DA MALO BUDE VELIKO

Saznajte koje pogreške radite kada uređujete male prostore i kako ih ispraviti

 SISOJE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Donosimo male trikove, drugačije načine kako napraviti raspored namještaj i sitne dizajnerske igre

Živjeti u malim prostorima može biti jako zanimljivo, ali također ponekad i izazovno. Pogotovo kada je u pitanju uređivanje tog malog prostora, naći onu pravu mjeru između stilski uređenog stana i onoga koji je praktičan može stvoriti glavobolju i najboljim arhitektima. Znati koji uzorci se dobro slažu nije dovoljno da biste dobro uredili tih malo kvadrata koje posjedujete. Biti kreativan i domišljat je ono što male stanove čini dobro uređenima, a za takvo nešto morate znati par dizajnerskih trikova.

Ako smatrate da svoj mali stančić ili kuću niste iskoristili na najbolji mogući način, mi smo istražili što kažu stručnjaci kako se maksimalno može iskoristiti takav prostor. Saznajte male trikove, drugačije načine kako napraviti raspored namještaj i sitne dizajnerske igre kako biste stvorili mali slatki i funkcionalni dom. Pročitajte o pogreškama koje možda trenutno radite i savjetima koji će vam pomoći da svoj mali prostor vratite na pravi put.

image
MIXETTO/GETTY IMAGES

Raspored namještaja

Vaš prvi instinkt pri uređivanju male dnevne sobe (ili bilo kojeg sičušnog prostora) možda je gurnuti sav svoj namještaj na zidove kako biste stvorili prostor u sredini sobe. Iako je ovaj potez logičan, stručnjaci kažu da ova strategija zapravo može imati suprotan učinak. Postavljanje namještaja uza zidove kako bi pokušali maksimizirati prostor česta je pogreška zbog koje prostor izgleda manjim. Čineći to, uklanjate prijeko potrebnu dubinu i dimenziju koju namještaj donosi u prostor. Napravite malo razmaka između zida i namještaja kako biste stvorili iluziju veće sobe - preporučuje Shanty Wijaya, osnivač i kreativni direktor allprace

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prostori za pohranu rađeni po mjeri

Istina je da sve što nosi uz sebe naziv - "rađeno po mjeri" je naravno i skuplje, ali kada se radi o malim prostorima to je svakako dobro potrošen novac. Namještaj za pohranu određenih stvari kupljen u trgovini može biti odlično rješenje, ali s obzirom na to da vi morate paziti na svaki centimetar svoga stana, puno bolje rješenje je naručiti namještaj koji je u potpunosti prilagođen vašem prostoru.- Dobro rješenje za pohranu stvari u malim prostorima će ispuniti vaše potrebe i odrediti mjesto za sve - napominje Regan Baker, dizajnerica i vlasnica tvrtke reganbakerdesign. Dobro bi bilo i ne žuriti s odlukama, nego tek nakon nekog vremena provedenog u prostoru kad vidite kako stvari funkcioniraju možete donijeti najbolju odluku o sustavu za pohranjivanje.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Proizvodi dvostruke namjene

Kad živite u malom prostoru jako često ćete se susretati s proizvodima koji imaju više funkcija. Ako imate kauč ili stolić za kavu koji obavljaju samo posao za koji su namijenjeni, velika je vjerojatnost da ćete propustiti neka učinkovita rješenja za pohranu i uštedu prostora. - Višenamjenski komadi su neophodni pri dizajniranju malog prostora ili za ugodan boravku u njemu - kažu John Kim i Tai Moy, suvlasnici i dizajneri u studiju kmystudios. Pronađite namještaj koji može obavljati dvostruke zadatke i stilizirajte ga u svom stanu na način koji najbolje iskorištava vaš prostor. Stol za kavu se brzo može pretvoriti u stol za blagovanje uz pomoć pomične daske ispod stola.

image
OKSANA_BONDAR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Stilovi osvjetljenja prostora

Svaki dizajner zna da rasvjeta može stvoriti, ali jednako tako i uništiti prostor bez obzira na veličinu. Međutim, osvjetljenje je još važnije kod dizajniranja malog prostora. - Prekomjerno osvjetljenje malog prostora može biti velika pogreška, objašnjava dvojac iz kmystudios. Umjesto da se pomoću osvjetljenja stvaraju zone obično se susrećemo s generičkim svjetiljkama ili središnjom stropnom svjetiljkom koja stvara prejako svjetlo. Odlučite se za različite vrste osvjetljenja u malim prostorima, poput svjetiljke za čitanje u kutu, svjetiljki oko slika ili fotografija ili visećih lustera koji stvaraju blagu svjetlost nad stolovima ili ravnim površinama kako bi stvorili dubinu i pružili ugodan prostor. I naravno, ne zaboravite zrcala, njihova sposobnost reflektiranja svjetlosti može učiniti čudo u malom prostoru.

Previše dekora

Što se tiče opremanja vašeg malog prostora, manje je uistinu više. Imajte na umu da možda nećete moći uklopiti sav zamišljeni namještaj u vaš dnevni boravak. Ne postoji pravilo koje kaže da svaki takav prostor treba imati dva kauča, fotelju, ​​pomoćni stolić i stol. Jako čest problem u uređivanju malih prostora je smještanje previše namještaja. Slobodno zamijenite dvije stolice za jednu i na taj način vizualno olakšajte prostor.

image
SISOJE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Podjela prostora

Iako ima smisla vizualno podijeliti otvorene tlocrte u većim domovima, to u manjem prostoru zapravo može dovesti do toga da prostor izgleda manje kompaktno i nefunkcionalno. Što god radili, nemojte razdvajati prostor. Učiniti bilo koji mali prostor većim znači prevariti oko i stvoriti iluziju, stoga birajte niži namještaj kako bi se povećala vertikalna prostranost i obojajte prostor jednobojnim nijansama koje prostor čine ujedinjenim i vizualno prostranijim.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Važnost zidova

Svaki je centimetar važan u malom prostoru, čak i onaj koji je na zidu. Kako biste svoj dom uistinu iskoristili u potpunosti, ne previdite vertikalne mogućnost vašeg prostora. Najbolji način za održavanje malog prostora je posvetiti što više mjesta odlaganju stvari na policama. Važno je spojiti oblik i funkciju, to može biti odabir dobrih polica ili stvaranja niša u prostoru. Važno je sakriti nered i eliminirati potrebu za dodatnim komadima namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:00