SAVJETI ZA ALERGIČARE Kako održati dom čišćim, sigurnijim i zdravijim?

Svi željno očekujemo tople i sunčane dane kada konačno oblačimo laganu odjeću i odlazimo u prirodu kako bismo bili u pokretu te uživali u zelenilu i svježem zraku. No, umjesto vedrine i poleta, neke osobe mogu osjećati umor ili čak bezvoljnost, a tu je i sezona alergija.

Alergije povezujemo sa simptomima poput začepljenog nosa, osjećaja pritiska u prsima, svrbeži i iritacije kože te suzenja očiju. Bez obzira na probleme koje donosi toplije vrijeme, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ublažiti simptome alergije i te održati svoj dom čišćim, sigurnijim i zdravijim.

1. Što dalje od alergena

Budući da koncentracija peludnih alergena u zraku ovisi o razvoju vremena, potrebno je redovito pratiti situaciju i vanjske aktivnosti planirati prema vremenu. Količina peludi značajno se povećava pri zatopljenju, a smanjuje u kišnim danima pa je za odlazak u prirodu najbolje izabrati dan nakon kiše, kada su koncentracije peludi u zraku najniže. No, volite li češće biti u pokretu, u šetnju je nabolje otići rano ujutro ili kasno navečer, kada je količina peludi u zraku najniža. Također, pri povratku kući nakon boravka na otvorenom prostoru, stručnjaci savjetuju tuširanje, pranje kose i promjenu odjeće, koju u vrijeme visokih koncentracija peludi ne bi trebalo sušiti na zraku.

2. Uvijek spremni i opskrbljeni

Za prevenciju pojave simptoma potrebno je uzimati redovito terapiju propisanu od strane liječnika. Imate li tek lakši oblik alergije, lijekovi vam vjerojatno ne trebaju dugoročno. Ipak, korisno je imati opremu koja pomaže u slučaju iznenadne alergijske reakcije, osobito za vrijeme peludne sezone. Primjerice, pelud u zraku uzrokuje neugodne simptome kao što su svrbež, crvenilo, natečenost te suzenje očiju pa korištenje kapi za oči prije izlaska iz kuće i susreta s alergenima može biti više nego korisno. Ljekarne danas nude razne preparate koji sadrže morsku vodu te blagotvorno djeluju na sluznicu nosa i olakšavaju disanje, a tu su i prehrambeni dodaci niske kalorijske vrijednosti za olakšanje drugih tegoba uzrokovanih alergijom.

3. Lako do čistoće

Često čujemo kako je čistoća pola zdravlja, a uvjereni smo da mnogima uvelike utječe i na raspoloženje. Ljepše je uživati u udobnosti vlastitog doma kada znamo da je čist, uredan i siguran za nas i naše najmilije. Dolazak toplijih dana motivira nas na pozitivne promjene poput temeljitog čišćenja životnog prostora, organizacije ormara, no ne smijemo zaboraviti i na redovito četkanje i pranje kućnih ljubimaca jer oni također skupljaju pelud i utječu na sveukupan dojam prostora. Lakšem i jednostavnijem održavanju podova svakako može doprinijeti i Samsung laganibežični štapni usisivač koji ima digitalni inverter motor s usisnom snagom do 150 W. Istodobno ćete imati priliku udisati i čišći zrak zahvaljujući petoslojnom HEPA filtracijskom sustavu, čiji glavni ciklon hvata velike čestice, mlazni ciklon hvata sitne čestice, a filtar za ultrasitne čestice prašine na kraju zadržava 99,999 %[1] najsitnije prašine i alergena.

4. Borba za ljepotu i sigurnost doma

Za prevenciju pojave simptoma preporuča se boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, prekrivanje kreveta te izbjegavanje provjetravanja prostorija u vrijeme najveće koncentracije peludi. Otežavajući čimbenik sezonske alergije može biti i grinje, koje se najčešće skupljaju u madracima ili posteljini. Upravo je Samsung perilica rublja zahvaljujući Hygiene Steam tehnologiji i sterilizaciji parom idealna u borbi za ljepotu i sigurnost doma jer uklanja 99,9% alergena i bakterija.[2] Osim što skraćuje vrijeme pranja i potrošnju energije, velika prednost su Add Wash™ vrata uz koja lako i brzo dodajemo zaboravljenu odjeću nakon pokretanja ciklusa, kao i Eco Bubble™ za snažno čišćenje, čak i pri niskim temperaturama.

5. Nezaobilazni saveznici zdravog imuniteta

Iako dovoljan unos vode često zapostavljamo, ona igra vrlo važnu ulogu vezanu uz osjećaj umora te opće stanje organizma. Zato je dobro piti dovoljno vode te u dnevnu rutinu uvrstiti prirodne sokove, biljne čajeve i juhe. Također, kalcij dokazano pomaže u smanjenju alergijskih reakcija zbog svojeg djelovanja na kapilare, a preporučljivo ga je nadopuniti i C vitaminom. Osim što jača imunitet, vitamin C je kao prirodni antihistaminik nezaobilaznim saveznik zdravog imuniteta tijekom sezone alergija. Dan, primjerice, možete započeti zdravim doručkom u koji ćete uključiti svježe voće ili cijeđeni sok bogat vitaminom C. Tako ćete ojačati imunološki sustav i znatno mu olakšati borbu s alergijom.

Imajući u vidu sve navedeno, vidimo da značajne promjene u kvaliteti života, unapređenju i očuvanju zdravlja možemo osjetiti i uz manje uložene napore. Stoga, ukoliko još niste započeli, odredite dan koji ćete posvetiti upravo pozitivnim odlukama. Budite sigurni, budite zdravi i prije svega, budite odgovorni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:19