Savjeti za ugodniji boravak na otvorenom

Od A do Ž

Koju vrstu namještaja odabrati kako bi preživio kišu?

Jedina istina u ovoj priči jest da ne postoji namještaj koji će biti automatski dobar i dugovječan za eksterijer. Bez obzira na to koji odaberete, morat ćete ga održavati. Glavna stvar o kojoj trebate voditi računa jest da odaberete stolice i stol koji ce biti udobni jer poanta boravka na otvorenom je prije svega opuštanje. Potom, vodite računa da odabrani namještaj bude otporan (koliko-toliko) na atmosferilije.

Od kakvog ste materijala odabrali stol, stolice i ležaljke ovisi hoćete li čestalo pospremati namještaj na sigurno i suho mjesto. Osim cijene, bitan je i način održavanja te vrijeme trajanja vašeg vrtnog namještaja. Tako je, primjerice, vrtni namještaj od bambusa i ratana izrazito atraktivan, ali primarni nedostatak je njegova trajnost. Ona je upitna zbog utjecaja vlage, od jutarnje rose koja im šteti podjednako kao i kiša. I zato ga morate zaštititi. Ova vrsta vrtnog namještaja prikladna je za natkrivene terase i staklenike. Vrtni namještaj od masivnog i zaštićenog drva dobro će odolijevati vremenskim utjecajima i lijepo izgleda, dok metalni vrtni namještaj krasi izrazita čvrstoća. Stolice mogu biti ponekad neudobne za sjedenje. Taj nedostatak možete ublažiti prikladnim jastucima. Po cijeni i dizajnu znatno je privlačan plastični namještaj. Prednost osim cijene jest i otpornost na svaki vremenski utjecaj. S druge strane, kameni stolovi su robusni i otporni na djelovanje atmosferilija, a prirodni materijal kamen zahtijeva njegu konzerviranjem.

Zaštita protiv komaraca

Komarci su dosadni. Naporni do boli. Dajte si truda i smućkajte vlastito sredstvo protiv ovih nemilih kukaca, vječnih neprijatelja koji svake godine, u isto doba, kreću u napad. Duboko udahnite i krenite u protuudar s ova tri recepta. Osveta je slatka.

1. Pomiješajte pola čaše obične hladne vode i pola čaše tekućine za ispiranje usta. Tako pripravljenu tekućinu pošpricajte po vrtu, vrtnom namještaju i okućnici. Vrlo učinkovit lijek protiv komaraca koji može trajati do dva dana.

2. Tri žlicice prirodnog eteričnog ulja pomiješate s tri žlicice nekog drugog eteričnog ulja. Najbolje je koristiti ulje citronele, cedra, bosiljka, smreke, limunove trave, mirhe, peperminta ili eukaliptusa. Zatim umiješate u 200 ml alkohola i dobro protresite. Tako pripravljenu tekućinu čuvajte čvrsto zatvorenu u bočici da vam ne ishlapi. Špricajte i mažite kožu ili odjeću.

3. Mješavina piva, antiseptika za usta te magnezij sulfata, soli koju kupujete u ljekarni. Pošpricajte po grmlju, travi, korovu i cijelom dvorištu. Traje dva do četiri dana. Tu su i lavanda, bosiljak, ružmarin i ostalo začinsko bilje koje komarci užasno mrze. Što bi reklo da ga vi volite.

Kako odabrati kosilicu?

Postavite si dva osnovna pitanja: kolika je površina koju namjeravate kositi? Najvažniji kriterij jest veličina površine po kojoj želite kositi. Do 800 četvornih metara prikladni su lagani i okretni modeli kosilica, dok su kosilice s dodatnom opremom, s pogonom kotača i većom širinom otkosa, prije svega prikladne za velike površine do 2500 četvornih metara.

Elektični ili benzinski motor?
Ako vaš travnjak nije veći od 800 četvornih metara i nema mnogo zapreka za električni kabel, tada su električne kosilice prava lagana i kompaktna alternativa benzinskim kosilicama. Elektromotor je tiši i radi bez ispuštanja ispušnih plinova. Ako trebate obrađivati veće ili neravne površine, onda je model kosilice sa snažnim benzinskim motorom pravi odabir. Tako možete, neovisno o izvoru električnog napajanja i bez kabela, obavljati i svladavati s jednim punjenjem spremnika goriva i veće zadatke u jednome radnom potezu.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:20