mini domovi

Savjeti za uređenje malih stanova: Evo što morate znati ako se upuštate u takvu akciju

 Shutterstock
Savjeti Dajane Furgala Šuper iz agencije Orbit nekretnine, za uređenje malih stanova

Mali stanovi zahtijevaju kreativnost i velik izazov za uređenje ne samo njihovim vlasnicima nego i ljudima iz struke.

- Ipak, uz poznavanje osnovnih postulata proizašlih iz prakse, mogu reći da mali stanovi mogu biti prava mala oaza luksuza, komfora ali i funkcionalnosti - govori nam Dajana Furgala Šuper, vlasnica agencije Orbit nekretnine, koja se u posljednje vrijeme uvelike bavi adaptacijama i uređenjem malih stanova. Zbog toga smo ju zamolili da nam iz prve ruke otkrije provjerene savjete za uspješno, estetski lijepo, kvalitetno i funkcionalno uređenje malog stana, da nam kaže na što posebno treba pripaziti, na čemu se isplati uštedjeti, a na čemu nikako ne bi trebalo štedjeti...

image
Shutterstock

1. PLANIRANJE: OD IDEJE DO REALIZACIJE

Uređenje malog stana zahtijeva pomno planiranje. Stihijski rad trebalo bi ostaviti po strani želite li dobiti kompaktan i funkcionalan prostor u kojem je svaki centimetar potpuno iskorišten. Kod malih je stanova, naravno uz ideju, projekt realizacije krucijalan. Pomnim planiranjem otpočetka se može voditi računa da svaki komad namještaja ispuni svoju funkciju, da se stilski sve uklopi, od boje do materijala, s obzirom na to da su pogreške puno uočljivije nego u velikim prostorima. Ukratko, prostora je za pogrešku malo. No, to nikako ne znači da se trebate odreći osobnih preferencija i estetike koja vama znači te ih pretvoriti u konfekcijski studio bez duše i štiha. Kada je idejni projekt usvojen te su odabrani materijali, boje i namještaj, bit će prilike da s pratećim sitnicama dodate osobni štih i toplinu vlastitom domu, ali vodeći računa da je u ovom slučaju deviza "više je manje" zaista pravo mjerilo lijepog i funkcionalnog prostora.

image
Shutterstock

2. KONCEPT OTVORENOG PROSTORA

Želite li dobiti prozračan i komforan dom kao sinergiju ljepote i funkcionalnosti, nastojte da ga ne rascjepkate u sitne, nepovezane cjeline, nego otvorenim prostorom sve povežite da bude u istom stilu. Mali prostor ne znači manjak udobnosti. Samo je bitno da komadi namještaja također odgovaraju proporcijom, a nepotrebne sitnice uklonite jer zauzimaju mjesto. Slobodno odaberite udoban i veliki bračni krevet. Žrtvujte noćne ormariće, komode i slično, odnosno prilagodite ih malom prostoru. Tako uvijek radije biram okrugle stoliće koji imitiraju noćni ormarić, a ujedno su i malo spremište/odlagalište stvari koje ne stvaraju dojam nereda i natrpanosti. Puno je takvih primjera.

image
Shutterstock

3. SINERGIJA BOJE I MATERIJALA

Iako mnogi prateći trendove teže bijelim, uniformiranim rješenjima kao nepogrešivoj formuli uspjeha pri uređenju malih prostora, smatram da se ne trebate odreći tamnih boja i "težih" materijala. Dapače, antracit, bakar, mramor i baršun unose luksuz i čine male prostore pravom malom oazom elegancije i luksuza. Nećete pogriješiti odabirom boja koje volite, samo je bitno integrirati ih u jedinstvenu cjelinu. Previše različitih materijala i boja mnogima izgledaju kao dobra i personalizirana ideja, no činjenica je da vizualno smanjuju prostor.

image
Okrugli stolići koji imitiraju noćne ormariće služe kao odlagališta, a ne stvaraju dojam natrpanosti
Shutterstock

Ako u kupaonici nemate prirodno svjetlo, što je čest slučaj, u malim prostorima iluziju prostornosti možete stvoriti pločicama od poda do stropa u istoj boji, staklenom tuš-kabinom minimalnih rubova, ogledalima, transparentom policama i, naravno, rasvjetom. Bitno je ne zatrpati prostor, pa gledajte da uštedite na istom s manjom zahodskom školjkom, kliznim vratima. Ako želite dodati dašak glamura, odaberite kamen, mramor, zlatne slavine ili pak slavine u nekoj drugoj kontrastnoj boji (crno, rose gold). Težite li minimalizmu i mladenačkom štihu, sjajna ideja bit će jedan zid obojen u kontrasnoj boji ili pak s prugama. Svjetlije i tople boje bolji su izbor za male kupaonice.

image
Shutterstock

4. SVJETLOSNI EFEKT

Primarni cilj je maksimalno iskoristiti moć dnevnog svjetla. To je moguće na dva načina, direktno, ali refleksijom na pojedinim komadima namještaja i ostalih dijelova uklopljenih u prostor. Postavite ogledala nasuprot izvora kako bi reflektirala i obasjavala prostor. Ako uz ogledalo postavite i umjetnu rasvjetu, efekt će biti zaista čudesan. Čak i najmanji, skučeni prostor dobit će iluziju prostornosti i otvorenosti. Nemojte štedjeti na rasvjeti. U malim prostorima ona može napraviti čudo kad je riječ o dojmu. Svaka je poželjna, ali ipak prednost dajte ugradbenoj (zidnoj, stropnoj, podnoj) jer zauzima manje prostora.

Koristite ogledala i pri odabiru namještaja. Birate li ormar s kliznim vratima, neka ona budu ogledalo. Tu postoji također puno nijansi koje zaokružuju cijeli dojam i povećavaju prostor. Okrugla i ovalna ogledala još više proširuju i centraliziraju prostor, posebno u kupaonici i hodniku, pa i to možete uzeti u obzir iako su i ostala dobrodošla.

image
Shutterstock

5. ODABIR NAMJEŠTAJA

Za maksimalnu funkcionalnost malog prostora i iskoristivost svakog kvadrata ključan je odabir adekvatnog namještaja. Smatram da je najbolje namještaj raditi po mjeri, ali i pritom vodeći računa da neki komadi imaju više uloga. Odlično rješenje za manje kuhinje i blagovaonice je konzolni stol koji služi za objedovanje, rad na računalu ili pak kao kuhinjska radna ploha. Sofe na razvlačenje ne zauzimaju puno mjesta, a mogu poslužiti i za spavanje. Zidni namještaj posebnu važnost igra u malim prostorima, gdje je svaki centimetar dragocjen. Koristite ih u kuhinjama iznad stola, ali i u ostalim prostorijama. Dajte prednost stvarima koje se preklapaju, otvaraju i tako stvaraju dodatni prostor za skladištenje (stolići, kreveti s ladicama, prostorom za posteljinu i ostale stvari). Kod kuhinje je glavno da je prilagodite svojim potrebama. Nema zadanih imperativa što bi sve trebala sadržavati. Ako ne pečete puno, izbacite pećnicu i dobili ste dodatni element. Razmislite trebaju li vam četiri kola za kuhanje ili su vam dovoljna. Ako imate mnogo čaša i drugih predmeta od stakla, gledajte da postavite elemente do stropa. Iako će to biti teže za dohvat, dobit ćete dodatnog mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 03:58