cvijeće

Savršeno nesavršeni proljetni buket

Proljeće nam polako kuca na vrata, a to znači da se možemo početi veseliti cvjetnom šarenilu i osvježavajućem zelenilu koje će nas početi okruživati. Kako biste u potpunosti iskoristili ovo možda najljepše godišnje doba i u svoj dom unijeli što više prirode, u nastavku vam donosimo odličan primjer kako složiti savršeno nesavršeni proljetni buket kojim ćete uljepšati prostorije u svojem domu!

Potreban materijal

klasična vaza
selotejp
škare za orezivanje
osnovno zelenilo: grančice eukaliptusa, paprat, veprina
upečatljivo cvijeće: tulipani, ruže, božuri, krizanteme
zelenilo za popunjavanje: grančice stabla paprati, grane trešnje, frezija

Postupak

Tri četvrtine svoje standardne vaze napunite vodom. Pomoću prozirnog selotejpa na otvoru vaze napravite mrežu s poljima.

Ta će vam struktura pomoći da na jednostavan način rasporedite svoje biljke u vazi. Prije nego što ubacite grane u vazu uklonite lišće s dijela stabljike koji će biti u vodi jer će vam tako dulje trajati.

Kada radite s granama koje imaju deblje stabljike, odrežite ih dijagonalno kako biste im omogućili da upijaju što više vode.

Kako biste stvorili osnovnu strukturu svojeg buketa, počnite vazu popunjavati komadima koji su krupniji i granatiji. To će zelenilo stvoriti temelje vašeg cvjetnog aranžmana i uravnotežiti cijeli buket. Smjestite osnovne grane u svaki dostupni kvadrat mreže stavljajući naizmjence različite vrste grančica.

Stavite grane s većim lišćem uz rub vaze kako biste ga prekrili, a lišće eukaliptusa odlično će vam poslužiti za taj zadatak. Nastavite dodavati zelenilo sve dok ne popunite površinu vaze. Rotirajte vazu dok radite kako biste dobili dobar dojam o izgledu svojeg cvjetnog aranžmana.

On ne mora biti pravilan ni simetričan. Štoviše, nepravilan raspored i dužina listova i cvjetova omogućit će da vam buket izgleda strukturirano, ali i ležerno.

Stabljike s većim cvjetovima ili mnogo manjih cvjetića iskoristite kako biste popunili moguće praznine uz rub vaze. Ruže, jorgovani i krizanteme odlični su primjeri cvijeća koje će dodati volumen buketu pružajući suptilni element boje.

Idući korak u izgradnji vašeg buketa dodavanje je upečatljivog cvijeća koje će se isticati i privlačiti poglede svojom teksturom i jarkim bojama. Božuri i ruže uvijek su dobra opcija. Ako ciljate na prirodan izgled svojeg buketa, grupirajte cvjetove na jednoj strani te im odrežite stabljike na različitim dužinama. Time ćete stvoriti neujednačen, ali efektan izgled.

Posljednja faza dodavanje je grančica i nježnijih stabljika s cvijećem kojima ćete postići dinamičnost i raznolikost. Frezija i različite grančice odlično funkcioniraju jer stvaraju organski tok u samom aranžmanu.

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:58