
Ako ste ikada počeli vaditi posuđe iz perilice i izvukli čašu koja je ostala zamagljena, ali ne od pare, nego je na sebi zadržala taj jedan magloviti sloj, to zna biti jako frustrirajuće. Ta bi čaša trebala izaći blistava, a ne zamagljena!
Evo zašto se to događa i, što je još važnije, kako to popraviti.
Zašto se staklo zamuti
Najvjerojatnije je krivac za mutno stakleno posuđe tvrda voda koja na dva načina uništava vašu staklenu posudu: Prvo, minerali u tvrdoj vodi mogu za sobom ostaviti mutni talog. Drugo, tvrda voda manje je učinkovita od meke vode pri ispiranju sapuna i prljave vode, što također rezultira zamućenim staklom.
Postoji još jedan problem, a to je nagrizanje, ali to nažalost nije rješivo. Nagrizanje uzrokuje nekoliko stvari - prekomjerno vruća voda, premekana voda, previše deterdženta ili pretjerano čišćenje posuđa prije nego što ga stavite u perilicu – ove stvari možete spriječiti, pa pokušajte upotrijebiti manje deterdženta (ili blaže vrste), smanjiti prethodno pranje i provjeravati toplinu perilice posuđa.
Što možete učiniti da biste spriječili zamućeno staklo na posuđu
Ako je tvrda voda vaš problem (a to obično jest!), Možete ga spriječiti provjerom koliko (ili, točnije, koliko malo) deterdženta za pranje posuđa koristite. Pokušajte više ili manje da biste dobili ispravnu količinu. I također upotrijebite sredstvo za ispiranje i prilagodite temperaturu u perilici posuđa.
Kako očistiti zamućeno staklo:
Trebati će vam bijeli ocat i krpa.
Upute:
Napunite posudu, sudoper ili kantu razrijeđenom otopinom octa. Neka bude jednak omjer vode i octa u posudi.
Stavite staklene posude, čaše i sve ostalo staklo koje je zamućeno u tu otopinu i pustite da se namače 30 minuta.
Izvadite jednu čašu iz otopine i isperite je. Ako je i dalje mutna vratite je na još 30 minuta.
Ponovno testirajte čaše tako da ih isperete. Ako je dobro, izvadite sve predmete i isperite ih toplom vodom
Upotrijebite čistu krpu za suđe, ribajući sve ostatke naslaga tvrde vode koji bi mogli ostati.