KORAK PO KORAK

Saznali smo što kažu stručnjaci kako ispravno dubinski očisitit tepih ovisno o njegovom sastavu

 DELIHAYAT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Tepisi imaju nekoliko bitnih funkcija, ali sukladno tomu i više različitih načina čišćenja

Povijest ručne izrade tepiha seže u daleku prošlost – najstariji očuvani primjerak, tepih Pazirik, datira s početka 7. stoljeća prije Krista. U početku su tepisi imali funkciju održavanja topline i ugodnosti spavanja nomadskih naroda, dok u srednjem vijeku razvojem tehnologije i komunikacije primaju dodatne uloge estetike, kolorativne komplementarnosti namještaja, atmosfere i toplog ugođaja doma. Naravno, zadržali su svoje osnovne značajke toplinske i zvučne izolacije, povećanja komfora hodanja te ne najmanje važno – ekskluzivnosti, prestiža i društvenog statusa.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Neki ih vole, neki ne, u to nećemo ulaziti. Puno je prednosti, ali isto tako i mana koje tepisi nose sa sobom. Kao što smo napomenuli u uvodu, njihove funkcije poput toplinske i zvučne izolacije su izrazito bitne, također njihova važna funkcija u dekoriranju prostora je neizbježna stavka, ali kada je u pitanju samo čišćenje tepiha ponekad poželimo da su nam domovi ipak bez njih. Ovisno o sastavu tepiha svaki zahtjeva uglavnom drugačije dubinsko čišćenje; vuneni su još donekle najlaški za održavanje jer se lako operu uz pomoć detrdženata za vunu; svileni mogu biti očišćeni uz pomoć alkoholnog octa i vode; oni od poliestera također će biti dobro očišćeni s jednostavnim detrdžentom za vunu; dok oni pamučni ako nisu preveliki mogu biti oprani čak i u preilici; posebniji materijali poput jute ne podnose vodu pa je preporuka za njih da ih ipak odnesete stručnjacima.

image
FOTOSTORM/GETTY IMAGES

Očigledno je to da svaki dan hodate po tepisima i samim time je neizbježno da se na njima nakuplja velika količina prljavštine te ih je potrebno temeljito očistiti barem dva puta godišnje, ali to isto ovisi o vašem kućanstvu - koliko djece i kućnih ljubimaca imate. Osim redovnog usisavanja, svaka dva do tri dana, mi smo istražili i kako dubinski očisiti tepihe.

image
DUSANPETKOVIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za početak će vam trebati usisavač, metla, kanta, detrdžent za vunu, spužve i krpe ili suhi ručnici.

Prvo što trebate napraviti jest istresti tepih. Ako imate mogućnost iznesite ga negdje vani i objesite preko ograde ili sušila te pomoću metle dobro nalupajte tepih kako biste iz njega istresi svu prljavštinu i prašinu.

Nakon toga temeljito usisajte tepih i s jedne i s druge strane, a potom napravite pripravak za čišćenje. Možete koristiti detrdžent za vunu koji ćete uliti u toplu vodu ili možete sami napraviti smjesu za čišćenje od običnog detrdženta i octa u toploj vodi.

image
ALEKSANDR ZHURILO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Samočite spužvu u detrdžent te prebrišite cijeli tepih, ali nemojte da vam spužva bude previše mokra, nego ju prije brisanja iscijedite tako da se na tepihu ne bi nakupilo previše vode, potom isperite čistom vodom i jednako tako čistom spužvom.

image
NATALIASOKKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako na tepihu postoje tvrdokorne mrlje naprskajte ih smjesom detrdžena i octa te ostavite da odstoji 10-ak minuta, a potom prebrišite čistom vodom.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nakon što ste jednom isprali tepih prebrišite ga suhom krpom ili ručnikom kako biste uklonili višak vlage. Ostavite tepih da se suši preko noći i nemojte gaziti po njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 10:31