TRIKOVI S BOJAMA

Saznajte kako se dizajneri interijera koriste bojama da bi kreirali genijalne prostore

 Living4media
Pronašli smo za vas što kaže 10 dizajnera interijera kako se domišljato poigrati s bojama

Iako bojanje zidova izgleda kao sasvim jednostavan posao puno toga može poći po krivu kad se jednom uhvatite u koštac s tim zadatkom. Nova boja na zidovima može u potpunosti promijeniti izgled prostora. Zato, ako ste jedni od onih koji ne žele samo bijele zidove, potrebno je napravit dobru pripremu prije nego započnete s bojanjem. Prije svega potrebno je istražiti koju boju želite i kakve sve nijanse te boje postoje, zatim provjeriti kako će ta boja izgledati u vašem prostoru ovisno o kvadraturi i prirodnom osvjetljenju koje prostor posjeduje i na kraju, ali ništa manje važno, nužno je uskladiti odabranu boju s namještajem koji se nalazi u domu ili ga tek planirate kupiti tako da biste u konačnici imali stilski uređen stan, a ne radionicu "uradi sam" koja nije imala baš najbolji uspjeh.

Pronašli smo za vas što kaže 10 dizajnera interijera kako se domišljato poigrati s bojama tako da one budu glavni dekor u prostoriji i da daju karakter vašem domu na jednom drugom levelu.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. KOMBINACIJA DVIJE BOJE ZA DINAMIČAN IZGLED

Alex Halloway, kreativni direktor hollowayli predlaže da napravite horizontalnu liniju i kombinirate dvije boje koje se nadopunjuju, na taj način ćete obogatiti izgled prostora te mu dati dinamiku. Ovo rješenje možete podići na malo veću razinu kombinirajući boje luksuznijih tekstura. Odabir ovakve kombinacije omogućuje vam da se odlučite i na malo odvažnije i tamnije boje, koje u gornjem dijelu prostora, bliže stropu, možete kombinirati sa svijetlijom bojom i samim time prostoru dati prirodno osvjetljenje i dobar kontrast.

image
Holloway Li

2. STVORITE KONTRAST

Ako želite stvoriti izrazit kontrast u prostoru uz pomoć boja postoje poprilično efektni načini kako to učiniti. Sophie Rose iz studio-thorn kaže da zasštitna traka za bojanje ima i višu svrhu ako želite. U jednom svom projektu pomoću zaštitne trake napravili su granicu između dvije boje na zidovima, a nakon uklanjanja trake crtu su ostavili netaknutu tako da doista ostavlja dojam da je napravljenja granica između ta dva dijela i ujedno još više naglasila njihov odnos.

image
Red Deer x Studio Thorn

3. IGRAJTE SE

-Volimo moć koju ima boja da poremeti sve u prostoriji - izjavljuju iz studija 2lgstudio. Ne morate slijediti zadane norme i crte, eksperimentiranje s bojama jako često može donijeti jako dobre rezulatate, zato nemojte se bojati. Jordan Cluroe i Russell Whitehead su se u jednom svom projektu odlučili na malo neobično rješenje i umjesto klasične ravne crte kao razgraničenja između boja oni su povukli jednu valovitu i nisu stali samo na tome, nego su ujedno obojali i vrata u jednaku boju zidova i na taj način postigli jako dojmljiv prostor. Dizjaneri iz 2LGstudija baš vole eksperimentirati pa i vas potiču na to.

image
2LG

4 NE ZABORAVITE NA STROP

U skoro svakom bojanju svi nekako zaboravljamo taj peti zid koji ujedno ima i najveću utjecaj na izgled prostorije ako se nađe u drugoj boji. Želite li pojačati dojam kreativnog prostora nikako ne smijete zaboraviti stropu dati posebnu boju. - Ako zanemarite strop to je kao da ste obukli pogrešne cipele na dobro osmišljenu kombinaciju odjeće - kaže dizajnerica interijera natalietredgett. Odlučite se za tamniju boju stropa jer ona čini da prostor izgleda viši nego što jest, a ujedno mu daje i dubinu, rubovi neka budu u nešto svjetlijim nijansama tako da postignete razigranost. Bojanje samo stropa je poprilično jednostavan i brz zadatak, a ima sposobnost transformirati prostor u potpunosti.

image
Natalie Tredgett

5. ŽIVE BOJE U MALIM PROSTORIMA

Osim što mijenjaju izgled prostora, poznato je da boje uvelike utječu u na raspoloženje. Stoga ne bježite od živih boja koje mogu utjecati na vaš dan. Nije nužno da bojite velike površine u takve boje i samo jedan zid može učiniti mnogo. Charlotte Rey iz campbell-rey daje prijedlog da ulazni dio u svom domu obojate u boju senfa koja pršti optimizmom. Manji prostori poput knjižnice, bara ili hodnika obojani u optimistične boje mogu se pretvoriti u male kutije s nakitom koje savršeno reflektiraju sunčevu svjetlost i automatski čine da se osjećate boje samo prolazeći kroz njih.

image
Campbell Rey

6. VIŠE NIJANSI

Ako niste od onih koji žele davati hrabre izjave uz pomoć boja, ali ne žele da sve bude jednolično, neka vaš izbor budu neutralne boje u više nijansi. Kombinacija više nijansi neutralnih boja može dati dubinu i ozbiljnost prostoru. Fred Rigby iz fredrigbystudio preporučuje da u ovom odabiru strop ipak ostavite bijelim tako da se uz pomoć refleksije svjetla ipak te nijanse vide onako kako želite.

image
Fred Rigby

7. STVORITE ATMOSFERU UZ POMOĆ BOJA

- Opsesivna sam kad su u pitanju vapnene boje koje se inače tradicionalno koriste u kihinjama i kupaonicama jer dobro apsorbiraju vlagu, ali njihova estetika u drugim prostorima je nenadmašna - kaže Petra Arko iz bergmanandmar.com. To su u potpunosti prirodne boje s istim takvim pigmentima. Nanošenje ovih boja je drugačije od uobičajenog i konačni rezultata je nesavršeno savršenstvo.

image
Bergman and Marr

8. BOJA ZA RASPOLOŽENJE

Kod odabira boja razmišljajte prevenstveno koje osjećaje želite potaknuti. U prostoru koji vas dočekuje raširenih ruku i zrači bliskošću, dizajner interijera franhickman se odlučuje za kremaste i pastelne boje. U ovom slučaju slažite paletu boja koje nisu snažne svojim izgledom, ali u kombinaciji više nijansi stvorit će se prisna atmosfera.

image
Fran Hickman

9. CRNA ZA PROSTRANOST

Rose Murray iz thesewhitewalls daje pomalo neuobičajen savjet koji je samostalno provjerila u svome domu. U slučaju da posjedujete malu kupaonicu bez prozora jako često ćete se naći u situaciji da ju cijelu obojate samo u bijelu boju, ali Rose kaže da to ne radite, nego da napravite upravo suprotno i odlučite se hrabro za crnu boju. Ova dizajnerica je obojala cijeli prostor, uključujući strop i zaključila kako ga je s novim izgledom učinila prostranijim na način da crna boja vizualno briše rubove zidova. Tomu svemu dodajte razigrane pločice na podu i dobit ćete prostor kojemu će se diviti svi vaši gosti.

image
TRIGGERPHOTO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

10. ZONE U STANU OZNAČENE BOJAMA

Nije nužno da su vam boje ujednačene kroz cijeli stan. Slobodno se opustite i napravite različite zone u stanu tako što ćete ih obojati u drugačiju boju ili nijansu. - Ovakav postupak daje osobnost svakom prostoru kao i cjelini, a ima i neku dramu u sebi koju svi volimo - kaže Ester Bruzkus iz esterbruzkus

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 10:45