5 PRIMJERA

Saznajte kako iskoristiti puni potencijal kućanskih uređaja i uštedijeti novac

 /SHUTTERSTOCK
Pogledajte ove praktične savjete kako biste iz svojih uređaja izvukli najbolje performanse, a pritom smanjili opterećenje za okoliš i svoj džep

Naši su domovi ispunjeni modernim značajkama osmišljenima da život čine lakšim. Ipak, s gorućim izazovom klimatskih promjena i stalnom težnjom za uštedom troškova, pronalaženje energetski učinkovitih načina za rad naših uređaja postalo je najvažnije.

Pogledajte ove praktične savjete kako biste iz svojih uređaja izvukli najbolje performanse, a pritom smanjili opterećenje za okoliš i svoj džep.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Maksimalno iskoristite potencijal svoje perilice rublja

Perilica rublja stoji u većini domova, ali mnogi možda neće shvatiti njezinu moć uštede energije.

Skrivena moć hladne vode

Iako naizgled beznačajan, čin odabira hladnog pranja može biti otkriće. Odbacivanjem grijača i prihvaćanjem hladnoće, možete smanjiti potrošnju energije do 90%. Neki strojevi imaju postavku potpuno hladnog pranja, ili drugi imaju ‘hladni‘ način rada koji koristi minimalno zagrijavanje.

Moderni deterdženti sada mogu učinkovito prati na nižim temperaturama. Štoviše, pranje obojenih odjevnih predmeta u hladnoj vodi također može pomoći u njihovom očuvanju, osiguravajući da dulje ostanu kao novi.

Odlučite se za veću brzinu centrifuge

Korištenje veće brzine centrifuge izvlači više vode iz vaše odjeće, skraćuje vrijeme sušenja i time smanjuje potrošnju energije pri sušenju u zatvorenom prostoru.

Istražite priručnik za svoj stroj i otkrijete njegove optimalne postavke centrifuge za različite vrste i težine odjeće. Time ćete izbjeći oštećenje odjeće na račun kraćeg vremena sušenja. Svaki stroj će biti malo drugačiji, ali općenito pamuk može podnijeti veću brzinu centrifuge (oko 1400 okretaja u minuti), a osjetljivo rublje oko 400 okretaja u minuti.

2. Dinamički duo: grijani stalak za odjeću i odvlaživač zraka

Opraštanje od sušilice rublja moglo bi se činiti radikalno, ali u gradu je novi dinamični duo – grijani stalak za odjeću u kombinaciji s odvlaživačem zraka.

Iskoristite snagu grijanog stalka za odjeću

Za razliku od sušilica rublja, koje rade na silu i toplinu, grijani stalci nježno zagrijavaju vašu odjeću, čuvajući njezina vlakna. Energetski su učinkoviti, posebno kada se koriste u kombinaciji s mjeračima vremena. Ovaj dodatak domu također je iznenađujuće prostran, prima pristojnu količinu rublja bez zauzimanja puno prostora.

image
/SHUTTERSTOCK

Udružite se s odvlaživačem zraka

Odvlaživač sjajno nadopunjuje grijani stalak. Izvlačenjem viška vlage iz zraka, odvlaživač ubrzava proces sušenja i sprječava vlagu, plijesan i posljedične neugodne mirise. To je sjajan način da osigurate brz proces sušenja u zatvorenom prostoru bez visokih računa za energiju povezanih sa sušilicama rublja.

3. Učinkovitost perilice posuđa: Operite posuđe bez ispiranja

Pouzdana perilica posuđa, iako dragulj u kućanstvu, može prilično crpiti energiju. Optimizirajte njezinu upotrebu:

Funkcija pola opterećenja: Vaš novi najbolji prijatelj

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne morate čekati da se perilica posuđa napuni do kraja da biste ju pokrenuli. Mnogi moderni strojevi mogu se pohvaliti izvrsnom funkcijom pola punjenja koja prilagođava potrošnju vode i energije, osiguravajući vrhunsko čišćenje uz očuvanje resursa.

image
/SHUTTERSTOCK

Odaberite opciju sušenja na zraku

Prebacivanje na sušenje na zraku može napraviti veliku razliku. Ostavljajući vrata perilice posuđa odškrinuta nakon pranja, puštate prirodu da ide svojim tijekom, smanjujući potrošnju energije i troškove.

4. Učinkovitost hladnjaka: Hladite hranu, a ne novčanik

Naši hladnjaci, koji neumorno rade 24/7, mogu biti gutači energije ako nisu optimizirani.

Pronađite optimalnu postavku temperature

Prema Domestic and General, trebali biste se pobrinuti da se temperatura vašeg hladnjaka kreće između 3°C i 5°C, dok je zamrzivač postojano na -18°C. Pretjerano hlađenje može naglo povećati potrošnju energije bez dodavanja ikakvih prednosti očuvanja. Držite pri ruci toplomjer kako biste kontrolirali temperaturu.

Redovito odmrzavajte

Zamrzivač pun leda je energetski ponor. Učinite rutinom povremeno odmrzavanje, osiguravajući optimalan rad vašeg uređaja bez suvišnog gubitka energije.

5. Učinkovitost pećnice: kuhajte svoje obroke, a ne svoj budžet

Vaša pouzdana pećnica, srce mnogih kulinarskih avantura, može biti majstor energetske učinkovitosti ako se pravilno koristii.

Prigrlite postavku konvekcije

Pećnice s funkcijom konvekcije cirkuliraju zrak, osiguravajući ravnomjerno i brzo kuhanje. Ovo ne samo da poboljšava vaša jela, već i skraćuje vrijeme kuhanja, štedeći energiju u procesu.

Kuhanje u serijama: pametan izbor

Kuhanje obroka u serijama i hlađenje ili zamrzavanje viška može biti ušteda energije i vremena. Podgrijavanje ovih domaćih poslastica energetski je učinkovitije od kuhanja svaki put iznova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:22