SVE NA SVOME MJESTU

Savršen raspored namještaja u domu: Saznali smo što kažu stručnjaci kako ga postići

 EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES
Tlocrti su iznimno bitni, ali ispravno postavljanje namještaja preobražava prostoriju

Neki prostori jednostavno bolje projektirani od drugih s odličnim tlocrtima koji pružaju nesmetan tok, ali također je moguće sa suptilnim promjenama u postavljanju namještaja postojeću sobu učiniti još boljom. Tlocrti su iznimno bitni, ali ispravno postavljanje namještaja preobražava prostoriju. Kako prenosi House Beautiful, dizajnerica Caitlin Laskey ima vrlo istančan pogled kada je u pitanju smještanje namještaja u prostoriju, pomoću malih sitnica ona zna svaku prostorjiu učiniti još boljom. Donosimo vam njezinih pet savjeta vezanih za stvaranje dobrog rasporeda namještaja.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Imajte na umu prozore, vrata i ventilaciju

To što ste vi zaljubljeni u određeni raspored namještaja to ne zanči da će on i dobro funkcionirati. Bitno je dobro proučiti osnovne elemente u prostoriji poput utičnica, ventilacijskih otovora, prozora i vrata. Dakle, prije nego što odlučite kamo će ići sav vaš namještaj, provjerite jeste li stvarno prvo proučili samu sobu. - Kad su u pitanju vrata uzmite u obzir na koju se stranu otvaraju i mislite li da će stalno biti otvorena ili ćete ih često zatvarati, savjetuje Laskey. Ako vrata sprečavaju protok ili previše zagušuju prostor, možda će vam biti lakše ukloniti ih sa šarki.

S prozorima uzmite u obzir koliko svjetla pružaju i želite li biti u blizini tog svjetla, ili hoće li prozor prouzrokovati odsjaj na televizoru ili propuh dok sjedite na kauču. Uzimanje u obzir položaj prozora uvelike utječe na položaj namještaja u prostoriji kao i na to jesu li vam potrebne zavjese.

image
ALABN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Također trebate biti pažljivi kada su u pitanju uređaji za hlađenje ili grijanje, poput klime ili radijatora. Vjerujte nam ne želite da vam kauč bude točno ispred klimatskog uređaja. Nadaleko je poznato da je ljudima neugodno okrenuti leđa ulazu u sobu, zato nemojte postavljati kauč s vratima iza njega. Razmislite kako će se soba koristiti i kako postavljanje namještaja može to olakšati: Razmislite o području fokusa, bilo da se radi o razgovoru s gostima, gledanju filmova s partnerom ili djecom ili opuštanju uz dobru knjigu. S fokusom na umu, lakše je usredotočiti se na ono što će funkcionirati i s čime ćete postići zamišljeni cilj.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ne blokirajte prolaze

Osim što želite da prostor izgleda dobro vizualno, također je bitno razmisliti i o tome kako ćete ga zapravo koristiti i kretati se po prostoru. Laskey kaže da trebate razmisliti i o prolazima oko namještaja, a ne samo o samom namještaju. - Prilično je iritantno kad uvijek morate zaobići stol ili stolicu jer to blokira put kojim želite proći - objašnjava. Ovo je posebno važno kada uređujete obiteljsku kuću s malom djecom koja će naletjeti na stvari, bez obzira na to kako ih rasporedite.

Stvorite zone

Zone se najlakše stvaraju s tepisima odnosno prostirkama - kaže Laskey. Za veće prostorije nemojte se bojati uspostaviti različite "zone". Osobito ćete u starijim kućama uočiti da ima smisla radvojiti prostore za sjedenje i za gledanje televizije u odnosu na one za čitanje ili igranje društvenih igara.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Razmotrite arhitekturu

Tlocrt naravno utječe na raspored vašeg namještaja. Starije kuće obično sadrže više malih prostorija, dok moderniji domovi imaju obično otovoreni tlocrt sa zajedničkim prostorijama. Nije nužno da idete na minimalistički stil uređenja, ali imajte na umu da glomazni namještaj čak i u najvećoj prostoriji ipak može biti previše. Gledajte to kao dobro skrojeno odijelo, namještaj mora pristajati prostoriji da bi to dobro izgledalo. Također možete iskoristiti postojeću arhitekturu kako biste stvorili kontrast. Naprimjer u staroj kući možete postaviti moderniji namještaj.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

Poigrajte se i uzmite si vremena

I na samom kraju kao što uvijek kažemo, ne žurite. Ako započinjete ispočetka (tj. ne radite s već postojećim stanjem), uzmite si vremena sakupljajući predmete koji će dobro funkcionirati. Dosta ljudi osjeća velik pritisak da odmah napune svoje sobe i završe s tim, a to obično dovodi do gomile predmeta do kojih vam zapravo nije stalo i općenito pretrpanosti. Osim toga, doista je teško znati kako će se odvijati život u različitim prostorijama. Provedite neko vrijeme u prostoru, pratite gdje pada ranojutarnja sunčeva svjetlost i zahvaća li radno područje ili koja soba ima najbolje svjetlo gdje možete postaviti kutak za čitanje. Dobar namještaj i dekoracija nisu jeftini i trebali biste voljeti stvari koje stavite u svoj dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:58