televizor ili prema van kroz prozor.

Najčešće greške pri osmišljavanju dnevnog boravka događaju se jer su nam želje u neskladu s onim kako u stvarnosti živimo. Rezultat bude boravak koji ne koristimo u potpunosti ili se u njemu ne osjećamo udobno. Primjerice, sviđa nam se velika biblioteka preko cijeloga zida, no zapravo ne posjedujemo toliko knjiga kojima bismo je ispunili, ili smo kupili veliki LCD TV na popustu, ali zapravo ne provodimo vrijeme pred televizijom ili je gledamo u spavaćoj sobi. Ako imamo dovoljno mjesta, zgodno bi bilo imati stol za blagovanje za deset ljudi, no pozivamo li uopće obitelj i/ili goste na večeru? Jasno, odgovori na ova pitanja su iznimno osobni i presudna je iskrenost u pristupu.

Pri odabiru materijala najčešća greška je pomodnost. Npr., od drvenih obloga bile su IN wenge, boja trešnje i izblijedjeli hrast. No, osnova dnevnog boravka treba biti u neutralnoj, nepomodnoj boji i materijalima. To će nam kasnije pružiti mogućnost promjene jer ćemo je lako postići detaljima koji su usput daleko jeftiniji.

Smatram da se više novca isplati potrošiti, osim na kvalitetnu izradu i materijal osnovne prostorije, na klasike dizajna. Npr., na jednu stajaću lampu, tabure ili fotelju. Takvih komada treba biti tek nekoliko da bi došli u potpunosti do izražaja.

Kvalitetan namještaj prepoznat ćemo prvenstveno po kvalitetnoj izradi i vrsti materijala od kojeg je načinjen. Ne postoji precizna formula po kojoj odabiremo namještaj za dnevni boravak. Ne mora svaki dnevni boravak obavezno imati fotelje, trosjed ili stolić za kavu. Nužno je prethodno odgovoriti na pitanja iz prvog dijela teksta - kako zaista provodite vrijeme u dnevnom boravku?

Foto: Darko Tomaš/Hanza Media

FILIP GORDON FRANK, produkt dizajner i dizajner interijera

Svi bismo voljeli imati "idealne" stanove poput onih u časopisima, a onda se nemalo iznenadimo kada zapravo zaključimo da se u takvim stanovima osjećamo kao lutke na umjetno stvorenoj pozornici.

Stanovi bi prvenstveno trebali biti, na kraju krajeva i jesu, odraz našeg načina i stila života, naših navika, potreba i ukusa. Stoga je teško dati neki generalni savjet ili uputu kako urediti bilo koji dio doma, a da pritom ne upoznate vlasnika. Naš poznati arhitekt Stjepan Planić često je dane i mjesece provodio sa svojim klijentima i prijateljevao s njima upravo kako bi ih upoznao i stvorio im dom prilagođen njihovim potrebama. Zato se njegovim projektima divimo i danas.

Suvremeni se svijet, dakako, u mnogočemu promijenio, trendovi se zahvaljujući dostupnosti i brzini kolanja informacija mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi pa se često nađemo u situaciji da nam "dosadi" ono što smo kupili pred samo mjesec dana.

Profesionalna pomoć pri uređenju doma stoga često ne završi željenim rezultatom ako se projektu pristupa samo s aspekta nekakve aktualne estetike i trendova, a da se pritom ne osluškuje bilo onoga tko će u tom prostoru boraviti i živjeti.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

MAJA MESIĆ, produkt dizajnerica

Smatram da je jedino pravilo koje apsolutno vrijedi kod uređenja bilo kojeg interijera, od privatnog do poslovnog, prilagodba interijera funkcijama i potrebama onih koji će u njima boraviti… Sve kreće od toga. Vrlo je teško generalno reći koja boja, materijal, oblik jer to ovisi o tipu prostora, veličini, preferenciji investitora, budžetu… itd.

No, neovisno o tome što ne možemo generalizirati, smatram da je prilikom odabira namještaja, materijala, boje, rasporeda, bitno obratiti pažnju na veličinu prostora, količinu svjetlosti u njemu, način kretanja osoba po prostoru, i kao što sam prethodno spomenula potrebe i funkcije korisnika prostora, jedino na taj način imat ćemo prostor u kojem nam je ugodno boraviti, koji je poticajan i inspirativan za rad, druženje, u konačnici pruža ugodan život. Ne uzimajući u obzir navedeno, vrlo vjerojatno nećemo dobiti prostor ugodan za boravak.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Prostoria vjeruje u kvalitetu.

Proizvodi Prostorie prošli su više iteracija do konačne forme, a u procesu proizvodnje kombiniraju se suvremena tehnologija i minuciozni, obrtnički i ručni rad najviše kvalitete. Uglavnom se koriste lokalni materijali, naročito masivno drvo, a većina proizvodnje odvija se unutar same tvrtke.

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Prostorie, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:40