SVAKA KUNA JE BITNA

Saznali smo kako ostati unutar dostupnog i planiranog proračuna za rekonstrukciju doma

 ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES
Dok gledate prostor golim okom ne možete ni naslutiti što se možda skriva iza zidova ili u instalacijama

Rekonstrukcija doma ponekad, nažalost, može biti bure bez dna. Dok gledate prostor golim okom ne možete ni naslutiti što se možda skriva iza zidova ili u instalacijama, nije vašE oko krivo tome, mnogi sturčnjaci se jako častE u projektima susreću s nepredviđenim situacijama koje znaju uvećati budžet i za nekoliko puta. Da bi ste izbjegli ovakve situacije nužno je dobro se pripremiti. Donosimo vam kako izbjeći nepredviđene troškove kod uređenja doma.

image
DEMAERRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Raščlanite proračun

Bez obzira obnavljate li zbog dobiti ili užitka, vrlo je lako podcijeniti troškove koji su povezani za to. Ako vam je proračun ograničen, moguće je da si nećete moći priuštiti završne dijelove koji mogu biti vrlo važni za konačni izgled. Tijekom faze planiranja detaljno raščlanite svoj proračun - na taj će način biti manje vjerojatno da ćete ga premašiti tijekom gradnje. Također će vam omogućiti da budete realni u pogledu onoga što možete, a što ne možete postići. I ne zaboravite na skrivene troškove obnove, poput rušenja i čišćenja mjesta.

image
ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES

Imajte najgore na umu

Kompletan pregled prostora prije obnove je izrazito važan. Izvršavanje temeljite inspekcije prije početka pomaže vam da unaprijed otkrijete probleme poput azbesta ili neispravnih vodovodnih instalacija i time onda lakše predvidite potrošnju. Upamtite, uvijek očekujte neka iznenađenja i planirajte ih, bez obzira na to koliko dobru inspekciju napravili. Ostavite dio novca za to.

image
VLADIMIR VLADIMIROV/GETTY IMAGES

Ne pretjerujte

Ne ulazite u svaku obnovu misleći da sve treba promjeniti. Jedan od vaših prvih koraka pri sastavljanju plana obnove jest vidjeti što je netaknuto i što može ostati. To je tanka crta, očito - morate biti sigurni da niste sentimentalni i ne idete predaleko s obnovom i povezanim troškovima. Ali ako će postojeće podne pločice u kupaonici funkcionirati s novim izgledom, zašto ih uklanjati? Proizvodi i vrijeme su novac.

image
LISA5201/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti:

Možete li zadržati isti raspored kuhinje i kupaonice kako ne biste morali ići na premještanje cijevi i struje (što može biti skupo)? Što možete obnoviti samo svježim slojem boje? Možete li kuhinjske ormariće uljepšati novim ručkama? Možete li polirati postojeće drvene podove?

I na kraju budite otvoreni i kreativni, premještajte novac iz jednog dijela u drugi, ovisno o potrebama, uštedite gdje možete pa to premjestite za druge potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:29