Uradi sam

Saznajte kako obojiti tkaninu shibori metodom!

Ako nas pitate što bismo ovoga trena voljeli raditi, jednoglasno bi se odlučili za shibori bojenje tkanine. Shibori je japanski izraz za nekoliko različitih metoda bojenja tkanine s uzorkom: vezenjem, šivanjem, preklapanjem, uvrtanjem, savijanjem ili stiskanjem.

Postoji bezbroj načina na koji možete vezati tkaninu i svaki od načina rezultira vrlo različitim uzorcima. U osamdestima je postojalo više od pedeset različitih vrsta shibori tehnika. U nastavku pogledajte neke od njih.

Što vam je potrebno: naručite preko Amazona Indigo Dye Kit koji sadrži gotovo sve što vam je potrebno: staklenku indigo boje, sredstvo za reduciranje koje se miješa s bojom, gumice i komade drva. Osim navedenog potrebno vam je: kamenje, štap, bijela tkanina i trebali biste nositi rukavice prilikom rada s bojama.

Za pripremu indigo kupke ispunite kantu ili posudu sa 4 litre vode. Dodajte u nju indigo boje i promiješajte lagano. Nakon toga dodajte sredstvo za redukciju u šalicu vruće vode i miješajte dok se ne otopi, a zatim dodajte u posudu s bojom. Miješajte sve dok se boja temeljito ne izmiješa, a zatim je pokritijte i pustite da stoji od pola sata do sat vremena, što vam ostavlja dovoljno vremena da vežete tkaninu koju ćete bojiti.

Prva metoda uključuje omatanje tkanine oko valjkastog objekta i vezanje gumicama.

U drugoj metodi preklopite tkaninu kao harmoniku, zatim je presavinite na pola nekoliko puta i stisnite poput sendviča komadima drveta s vanjske strane.

Posljednja metoda uključuje vezivanje predmeta (najbolje kamenje) za stvaranje kružnog oblika.

Zatim stavite svoje tkanine u posudu s bojom. Napomena: što dulje držite tkaninu u boji, tamnija će nijansa indiga biti.

Primijetit ćete da je boja tkanine u zelenkasto-žutoj nijansi. Ali ne očajavajte! Jedan od najzanimljivijih aspekata bojenje s indigom jest da boja poplavi tek kada dođe u kontakt s kisikom. Možete promatrati kako se tkanina u boji živog vapna i zelenoj pretvara u plavu u roku od nekoliko minuta pred vašim očima.

Nakon što uklonite tkaninu iz boje, pustite je neka odstoji oko pola sata prije nego što uklonite poveznice (gumice).

Kada uklonite gumene spojeve, vidjet ćete bijele površine na tkanini koje nisu zahvaćene bojom.

U nastavku pogledajte kakve sve genijalne uzorke možete dobiti za najrazličitije tekstilne predmete. Sretno!

Pošaljite nam fotografije, voljeli bismo vidjeti rezultate!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:17