Malo drugačije stvari u bubnju

Saznajte što sve možete oprati u perilici rublja (osim rublja). Popis će vas iznenaditi!

 /SHUTTERSTOCK
Vjerojatno niste znali ali perilica rublja je stroj koji super može očistiti brojne predmete u kućanstvu

Izumitelji perilice rublja teško da su mogli zamisliti što će sve završiti u bubnju njihovog izuma. Mislimo, naravno, na stvari koje nisu rublje. Takvi neki eksperimenti loše su završili u mnogim kućanstvima, pa se stroj, u najboljem slučaju, morao popraviti, a stvari baciti u otpad. Ali metoda pokušaja i pogrešaka ipak daje rezultate, pa sada ipak znamo što se točno može prati u perilici rublja. Mislimo na neobične predmete koji se obično čiste na potpuno drugačiji način. Na primjer, kuhinjski pribor i sportska oprema. Ovakvi trikovi izvrstan su način da uštedite vrijeme na čišćenju. Evo popisa!

image
/SHUTTERSTOCK

Plastične posude

Perilica rublja bez problema može zamijeniti perilicu posuđa, ali samo kada je u pitanju plastično posuđe. Ne pokušavajte prati staklo i keramiku! Uklonite ostatke hrane, stavite posuđe u bubanj, dodajte deterdžent za pranje posuđa i uključite program za osjetljivo pranje. Ne zaboravite isključiti ciklus centrifuge jer će se u suprotnom posuđe oštetiti. Tako ćete dobiti čiste i dezinficirane posude.

image
/SHUTTERSTOCK

Silikonski kuhinjski pribor

Na sličan način možete prati razne silikonske stvari. Tvrdokorne mrlje teško je ukloniti ručno. Stoga slobodno umetnite kalupe i lopatice u bubanj – i uključite perilicu rublja.

image
/SHUTTERSTOCK

Prostorika za jogu i auto tepih

Postalo je vrlo popularno vježbati jogu kod kuće. Za vježbe na podu potrebna je posebna prostirka koju je potrebno čistiti kako se štetne bakterije ne bi širile po njoj. A perilica za rublje je vrlo prikladna za to. Stavite ih na program za osjetljivo pranje, s minimalnom temperaturom i bez centrifuge. Čistu prostirku dobro obrišite ručnikom i ostavite da se osuši. Tek kad se potpuno osuši, zarolajte i spremite do upotrebe. Isto tako, Gumene i tekstilne auto tepihe ili otirače možete prati i u perilici rublja. Samo pazite da na njima nema blata ili krhotina.

image
/SHUTTERSTOCK

Igračke i kocke

Sigurno ste već prali plišane igračke u perilici, ali niste se sjetili da na taj način možete prati i mnoge druge. Plastične igračke također zahtijevaju čišćenje, a sigurno ne želite ručno prati svaki detalj. Evo ideje: sakupite ih i čvrsto zatvorite u posebnu vrećicu – i operite ih u perilici rublja. Brzo, jednostavno i učinkovito!

image
/SHUTTERSTOCK

Spužva za kupanje i zavjesa za tuš-kadu

Iako redovito koristite spužvicu za kupanje, klice se i dalje skupljaju i razmnožavaju na njoj. Dobra stara perilica rublja odlično će ju dezinficirati, a isto tako dezinficirat će i zavjesu zatuš- kadu. Preporuča se to činiti barem dva puta mjesečno jer bakterije vole topla i vlažna mjesta.

Ruksaci i torbe

Kada raspakiramo prljavu sportsku obuću i prosute namirnice, ne preostaje nam ništa drugo nego oprati ruksak ili torbu. Obavezno izvadite sve iz džepova, zatvorite sve patentne zatvarače, zalijepite čičak i uklonite ukrasne elemente koji se mogu skinuti. I već znate pravila za pranje neobičnih stvari.

image
/SHUTTERSTOCK

Pribor za kućne ljubimce

Ako vaš ljubimac ima sintetičku ogrlicu ili povodac, možete ih sigurno prati u perilici rublja. Svaki tjedan operite u stroju sve što pripada životinji - ne samo ogrlice i povodce, već i prostirke, krevete i deke jer tako čuvate zdravlje svog ljubimca.

UGG čizme

Čizme UGG se nose zimi, uz tajice i tople čarape. Noga se na toj vrućini neminovno znoji. Kako biste izbjegli neugodne mirise i nakupljanje bakterija u krznu, ovakve čizme perite u perilici, na programu za osjetljivo rublje i samo hladnom vodom. Centrifuga i sušenje ne dolaze u obzir!

image
/SHUTTERSTOCK

Podloga za miša

Priznajte, pijete li kavu ili čaj za kompjuterom? Zaboravljate oprati ruke kad izađete van? Ne brišete svoj stol redovito? Zamislite što ostaje na vašoj podlozi za miša! Pravilo pranja: podlogu obavezno staviti u vrećicu za rublje, uključiti program za osjetljivo pranje i postaviti na srednju temperaturu (40 stupnjeva).

image
/SHUTTERSTOCK

Pribor za kosu

Dodaci za kosu, kao što su gumene trake, elastične trake i mekane vezice, upijaju masnoću kože, znoj, skupljaju prašinu i bakterije. Kako bi vaša kosa bila zdrava, a gumice lijepe i čiste, perite ih u perilici, ali ih obavezno stavite u vrećicu za pranje.

Jastuk

Jastuk skuplja znoj, kožnu masnoću, grinje, ostatke kozmetike, pa se na njemu razmnožavaju patogene bakterije i svi ostali mikrobi. Ako imate jastuk od prirodnog perja i paperja, zaboravite na strojno pranje i obratite se posebnim tvrtkama koje će vašu posteljinu očistiti bez oštećenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Ali jastuci punjeni sintetikom (silikonska vlakna, memorijska pjena, spužva, poliester itd.) dobro podnose pranje u perilici uz ove parametre:

-program za fino rublje ili ručno pranje

-temperatura do 40 stupnjeva

-do 1000 okretaja u minuti

-dodatno ispiranje

Jastuk se stavlja u stroj bez jastučnice, osim one koja se uz njega isporučuje u tvornici. Bubanj nije potrebno puniti do kraja, tako da u jednom ciklusu možete oprati jedan do dva jastuka. U bubanj treba staviti i posebne kuglice za pranje koje omogućuju da jastuk zadrži svoj oblik. Tekući deterdžent ulijte u odjeljak za prašak.

Jastuk sušite na terasi, izložen suncu ili u dobro prozračenoj prostoriji. Jastuke i posteljinu također treba provjetravati i izlagati sunčevoj svjetlosti jer sunčeva svjetlost ubija bakterije.

Ovo nipošto nije potpuni popis onoga što se može prati u perilici rublja. Neki domišljati vikendaši čak peru voće i povrće u perilici. Sigurno i vi imate neke svoje trikove pa nam u komentarima napišite što se još može prati u perilici rublja. Samo se suzdržite od opasnih eksperimenata! Bolje je učiti na tuđim greškama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 15:56