MIT ILI ISTINA

Saznajte jesu li neki od prastarih mitova o čišćenju doma zapravo istiniti

 JANINE LAMONTAGNE/GETTY IMAGES
U nastavku saznajte jesu li novine doista dobre za čišćenje prozora ili može li Coca-Cola zapravo očistiti vašu WC školjku...

Dok uvijek i iznova tražimo novi i jednostavnije načine za čišćenje doma, vrijeme je da odvojimo činjenice od fikcije kada su u pitanju prastari mitovi. Alice Shaw-Beckett iz Cleanipede razotkrila je za House Beautiful neke od najčešćih dugotrajnih mitova o čišćenju. U nastavku saznajte jesu li novine doista dobre za čišćenje prozora ili može li Coca-Cola zapravo očistiti vašu WC školjku...mogli biste se iznenaditi.

image
Unsplash

1. Mit: Divlji kesteni tjeraju pauke

Presuda: Laž

Ova priča koja potječe još od starih žena je zapravo lažna, prema Shaw-Beckett. Limunov je sok, s druge strane, izvrstan prirodni repelent za paukove. „Trljanje kriški sirovog limuna oko mogućih otvora gdje bi pauk mogao ući u vašu kuću može biti dobra opcija," kaže ona. "Također možete pomiješati sok od limuna s malo vode i poprskajte pripravkom oko otvora. Pomoći će i za rješavanje paukove mreže.”

2. Mit: Čupavi brisači od perja uklanjaju prašinu

Presuda: Točna i netočna

Unatoč tome što se tradicionalni brisači prašine od perja dugo oglašavaju kao najbolja opcija za uklanjanje svakodnevnog nakupljanja prašine u vašem domu, oni zapravo samo "pomiču prašinu okolo i ne upijaju je", ističe Shaw-Beckett. Ona preporučuje višekratnu vlažnu krpu ili krpu od mikrovlakana. Međutim, ako baš volite takve brisače, Shaw-Beckett napominje da su brisači od nojeva perja dokazano vrlo učinkoviti.

image
Unsplash

3. Mit: Kora gorkog krastavca tjera mrave

Presuda: Laž

Bilo bi lijepo da je ovo zapravo učinkovit lijek za ovaj nesretni ljetni problem. Međutim, prema Shaw-Beckettu, kućni lijekovi poput ovog nemaju nikakav učinak na odbijanje mrava. Zapravo, ona upozorava da ne ostavljate ostatke hrane jer će vjerojatno privući štetnike.

4. Mit: Izbjeljivač čisti sve

Presuda: Laž

U mnogim kućanstvima izbjeljivač je glavna komponenta za čišćenje. Ali pokazalo se da nije učinkovit u čišćenju stvari kao što su površine prekrivene masnoćom, kaže Shaw-Beckett.

5. Mit: Lak za kosu će ukloniti mrlje od tinte

Presuda: Točna i netočna

Pojavljivanje mrlja od tinte na odjeći ili namještaju može biti noćna mora. Iako je lak za kosu mogao biti učinkovito rješenje za ovo u prošlosti, moderni lakovi za kosu ne sadrže alkohol, što ih čini učinkovitima u uklanjanju tinte. Umjesto toga, upozorava Shaw-Beckett, lak za kosu može dovesti do dodatnih mrlja koje će biti teško ukloniti. Umjesto toga preporučuje korištenje čistog alkohola ili alkoholnog antibakterijskog sredstva za pranje ruku.

image
Unsplash

6. Mit: Coca-Cola može očistiti vaš WC

Presuda: Istina

Možda ćete biti iznenađeni (i pomalo zgroženi što ste točno pili!) kad čujete da je Coca-Cola zapravo učinkovit lijek za čišćenje vašeg WC-a. Shaw-Beckett objašnjava da je učinkovitost ove metode posljedica visoke razine kiseline u napitku, što može pomoći u razbijanju prljavštine i promjene boje u vašem WC-u. "S obzirom na to, postoje i druga rješenja koja su brža i učinkovitija", kaže ona. "Cola-Cola bi morala stajati u posudi barem nekoliko sati (po mogućnosti preko noći), a vi biste je ipak morali ribati. Stoga biste mogli jednostavno uložiti u dobar sprej za dezinfekciju, neko tekuće sredstvo za čišćenje WC-a i izbjeljivač.”

7. Mit: Novine prozorima daju sjaj bez mrlja

Presuda: Laž

Prije godinu dana ova bi metoda bila istinita, ali materijal od kojeg su novine sada nije dovoljno čvrst da izdrži potpuno čišćenje prozora. "Osim toga, tinta koja se danas koristi je drugačija i može ostaviti talog na prozoru", upozorava Shaw-Beckett. "Korištenje dobre krpe od mikrovlakana obavit će posao jednako dobro, ako ne i bolje", objašnjava ona.

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. Mit: Ocat je učinkovito univerzalno sredstvo za čišćenje

Presuda: Laž

Ocat dobro djeluje na većini površina, ali ne na svim. Shaw-Beckett upozorava da bi korištenje octa na prirodnim površinama poput drveta, granita ili mramora moglo oštetiti proizvode.

9. Mit: Osvježivač zraka pomaže u čišćenju zraka

Presuda: Laž

"Sve što osvježivač zraka radi je prikrivanje lošeg mirisa u prostoriji tako što joj da lijepi miris, a ne čisti", kaže Shaw-Beckett. Ona preporučuje korištenje pročišćivača zraka ili jednostavno otvaranje prozora kako bi ušao svježi zrak umjesto pokušaja prikrivanja mirisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:07